Specialisto komentaras: kokio stiprumo žemės drebėjimą atlaikytų Lietuvoje pastatyti namai ir daugiabučiai  (3)

LRT RADIJO klausytojas Julius, išgirdęs apie žemės drebėjimą Italijoje, susirūpino Lietuvos pastatų saugumu. „Norėčiau pasiteirauti, kiek balų žemės drebėjimą atlaikytų mūsų blokiniai namai? Kaip tik tokiame gyvenu“, – pasakoja klausytojas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Statybos fakulteto Gelžbetoninių ir mūrinių konstrukcijų katedros vedėjas J. Valivonis sako, kad Lietuvoje seisminis atsparumas nėra specialiai skaičiuojamas, tačiau į statybų normas įtraukti reikalavimai, kurių laikymasis užtikrina, kad pastatas atlaikytų tam tikro stiprumo žemės drebėjimą.. 

„Seisminiams skaičiavimams yra atskiros projektavimo normos, žemės drebėjimo iki 6 balų įtaka yra įskaičiuota ir tose paprastose projektavimo normose“, – tikina specialistas. Tai reiškia, kad pastatai Lietuvoje turėtų atlaikyti žemės drebėjimą, jei šis nebus didesnis nei 6 balai.   

„Žmonių panika yra bereikalinga. Sutinku, kad yra pažeistų patalpų kaip ir Italijoje. Po žemės drebėjimo rodė pastatų nuotraukas prieš ir po, tai jau prieš drebėjimą tie pastatai stovėjo pakrypę. Tas pats ir pas mus – jei yra pažeistos kažkokios siūlės, jungtys, tai, be abejo, pastatas bus neatsparus ir mažesniam žemės drebėjimui. Tačiau, jeigu padaryta taip, kaip nurodoma reikalavimuose ir reglamentuose, viskas bus gerai“, – įsitikinęs J. Valivonis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(48)
(7)
(41)

Komentarai (3)