Kaip išmokti tūkstančius naujų dalykų be jokio streso ir vargo? Išbandykite šias programėles!  ()

Sena gera patarlė skelbia – ką išmoksi ant pečių nenešiosi. Laikai keičiasi ir šiuolaikinė patarlė sako, kad mokytis reikia visą gyvenimą. Juk niekada nežinai, kada kompiuteris, dirbtinis intelektas ar robotas atims tavo darbo vietą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma mūsų, ko gero, iš karto įsivaizduoja nuo sienos prie sienos žingsniuojantį mokytoją ar dėstytoją, kurio monotoniškas balsas veikia geriau nei švelniausia lopšinė.

Laimei, nebūtina grįžti į mokyklą ar universitetą, kad išmoktum kažką naujo ar įgytum reikalingų gebėjimų. Užtenka šiek tiek noro, didelio žiupsnio valios ir išmanaus telefono, planšetės ar kompiuterio – įsidiegus tinkamą programėlę, atsivers visos galimybės mokytis.

Dar daugiau, mokytis tokiu būdu bus daug smagiau, nes daugumoje aplikacijų yra apstu žaismo elementų, pasaldinančių tas karčias mokslo šaknis. O pats smagiausias dalykas – visos programėlės yra nemokamos!

Tiesa, norint kažką išmokti visomis žemiau aprašytomis programėlėmis, prireiks mokėti anglų kalbą. Galbūt jau ne už kalnų tas laikas, kai internetas sugriaus mokymosi, kaip sunkaus ir nuobodaus darbo įvaizdį.

Pažvelkime, ko galima išmokti išmaniosiomis programėlėmis:

Atgal į mokyklą

„Khan Academy“

Tiesą pasakius, turbūt retą galima nustebinti paminint gabaus matematiko ir genialaus mokytojo Salmano Khano sukurtą svetainę, kuri šiandien yra virtusi programėle išmaniesiems.

„Khan Academy“ yra skirta daugumai mokyklinių dalykų mokytis – pradedant matematika ar fizika ir baigiant ekonomika ar dailės istorija. Visos pamokėlės yra pateiktos vaido filmukų pavidalu – iš viso programėlėje galima rasti apie 10 tūkst. skirtingų pamokų.

Svarbiausias visų jų bruožas – net ir sudėtingiausios temos pateikiamos ypač aiškiai, lakoniškai ir linksmai. Tad jokio snaudulio mokantis naujų dalykų.

Apsilankius „Khan Academy“ svetainėje, akys apraibs nuo pačių įvairiausių užduočių. Pamokų ir užduočių sprendimas skatinamas panašiai, kaip ir kompiuteriniuose žaidimuose – mokiniai, sėkmingai sprendžiantys uždavinius, gauna įvairius ženkliukus, liudijančius apie jų pasiekimus.

Beje, „Khan Academy“ gali tapti puikiu įrankiu mokytojui, norinčiam imti pavyzdį iš geriausių pasaulio pedagogų.

Poligloto svajonė

„Duolingo“

Kalbų kursai – tai tokia atgyvena! Na gerai, šiek tiek juokaujame. Tačiau įsidiegus programėlę „Duolingo“, išties galima pamiršti apie kalbos pradmenų kursus.

Jei mokame anglų kalbą bent vidutiniškai, su „Duolingo“ gan neblogai pramoksime ispanų, prancūzų, vokiečių, italų, portugalų, olandų, airių, danų, švedų, rusų, ukrainiečių, lenkų, turkų ir net esperanto.

„Duolingo“ kalbos mokymasis primena žaidimą, prie kurio norisi vis sugrįžti – pamokėlės trumpos ir žaismingos, aplikacijoje puikiai subalansuota mokymosi sudėtingumo kreivė. Už kiekvieną sėkmingai atliktą klausymo, skaitymo, rašymo bei tarimo pratimą renkame taškus, kurie parodo mūsų pažangą.

Smagiausia, jei tos pačios kalbos imamės mokytis su draugais – tada pradedame lyginti savo pažangą su jais ir atsiranda sveikas sportinis azartas.

Tiesa, „Duolingo“ turi ribas ir išmokti kalbos ji padės tik iki vidutinio lygio – rašyti romanų nauja kalba dar negalėsime, bet laišką – tikrai gebėsime suregzti.

