Suomiškų šarvuočių „Patria“ gamintojai: nesuprantame, kodėl Lietuva atsisako geriausio kainos ir kokybės santykio (Video)  (16)

„Patria land“ prezidentas Mika Kari Lietuvos žurnalistams pristatė savo bendrovės pasiūlymą Lietuvai – 100 moderniausių šarvuočių už mažiau nei 350 mln. eurų. Jis stebėjosi, kodėl Lietuva atšaukė šarvuočių bandymus, kurie buvo numatyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M. Keri tvirtino, kad bandymuose taptų aišku, ko vertos „Patria“ kovos mašinos. Pasak jo, per dvi savaites į Lietuvą šarvuočius būtų galima pristatyti, jei tik būtų politikų valia. Bendrovės vadovas taip pat stebėjosi viešumoje girdimomis kainomis, kurios pasak jo yra astronominės.

Trečiadienį krašto pasaugos ministras Juozas Olekas Seime pristatė savo vizito JAV rezultatus. Nors ministerija sulaukė dvylikos pasiūlymų, didžiausi konkurentai konkurse išlieka vokiečių „Boxer“, šveicarų „Piranha V“ ir amerikiečių „Stryker“. J.Olekas teigė, kad renkamasi iš trijų šių variantų. Suomių šarvuočių tarp jų nėra. Anksčiau JAV žiniasklaida pranešė, kad Lietuva pareiškė norą už kiek mažiau nei 0,5 mlrd. eurų pirkti JAV gamintojo „Stryker“ šarvuočius.

Šarvuočių ateitis

„Lietuvai siūlomas naujasis modelis yra šarvuočių ateitis. Esame vieni pasaulio lyderių ir mūsų šarvuočiais naudojasi 7 šalys. Jau pardavėme apie 1,5 tūkst. šarvuočių. Gaminame 20 skirtingų šarvuočio modifikacijų.

Daugiau nei prieš 30 metų pradėjome gamybą ir šiuo metu pasaulyje daugiau nei 5 tūkst. mūsų gaminamų karinių transporto priemonių. Jas naudoja Estija, Švedija, Norvegija, Lenkija ir kitos Baltijos regiono šalys. Vien Lenkijoje naudojama 900 karinių mašinų.

Tokios technikos gyvavimo ciklas yra labai ilgas. Jau šiuo metu yra šarvuočių, kurie tarnauja apie 30 metų ir jiems prireikia tik patobulinimo“, – kalbėjo M. Kari.

„Patria“ taip pat siūlo moderniausius pabūklus, kurie montuojami ne tik ant šarvuočių, bet ir ant karinių katerių. Karinės transporto priemonės išbandytos karinėmis sąlygomis Libane ir Afganistane.

Lietuvai siūlomas AMV 8X8 moderniausias šarvuotis. „Viešose diskusijose mes nepriskiriami prie lyderių ir mums tai kelia nuostabą. Mūsų šarvuočiai idealiai tinka Lietuvos teritorijai. Mes atitinkame visus Lietuvos keliamus reikalavimus“, – stebėjosi bendrovės vadovas.

Šarvuočiuose įrengti prieštankiniai pabūklai. Taip pat – OTO Melara 30 mm kulkosvaidis.

Šarvuočiai būtų aptarnaujami Lietuvoje sukūrus visą infrastruktūrą čia. Taip pat čia būtų personalo mokymo bazė. Lietuva taptų didelio „Patria“ tinklo dalimi.

Lietuvai siūloma 100 šarvuočių už mažiau nei 350 mln. eurų. Taip pat Lietuvoje būtų įdarbinta daugiau nei 200 žmonių.

Kodėl atšaukė testavimus?

„Gaila, bet Lietuva atšaukė testavimus, nes mes būtume galėję įrodyti, ką mūsų šarvuočiai gali tokiose teritorijose. Mes tai įrodėme kaimyninėse šalyse. Mūsų kainos ir kokybės santykis geriausias.

Mūsų pasiūlymas yra itin geras finansiškai. Viešai kalbama apie astronomines kainas seniems šarvuočiams. Šiuo metu šiuos šarvuočius bando Australija ir tikimės, kad ten pavyks pasiekti susitarimą.

Mūsų šarvuočiai daugeliu rodiklių yra išskirtiniai. Jie lengvai modifikuojami, jų gynybinė sistema šiuo metu yra viena geriausia.

Mes esme pasiruošę savo lėšomis šį šarvuotį pristatyti Lietuvai. Tai būtų galima padaryti per dvi savaites, jei tik būtų poreikis“, – sakė M. Kari.

Paklaustas, ar Lietuva gali tikėtis ir politinių saugumo garantijų, jis nurodė: „Politinių garantijų mes negalime suteikti. Mes galime sukurti infrastruktūrą čia, kuri leis naudoti šarvuočius be Suomijos pagalbos net ir uždarius sienas.“

Rugpjūčio pabaigoje Suomijos prezidentas pareiškė, kad Baltijos šalys neturėtų tikėtis pagalbos karo atveju iš Suomijos, nes ji pati tokių garantijų neturi.

Galimybė Lietuvos įmonėms

„Patria Land“ vyresnysis viceprezidentas Juha Simola taip pat akcentavo, kad Lietuva šarvuočius aptarnauti galėtų savarankiškai, o užsakymų gautų dešimtys įmonių:

„Mūsų klientai turi būti tikri, kad šarvuočių techninis aptarnavimas nesustos net uždarius sienas. Lietuvoje mes įkurtume infrastruktūrą.

Mes apmokome techninį personalą savo fabrikuose. Mes nuolatos prižiūrime ir testuojame visą techninio tiekimo grandinę.

Mes itin sėkmingai dirbame Lenkijoje, Slovėnijoje, Kroatijoje ir kitose šalyse. Šiuo metu šarvuočiai tiekiami ir Pietų Afrikai. Šioje šalyje taip pat įrengta visa būtina techninė infrastruktūra.

Kaip tik šiuo metu pradedame didelę šarvuočių modernizavimo programą.“

„Patria Land“ jau pasirašė pirmąsias sutartis su UAB „Brolis“ ir UAB „Autokurtas“, kurio direktorius Vytautas Garbenis kalbėjo: „Šis projektas mus sudomino. Su „Patria“ susitinkame ne pirmą kartą. Tai mums svarbus užsakovas, kuriam tiekiame detales. Norime pasinaudoti galimybe, kuri suteikiama Lietuvos pramonei. Reiktų džiaugtis, kad ne visi pinigai išeis iš Lietuvos, bet dalis jų liks šalyje. Tai reiškia darbo vietas ir mokesčius.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Skirmantas Malinauskas
(40)
(4)
(36)

Komentarai (16)