Estai išbandė Li-Fi technologiją, duomenis perduodančią 100 kartų greičiau už Wi-Fi  (5)

Tikėtina, kad per ateinančius keletą mėnesių daugiau sužinosime apie Li-Fi – belaidę technologiją, kuri sparčiai perduoda duomenis naudodama regimąją šviesą. Mokslininkai laboratorinių bandymų metu su Li-Fi pasiekė net 224 Gbps greitį, o dabar technologija pirmą kartą pademonstruota už laboratorijos ribų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Li-Fi išmėginta pramoninėse patalpose Taline, Estijoje. Pranešama, kad bandymų metu pasiektas 1 Gbps greitis – 100 kartų didesnis nei vidutinis greitis naudojant Wi-Fi, rašo Sciencealert.com.

„Mes atliekame keletą bandomųjų projektų skirtingose industrijose, kur galime panaudoti regimosios šviesos komunikavimo technologiją“, – sakė Estijos technologijų įmonės „Velmenni“ vadovas Deepakas Solankis.

„Sukūrėme išmanaus apšvietimo sprendimą industrinei aplinkai, kur duomenų perdavimas vykdomas per šviesą. Taip pat darome bandomąjj projektą su privačiu klientu, sudarysime galimybę Li-Fi ryšį pasiekti įmonėje“, – sakė D. Solankis

Li-Fi technologiją 2011 m. pirmą kartą pademonstravo Haraldas Haasas iš Edinburgo universiteto, kuomet parodė, kad mirgant šviesai iš vienos LED lemputės galima perduoti daugiau energijos nei iš įprastinio ryšio bokšto.

Technologija veikia vadinamos regimosios šviesos komunikavimo (Visible Light Communication) principu ir naudoja 400 ir 800 terahercų spektro regimąją šviesą. Li-Fi veikia kaip labai pažengusi Morzės abėcėlės kodo forma – visai kaip įjungiant ir išjungiant žibintuvėlį tam tikru šablonu galima perduoti slaptas žinutes, išjungiant ir įjungiant LED lemputę labai dideliais greičiais galima rašyti ir perduoti informaciją dvejetainiu kodu. Lemputės įjungimas ir išjungimas su Li-Fi vyksta taip greitai, kad to nepastebi žmogaus akis.

Li-Fi technologijos pranašumas prieš Wi-Fi be duomenų perdavimo greičio yra saugumas – šviesa negali sklisti per sieną, taigi duomenų perdavimas patalpoje tampa saugesnis. Be to, tokiu atveju tarp įrenginių yra ir mažiau interferencijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(49)
(2)
(47)

Komentarai (5)