Bijote BMW? Štai 7 pavojingiausios automobilių markės Lietuvoje  (7)

Pastarosios dvi savaitės BMW vairuotojams šalyje buvo tarsi užkeiktos. Šios markės automobiliai daužė autobusų stoteles, slydo atbulomis, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostas ir nulėkę nuo kelio darė salto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Statistika jiems taip pat negailestinga. Vis tik ne BMW vairuotojai sukelia daugiausiai nelaimių, bet pažvelgus giliau kyla nerimas.

Daugiausia automobilių – daugiausia avarijų

Natūralu, kad daugiausiai į eismo įvykius pakliūna tos markės, kurios šalyje yra populiariausios. Tai rodo Lietuvos kelių policijos tarnybos ir „Regitros“ duomenys.

Pagal juos, populiariausių ir pavojingiausių markių sąrašų trejetukai visiškai sutampa. Daugiausiai žmonių per pirmuosius 9 šių metų mėnesius buvo sužeista eismo įvykiuose, kuriuose dalyvavo „Volkswagen“, antroje vietoje yra „Audi“, o trečioje – „Opel“.

O čia - ne populiariausių automobilių, o avaringiausių automobilių septintukas. Ketvirtoje avaringiausių markių sąrašo vietoje – BMW. Ji populiariausių markių sąraše yra tik aštuntoje vietoje.

Bet visai kitaip nelaimių kiekis atrodo pasitelkiant santykinius rodiklius.

Registruotų automobilių ir nukentėjusiųjų santykis*

1.  BMW 31,8

2. “Volvo“ 25,6

3. “Peugeot“ 24,8

4. „Audi“ 21,1

5. “Volkswagen“ 20,7 

6. “Opel“ 20,1

7. “Renault“ 16,7

*2015 m. sausio – rugsėjo duomenimis, avarijose nukentėjusių ir žuvusių kiekis 10 tūkst. registruotų automobilių, įtraukiant tik avaringiausių markių septynetuką.

BMW vardą temdo sužalojimai

Metų pradžioje šalyje buvo registruoti 54 tūkst. 610 BMW automobilių, taigi 10 tūkst. šios markės modelių tenka 31,8 sužeistųjų ir žuvusių, o tai absoliučiai blogiausias rezultatas. 

Palyginimui, 100 tūkst. „Volkswagen“ automobilių tenka 20,7 žuvę ir sužeistieji.

Antrąją vietą pagal šį rodiklį užima „Volvo“, tačiau šios markės įvaizdį pablogina ne lengvieji automobiliai, o sunkvežimiai. 10 tūkst. šios markės transporto priemonių tenka 25,6 žuvusių ir sužeistųjų.

Trečioje vietoje kiek netikėtai atsidūrė „Peugeot“ (24,8 nukentėjusieji 10 tūkst. automobilių). 

Sunkiausios avarijos – su „Peugeot“

Nedidelių prancūziškų automobilių gamintojas labai įdomiai atrodo ir pagal kitą santykinį rodiklį, galintį nusakyti markės pavojingumą – vieno eismo įvykio metu nukentėję žmonės.

Pagal jį šiais metais pirmauja „Peugeot“, o vienoje avarijoje sužeidžiamas arba žūsta 1,44 žmogaus. 

Į avarijas dažniausiai patenkančių markių septintuke BMW automobiliai pagal šį rodiklį atrodo geriausiai. Vienoje avarijoje, į kurią pateko vokiečių gamintojo modeliai, nukentėjo 1,36 žmogaus, o žuvo mažiausiai iš visų septynių markių – 2 žmonės.

Daugiausiai žmonių per pirmuosius 9 šių metų mėnesius žuvo avarijose su „Volkswagen“ – 23. Antrąją vietą užima „Audi“, šių automobilių avarijose žuvo 17 žmonių.

Netikėtai pagal žuvusiųjų eismo įvykiuose skaičių išsiskyrė ir trečiąją vietą užėmė saugumu garsėjantys „Volvo“. Per devynis šių metų mėnesius eismo įvykiuose, kuriuose dalyvavo šios markės automobiliai, žuvo šeši žmonės.

Nelaimes sukelia žmonės

Įtraukus į šiuos duomenis ir spalio mėnesio nelaimes, svarstyklės greičiausiai dar labiau pasislinks BMW nenaudai. Tačiau eismo saugumo specialistai atkreipia dėmesį, kad nelaimes sukelia ne automobilių markės, o juos vairuojantys žmonės.

Kaip matome pagal statistinius duomenis, nelaimių skaičiumi išsiskiria ne tik galingi, jaunų vairuotojų mėgstami BMW, bet ir „nekalti“ miesto mažyliai „Peugeot“.

Kaip tvirtino vairuotojus egzaminuojančios įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas, svarbiau ne automobilio galia, o tai, kas dedasi vairuotojo galvoje.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje per mažai dėmesio skiriama būsimųjų vairuotojų psichologiniam parengimui. Mat pirminė avarijų priežastis dažniausiai būna ne įgūdžių stoka, o nesugebėjimas suvokti galimų savo poelgio pasekmių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ilona Steponėnė
(35)
(4)
(31)

Komentarai (7)