Programavimas žaliems

„SoloLearn“

Programavimas šiandien yra tapęs vienu paklausiausių gebėjimų – atlyginimai IT srityje yra aukšti, čia nuolat trūksta specialistų. Norėtųsi sukurti savo žaidimą ar programą, bet universitete baigėme socialinius ar humanitarinius mokslus?

Išeitis yra – reikia sukaupti valią ir įsidiegti išmaniąją aplikaciją „SoloLearn“. Iš tiesų, tai „SoloLearn“ – tai dešimties programėlių rinkinys, kiekviena jų gali išmokyti vienos programavimo kalbos pagrindų.

Išmokę „Java“ galėsime kurti programėles, su HTML žiniomis – interneto svetaines, o SQL kompetencija padės duomenų bazių kūrime. Visos pamokėlės yra pateiktos panašiai, kaip ir „Duolingo“, o peržiūrėjus kiekvieną pamokėlių rinkinį, turime atsakyti į testo klausimus. Kiekvienai kalbai yra skiriama po keliasdešimt pamokėlių, tad pagrindus tikrai nesudėtinga bus išmokti.

„SoloLearn“ programėlėse rasime ir filmukus, kuriuose kiek vaizdžiau paaiškinama mokoma tema, šalia taip pat yra teksto redaktorius, kuriame galime surašyti bet kokį programos kodą ir pažiūrėti, kas mums iš to gaunasi.

Taip pat apsilankę „SoloLearn“ svetainėje rasime forumą, kuriame galėsime paprašyti kitų besimokančiųjų pagalbos.

Universitetas kišenėje

„Coursera“

Štai ir priėjome prie sunkiosios artilerijos. „Coursera“ – tai jau rimta mokymosi platforma, kurioje dauguma virtualių kursų yra sukurti 140 pripažintų universitetų bei kitų aukštųjų mokyklų dėstytojų. Fizika, inžinerija, biologija, programavimas, medicina, humanitariniai mokslai – „Coursera“ svetainėje paskaitų yra devynios galybės.

Mokomoji medžiaga pateikiama vaizdo arba garso paskaitų forma, šalia pateikiama medžiaga pasiskaitymui. Kurso metu kas kažkiek laiko virtualūs studentai gauna namų užduotis, vyksta pratybos. Išklausius „Coursera“ paskaitų ciklą, išlaikius egzaminą bei susimokėjus nedidelį mokestį, yra išduodamas specialus sertifikatas, įrodantis, kad visgi kažko išmokome.

Iš tiesų, dar ne taip seniai „Coursera“ bei kitoms panašioms svetainėms buvo žadama šviesi ateitis – daug kas spėjo, kad ši mokymosi forma išstums universitetus. Deja, masiškas nusirašinėjimas, su kuriuo nepavyksta kovoti internetu, pakišo koją šviesiai ateičiai.

Visgi šiandien juk diplomas ne toks ir būtinas – jei pokalbio dėl darbo metu demonstruosime kompetenciją, niekam nerūpės, ar žinias įgavome tikrame universitete, ar naudodamiesi „Coursera“ aplikacija.

Smegenų „treniruoklis“

„Lumosity“

Šios aplikacijos kūrėjai teigia, kad tai yra tikrų tikriausias smegenų treniruoklis – pasak jų, „Lumosity“ yra sukurta, remiantis smegenų plastiškumo principu. Atliekant skirtingus programėlėje esančius pratimus bei žaidimus, ilgainiui turėtų vystytis mūsų smegenų gebėjimai – atmintis, reakcija, dėmesio sutelkimas bei kitos kognityvinės funkcijos.

Iš tiesų, nereikėtų pernelyg tikėti šiomis deklaracijomis – daugumą neuromokslų srities atstovų nemano, kad „Lumosity“ pratimai ir žaidimai kaip nors pastebimai gerina smegenų veiklą.

Vis tik, „Lumosity“ veikia panašiai kaip ir homeopatija – smegenų treniruočių sukeliamas placebo efektas gali kai kam padėti tapti protingesniu. O visiems likusiems realistams „Lumosity“ taps tikrai originaliu žaidimu, užmušti kelias minutes laukiant gydytojo ar parduotuvės eilėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(43)
(2)
(41)

Komentarai ()