„Google“ tave ne tik seka, bet ir klausosi! Kaip ištrinti įrašus  (2)

Tai, kad jūsų telefonas fiksuoja maršrutą, kuriuo keliaujate, jau rašėme. Tačiau, pasirodo, „Android“ įrenginiai tuo neapsiriboja – „Google“ nuolat atidžiai klausosi, ką kalbate, ir kai kuriuos jūsų balso įrašus įkelia į internetą!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai daroma, kai ištarę kodinę frazę „OK, Google!“ aktyvuojate valdymą balsu. Tik nereikia savęs raminti, kad niekada to nedarėte, – nedarėme ir mes, bet išklausę savo įrašus nustebome. Štai instrukcija, kaip prisijungti, išklausyti ir ištrinti viską, ką sakėte „Google“ ir ji įsidėmėjo.

Visi, kurie išbandė „Google“ valdymo balsu funkciją, matyt, širdyje supranta, kad kompanijos kažkur internete saugo jų balso įrašus. Dažniausiai tai išties būna prašymas surinkti kieno nors telefono numerį ar surasti žemėlapyje vietą. Kartais kokie nors nevykę pajuokavimai ar mėginimai iškeikti tą pačią „OK, Google!“.

Lyg ir suprantama. Tačiau kai prisijungi prie specialios savo „Google“ paskyros vietos ir realiai išklausai tikro savo balso įrašus, pasijunti nejaukiai. Ypač dėl to, kad ten saugomi visi kada nors jūsų ištarti žodžiai, kuriuos „Google“ palaikė kreipimusi į ją.

Man, pavyzdžiui, labai nejauku buvo internete išgirsti trumpą pokalbio su dukra apie matematikos užduotis gabalėlį. Jis tikrai nieko bendro neturėjo su kreipimusi į „Google“, tad lieka tik įsivaizduoti, kokių dar ten galėjo atsirasti įrašų netyčia!

„Google“ balso ir garso veiklos svetainė nėra plačiai reklamuojama. Patys apsilankykite adresu https://history.google.com/history/audio, prisijunkite su savo „Google“ paskyros slaptažodžiu ir panaršę suprasite, kodėl. Jei turite ar turėjote „Android“ telefoną, čia rasite visas kada nors telefonui ištartas komandas. Arba, kaip mano atveju, dar ir kitų netikėtų įrašų.

Išklausyti viską galima paspaudus nedidelį mygtuką šalia kiekvieno įrašo. Daugiausia, aišku, įrašų ras tie, kurie išties bandė angliškai ko nors užklausti savo įrenginio ištardami frazę „OK, Google!“, bet nustebti gali ir kiti. Šiaip ar taip, o niekas nežino, kas tam telefonui kada pasigirsta.

Tiesa, toje pat svetainėje galite visus įrašus ir ištrinti. Nors matydamas tokį dalyką ir pajunti tam tikrą siaubą, „Google“ suteikia galimybę prisijungti ir išklausyti savo įrašų, siekdama parodyti vartotojams, kad yra atvira ir nieko neslepianti kompanija.

Akivaizdu, kad bet kokia balso supratimo ar valdymo balsu paslauga privalo saugoti balso įrašo pavyzdžius, nes taip gali užtikrinti geresnį jos teikimą. Tad nė neabejojame, jog „Apple“ Siri atsimena ir kažkur saugo viską, ką jai kada nors sakėte. O mūsų patirtis rodo, kad virtualiai merginai prikalbama kur kas daugiau gėdingų dalykų negu neutraliam „OK, Google!“.

Ir tai dar viena priežastis nesakyti net žmonai savo „Gmail“ slaptažodžio ir nepalikti atvirai savo įjungtų įrenginių prieš tai neatsijungus nuo „Google“ paskyros. Nes niekas išskyrus „Google“ nežino, kokių paslapčių ten prikalbėjai…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(36)
(28)
(8)

Komentarai (2)