Alga – nuo 1000 eurų „į rankas“, o dirbti nėra kam: specialistų trūksta katastrofiškai  (51)

Niekam ne paslaptis, kad IT sferos darbuotojai – vieni paklausiausių šiuo metu. Tačiau verslininkai vis dažniau susiduria su problema, kad nors geram specialistui yra pasirengę mokėti tūkstančius eurų, norinčių dirbti šioje srityje katastrofiškai trūksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informacinių technologijų įmones vienijančios asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka sutiko plačiau papasakoti apie mitais apipintą sritį ir pasidalinti mintimis, ko reikia, kad situacija rinkoje pasikeistų.

Poreikis tik didėja

Pasak P. Vertelkos, baigusiems IT pakraipos studijas šiuo metu atsiveria labai didelės galimybės ne tik akimirksniu įsidarbinti, bet ir gauti rinkos vidurkį gerokai lenkiantį atlyginimą, toliau sėkmingai siekti karjeros IT srityje.

Maža to, specialistų taip trūksta, kad daugelis dirbti šioje srityje pradeda dar studijuodami. Tarp studentų potencialių darbuotojų ieškoti nesibodi ir darbdaviai.

„Visuomenėje gaji nuomonė, kad visi, baigę IT studijas, gali dirbti tik su programavimu susijusį darbą, tačiau IT profesijų spektras – kur kas platesnis. Šių studijų absolventai gali tapti IT projektų vadovais, sistemų architektais, testuotojais, sistemų analitikais, grafikos dizaineriais, kompiuterių tinklų ir duomenų bazių administratoriais, kibernetinės saugos, multimedijos technologijų specialistais ir kt.“, – pasakojo jis.

Tiesa, IT sektorius nenumaldomai plečiasi, tad neabejojama – įvairių sričių specialistų, gebančių valdyti naujas skaitmenines technologijas ir jas pritaikyti konkretiems atvejams, poreikis tik augs – gali kurtis ir naujos profesijos.

Siūlomas atlygis – 71 proc. didesnis nei šalies vidurkis

Dirbti šioje srityje jaunuoliai gundomi galimybe būti „ateities“ profesijos atstovais, bet ir dideliu atlyginimu. Pavydą daugeliui galėtų sukelti ne tik IT specialybės atstovams siūlomos darbo sąlygos, bet ir atlygis.

„2015 m. atlyginimai IRT (informacinių ir ryšių technologijų) sektoriuje augo 8,4 proc. (palyginimui 2014 m. – 7,7 proc.). Vidutinis bruto darbo užmokestis siekė 1240 Eur ir tai yra 71 proc. daugiau nei šalies vidurkis. Pagal šį rodiklį, IRT sektorių lenkė tik finansų sektorius, kuriame atlyginimai 2015 m. šalies vidurkį viršijo 83 proc. („Danske Bank“ duomenys).

Kalbant apie konkrečius atlyginimus, šiandien, pavyzdžiui, pradedantysis „Java“ programuotojas gali tikėtis apie 1000 Eur mėnesinio neto darbo užmokesčio, o 7 metų darbo patirtį turintis „Java“ programuotojas gali tikėtis uždirbti jau nuo 2000 Eur (mėnesinio neto darbo užmokesčio)“, – tikino P. Vertelka.

Rūpinasi ir soc. garantijomis, ir motyvacija

Be vieno iš didžiausių atlyginimų rinkoje, IT sektoriaus darbuotojams suteikiamos ir kitos labai palankios darbo sąlygos – moderniausia įranga, galimybė dirbti su naujausiomis technologijomis ir įrankiais, patogūs ir šiuolaikiški biurai, lankstus darbo grafikas bei galimybė dirbti per nuotolį – tiesiog iš namų.

„Atsižvelgiant į tai, kad rinkoje dėl IT specialistų yra bene didžiausia konkurencija, jiems stengiamasi pasiūlyti ir kuo įvairesnes socialines garantijas bei motyvacines priemones: darbuotojams siūlomas sveikatos draudimas, studijų finansavimas, skiriamas atskiras biudžetas mokymams, kurį darbuotojai dažnai gali išnaudoti pagal savo poreikius, taip pat įrengiami poilsio kambariai su įvairiais žaidimais ir kitomis pramogomis, kuriamas namų aplinką primenantis interjeras, po darbo mokoma kalbų, organizuojami sporto užsiėmimai ir kt.“, – kokios privilegijos suteikiamos IT sferos darbuotojams, įvardijo jas vienijančios asociacijos vykdomasis direktorius.

