MIT parodė, koks turi būti tikrai modernus 3D spausdintuvas (Video)  (0)

Trimatė spausdinimo technologija – naujausiųjų amžių atradimas, kuris ilgai kėlė ir susižavėjimą, ir nusivylimą dėl evoliucinės stagnacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaraisiais metais kompanijos siekė įgyvendinti daugiafunkcinio 3D spausdinimo idėją, bet daugelis novatoriškų bandymų apsiribodavo trimis medžiagomis, o kūrinio kaina šoktelėdavo net iki 250 000 dolerių. Be to, autonomijos trūkumas taip pat tapdavo dažna problema.

Vis dėlto inovacijų vėjai pasibeldė ir į 3D spausdintuvų pažangos duris. Masačiusetso Technologijos Instituto (MIT) kompiuterių mokslo ir dirbtinio intelekto laboratorija (CSAIL) informavo, jog rado metodą, kuriuo 3D spausdinimas tapo lengvesnis, pigesnis ir modernesnis.

MIT kūrėjų teigimu, naujas unikalus spausdinimo būdas leidžia pamiršti apribojimus iki trijų medžiagų ir šį skaičių padidinti iki dešimties. Moderni „MultiFab“ sistema yra pirmoji 3D spausdinimo technologija, naudojanti 3D skanavimą pagal mašinos matymą, o tai, anot kūrėjų, yra du esminiai pranašumai prieš tradicinį 3D spausdinimą.

Pirmoji autentiška savybė – „MultiFab“ turi unikalių autonominių ypatybių. Sistema gali savarankiškai pataisyti klaidas. Antras pranašumas – „MultiFab“ suteikia galimybę naudoti sudėtingus komponentus, pvz., sensorius, ir integruoti juos tiesiogiai į spausdinamą objektą, kad galutinis produktas būtų vientisas.

„Sistema suteikia mokslininkams ir mėgėjams vienodas galias kurti objektus, kurių išradimas anksčiau buvo labai sudėtingas arba išvis neįmanomas,“ – spaudai teigė CSAIL tyrimų inžinierius Javier Ramos.

Siekdami įsitikinti spausdintuvo pajėgumu, kūrėjai formavo įvairius, skirtingus objektus, tokius kaip išmaniųjų telefonų dėklai bei LED lęšiai. Technologijos išradėjai modernaus spausdintuvo galias taip pat ketina išbandyti kurdami variklius ir kitus mechaninius įrenginius. Pasak MIT, „MultiFab“ bus naudingas medicinos, telekomunikacijų ir kitose srityse. J. Ramos mano, kad tokia spausdinimo technologija pravers daugeliui mokslininkų, verslininkų bei paprastų vartotojų.

Išradėjai pripažįsta, kad kuriant modernų 3D spausdintuvą, teko įveikti daugybę techninių iššūkių – juk skirtingiems komponentams neretai būtinos ir skirtingos spausdinimo sąlygos. Todėl kūrėjai siekė, kad „MultiFab“ būtų pakankamai sumanus, kad gebėtų prisitaikyti. Pavyzdžiui, įdėjus iPhone į spausdintuvą, sistema automatiškai nustato tinkamą dėklo dydį ir sparčiai jį atspausdina.

Įmantrią „MultiFab“ sistemą CSAIL sukūrė iš pigių detalių, kurių bendra vertė neperžengė 7 000 dolerių ribos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(38)
(3)
(35)

Komentarai (0)