Kol Rusija ir Kinija didžiuojasi pirmaisiais 5-tos kartos naikintuvais, JAV jau parodyta šeštos kartos naikintuvo koncepcija  (14)

Penktos kartos naikintuvais jau nieko nenustebinsi, gamina juos kas netingi. Tačiau šeštosios kartos aparatai dar skraido tik dizainerių ir inžinierių galvose ir iki jų įsikūnijimo dar toli. Taip toli, kad kyla klausimas, ar pirmiau išvysime gyvą šeštos kartos naikintuvą, ar žmonių kelionę į Marsą


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš stambiausių pasaulyje aviacijos gamintojų, – Boeing korporacija – pademonstravo kaip gali atrodyti šeštos kartos naikintuvas. Kol kas kuriama būsimo lėktuvo koncepcija.

Mašinos kūrėjai panaudojo naują aerodinaminę „maišyto sparno“ schemą. Jo primena „skraidančio aparno“ schemą, naudotą radarais nematomame bombonešyje B-2. Tačiau yra ir svarbių skirtumų.

„Sumaišyto sparno“ atveju, skraidančiojo aparato fiuzelažo bruožai aiškiai išreikšti ir glotniai pereina į sparną. Horizontalių stabilizatorių su aukščio vairais ir kilio su krypties vairu atsisakyta, siekiant padaryti bombonešį kuo menkiau pastebimu radarams.

Svarbus momentas – lėktuvo piloto kabina yra. Mat daugelis ekspertų prognozuoja kad šeštoji naikintuvų karta bus bepilotė. Tačiau gali būti, kad Boeing sukurs tiek pilotuojamą, tiek ir nepilotuojamą naikintuvo variantą.

Pažymėtina, kad dabar daug lėktuvų gamintojų kuria variantus, kai vienas pilotuojamas naikintuvas valdo keletą bepiločių skraidymo aparatų.

Pažymėsime, kad kol kas JAV kariškiai nesuformulavo galutinio reikalavimų šeštajai naikintuvų kartai sąrašo. Tikėtina, naujasis lėktuvas turės gebėti skrieti viršgarsiniu greičiu, nenaudodami forsažo. Be to, šeštąją kartą norima padaryti dar mažiau pastebimą nei penktąja.

Svarbiu bruožu, išskiriančiu naujosios kartos aparatus nuo visų ankstesnės kartos naikintuvų, gali tapti lazeriniai ginklai, galintys numušti kitus skraidančiuosius aparatus ir raketas. Remiantis preliminariais vertinimais, šeštosios kartos naikintuvus išvysti šslie ginkluotėje bus galima ne anksčiau, nei ketvirtajame dešimtmetyje.

Tokius aparatus kuria ne vien Boeing. Anksčiau savo ateities naikintuvo viziją pristatė Northrop Grumman. Analogiški darbai vyksta ir Lockheed Martin.

I. Vedmedenko
naked-science.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(66)
(22)
(44)

Komentarai (14)