Skuba paneigti gaubiančius mitus

Nenuostabu, kad dalis lietuvių jaučia kartėlį dėl tokio vienos srities specialistų liaupsinimo, tad IT sferos darbuotojų kasdienybė apipinta mitais. Turbūt ne vienas yra girdėjęs ar pats kalbėjęs, kad ši mokslų pakraipa – tik gabiausiems „tiksliukams“, pasižymintiems išskirtiniais gebėjimais. Vyrauja ir nuomonė, kad čia dirbantys žmonės nuo kompiuterio neatsitraukia net laisvalaikiu, yra nuobodūs „moksliukai”, studijavę „sausus“ ir sudėtingus mokslus ir negalintys pasigirti turiningu socialiniu gyvenimu.

Tačiau P. Vertelka šias kalbas, kaip ir tai, kad šioje sferoje pageidaujami tik vyrai, vienareikšmiškai neigia.

„Drįsčiau teigti, kad bet kuris, dirbantis šioje srityje, galėtų paneigti visus išvardintus mitus. IT sektoriaus darbuotojai yra aktyvūs ir veiklūs ne tik darbe, bet ir laisvalaikiu: jie yra kūrybingi, dirba įdomų ir įvairų darbą, pasižymi lanksčiu mąstymu, maža to – gali džiaugtis šiuo metu būdami pačiais geidžiamiausiais darbuotojais. Taip pat IT specialistai turi išskirtinę galimybę dirbti su naujausiomis technologijomis ir įrankiais – šiuolaikiniam jaunimui tai gana svarbu. Paneigiant mitą apie tai, kad IT yra vyriška profesija, verta paminėti, kad nemažai su analitika, konsultacijomis, projektų valdymu, dizainu, ir vis dažniau – programavimu susijusių pozicijų IT versle užima dailiosios lyties atstovės“, – tuo džiaugėsi jis.

Kokių darbuotojų labiausiai trūksta?

Nepaisant to, būtent programuotojų šiuo metu rinkoje trūksta labiausiai. Paklaustas, kokioje aplinkoje dirbantys – patys geidžiamiausi, P. Vertelka patikino, kad verslininkų poreikiai nuolat kinta.

„Šiuo metu didžiausias poreikis – „Java“ ir „.NET“ programuotojų, tačiau programuotojas paprastai turi žinoti keletą skirtingų aplinkų, tarp kurių dažniausiai pasitaiko „Javascript“, „php“, „Ruby“, mobilių platformų „iOS“, „Android“, debesų kompiuterijos aplinkos, taip pat duomenų bazių sistemas, nuo „MySQL“, „SQL Server“, „Oracle“ iki „MongoDB“, – vardijo pašnekovas.

Tiesa, pasigendama ne tik programuotojų, bet ir projektų vadovų, vartotojo sąsajos dizainerių ir kitų techninių sričių specialistų: sistemų administratorių, duomenų analitikų, elektroninės komercijos ir internetinių tinklapių kūrimo specialistų.

Labai auga vienos profesijos atstovų poreikis

P. Vertelka dalinasi prognozėmis – labai greitai IT sferoje gali pritrūkti ir pakankamai nauja sritimi laikomos profesijos – duomenų analitikos – specialistų.

„Duomenų analitikai šiuo metu yra labai populiari specializacija – jų poreikis per pastaruosius penkerius metus pasaulyje išaugo net 3,5 karto ir, prognozuojama, kad šios tendencijos nesikeis. Tai labai įdomus ir iššūkių nestokojantis darbas, žadantis puikias ateities perspektyvas. Duomenų analitikai dirba su milžinišku kiekiu įmonės ar jos klientų duomenų. Pirmiausia, jie turi žinoti verslo poreikius – kokie duomenys svarbūs sprendimams priimti, tuos duomenis rinkti, tvarkyti ir suvienodinti, nes kai kurie duomenys būna pateikiami skirtingu formatu. Kai kuriuos duomenis reikia papildyti, kitus – atmesti. Tinkamai duomenis paruošus, galima juos analizuoti, lyginti tarpusavyje, prognozuoti, kaip jie keisis ir gauti labai naudingas, planuoti veiklą padedančias išvadas. Šiam darbui reikalingi darbuotojai, gebantys valdyti, analizuoti ir sisteminti duomenų srautus ir siūlyti duomenimis pagrįstus sprendimus“, – pasakojo pašnekovas.

Pasidalinkite su draugais
(29)
(17)
(12)

Komentarai (51)