Atgyja Kaliningrado atominės elektrinės projektas: paskelbti nauji darbų konkursai  (0)

Rusija nutarė gaivinti atominės elektrinės projektą Kaliningrade, nors dar rugpjūtį teigė, kad darbai sustabdyti. Tikėtina, kad Rusija sieks įtikinti Lietuvą pirkti elektrą arba parduoti švedams per naujai pastatytą tiltą. Tačiau mūsų šalyje manoma, kad rusai per palaidotą projektą ir toliau plauna pinigus. Arba tikrina Lietuvos reakciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskelbė ir konkursus

Rusijos valstybinio koncerno „Rosatom“ bendrovė „Atomprojekt“ praėjusį ketvirtadienį paskelbė konkursą parengiamiesiems darbams atlikti Baltijos atominės elektrinės aikštelėje, Nemano rajone.

Korporacijos puslapyje paskelbti du konkursai – atlikti radioekologinį monitoringą bei geodinaminį tyrimą elektrinės aikštelėje. Darbai bus finansuojami iš koncerno „Rosatom“ kišenės, skelbiakaliningrad.ru. Konkurso sąlygos yra skelbiamos viešai darbų pirkimo portale. Su jomis susipažino irlrytas.lt.  

Kaip skelbiama konkurso medžiagoje, tyrimas turėtų atskleisti radionuklidų ir cheminių komponentų vietos vandenyse ir aplinkoje, taip pat bus tiriama seisminė aplinka – kokia tikimybė, kad žemė gali drebėti. Vieno konkurso minimali vertė – 7,045 mln. rublių (beveik 80 tūkstančių eurų), kito – per 10 milijonų rublių (111 tūkstančių eurų).

Tai pirmas kartas po to, kai 2015 metų rugpjūtį Kaliningrado srities gubernatorius Nikolajus Cukanovas pareiškė, kad jokie darbai atominės elektrinės aikštelėje nevykdomi – rusai projektą sustabdė.

Žadėjo atnaujinti statybą

„Dabar elektrinė nestatoma dėl vienos priežasties – Europos Sąjungos šalys atsisako pirkti elektrą. Tačiau esu tikras, kad su laiku statybos bus atnaujintos. Ir atominės energetikos specialistai palaikys Baltijos projektą“, – rugpjūtį kalbėjo gubernatorius.

Anksčiau Kaliningrado kaimynės Lenkija ir Lietuva teigė nepirksiančios energijos iš Kaliningrade statomos elektrinės. Vidaus poreikiams atominės elektrinės nereikia – srityje pakanka termofikacinių elektrinių.

Tai, kad kaliningradiečiai gaivina atominės elektrinės projektą, rodo gubernatoriaus pažadai „vieną dieną atverti duris“. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2014 metų gruodį pareiškė, kad Baltijos atominės elektrinės statyba bus tęsiama.

Neseniai Baltijos atominės elektrinės vadovas Vitalijus Trutnevas informavo, kad nepaisant pristabdytų darbų, bet kuriuo momentu laukiama įsakymo vėl paleisti techniką ir atgaivinti statybas pilnu pajėgumu.

Tikrina Lietuvos reakciją?

Akademikas Jurgis Vilemas abejoja, ar „Rosatom“ nusprendė iš tiesų atnaujinti atominės elektrinės projektą. „Dažnai Rusijoje pasitaiko, kad valstybinės įmonės randa būdų, kaip išleisti pinigus. Tai gali būti tiesiog pinigų plovimas, o kažkas tuo naudojasi“, – mano J.Vilemas.

Kitas variantas – Rusijos bandymas patikrinti, kaip į tai reaguos Lietuva ir Lenkija.   „Rusija žino, kaip jautriai mes reaguojame į atominės elektrinės klausimą. Galbūt todėl ir paskelbė šiuos konkursus, nes yra interesas patikrinti mūsų reakciją“, – samprotavo akademikas.

J.Vilemo nuomone, pastatyti atominę elektrinę Kaliningrade yra neįmanoma, nes paprasčiausiai iš jos niekas nepirks elektros. Be to, konkuruoti su pigesne švediška jiems irgi būtų sunku.

20 kilometrų nuo sienos

Pasiruošimas atominės elektrinės statybai Kaliningrade prasidėjo 2010 metais. Pradžioje buvo planuojama pirmąjį bloką jau 2017 metais, antrąjį – metais vėliau. Tačiau 2013 metais atominės elektrinės vadovybei teko pripažinti, kad projektas laikinai stabdomas.

Lietuva deda dideles pastangas, kad 50 kilometrų nuo Vilniaus kylanti Astravo atominė elektrinė Baltarusijoje atitiktų reikalavimus, siekiama užkirsti kelią jos elektros importui į Lietuvą. Tačiau techniškai tai padaryti yra sudėtinga.

Baltijos atominė elektrinė – branduolinė jėgainė, statoma Rusijos Federacijos Kaliningrado srities Nemano municipalinio rajono buvusių Kalėnų ir Vinkšnėnų kaimų teritorijoje, dabartinio Lunino kaimo gyvenvietės teritorijoje, 17 km į pietryčius nuo Ragainės miesto, apie 20 km nuo sienos su Lietuva.  

Numatoma, kad didžioji Baltijos AE pagamintos elektros energijos dalis bus eksportuojama. 2011 m. kovo 4 d. kompanija „Inter RAO UES“ pasirašė sutartį su Lietuvos kompanija „Inter RAO Lietuva“ dėl iki 1000 MW galios panaudojimo elektros energijos eksportui per Lietuvos teritorijąLatvijai, Lietuvai, Estijai ir kitoms Baltijos šalims esamomis 330 kV ir tiesiamomis elektros perdavimo linijomis. 

Taip pat numatoma energiją eksportuoti į Lenkiją, Švediją (per Lietuvos-Švedijos povandeninį kabelį) ir Vokietiją. Tačiau Lietuva tam prieštarauja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(5)
(4)

Komentarai (0)