Nuo sausio 1 d. vairuotojams didėja baudos: kiek kainuos kiekvienas pažeidimas  (9)

2017 m. sausio 1 d. įsigalios Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksas (ANK), pakeisiantis iki šiol galiojusį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jame už daugelį Kelių eismo taisyklių pažeidimų numatytos didesnės piniginės baudos.

Tiesa, panaikinama viena iš administracinių nuobaudų rūšių – administracinis areštas.

Naujoji nuobaudų sistema turėjo įsigalioti jau 2016 m. balandžio 1 d. Tačiau neeilinis Seimo posėdis, į kurį dėl ANK pasiaiškinti buvo pakviestas tuometinis vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, virto iečių laužymu ir žodžių mūšiu.

Administracinių nusižengimų kodekso įsigaliojimas dėl nemodernizuoto registro buvo nukeltas iki 2017 m. sausio.

VRM siūlymas bausti nuo viršytų 5 km/val. neįgyvendintas

Kitas daug diskusijų sukėlęs, bet neįgyvendintas projektas – Vidaus reikalų ministerija siūlė mažinti greičio viršijimo tolerancijos ribą ir bausti pinigine bauda greitį viršijus bent 5 km/val. Taip pat buvo siūloma didinti baudas viršijus leistiną greitį 6–20 km/val. štai tokia progresija: vairuotojams su patirtimi – po 2 Eur už viršytą kilometrą, o pradedantiems bei sunkvežimių, autobusų ir motociklų vairuotojams – po 3 Eur.

Tačiau, kaip informavo VRM viešųjų ryšių skyrius, ministerija, atsižvelgusi į Teisingumo ministerijos pastabas ir technines galimybes, atsisakė nuostatų, susijusių su fiksuoto dydžio baudų už kiekvieną nustatyto greičio viršytą kilometrą nustatymu ir nutarimų priėmimo automatizavimo procesu.

Naujos baudos įsigalios nuo sausio 1 d.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. už KET pažeidimus daugiau mokės ne tik kelių chuliganai. Griežtesnių baudų susilauks vairuotojai, kurie nevengia vairuodami kalbėti mobiliuoju telefonu arba važinėja neapdraustu automobiliu. Nuobaudos už tokias „smulkmenas“ turėtų padidėti dvigubai.

Pavyzdžiui, už važinėjimą be draudimo baudos didėja nuo 23–34 Eur iki 60-120 Eur. Susipažinkite su kitomis svarbiausiomis nuobaudomis, kurios įsigalios nuo 2017 m. sausio 1 d. Naujausią Administracinių nusižengimų kodekso redakciją rasite čia arba infolex.lt svetainėje.

Greičio viršijimas pabrangs, tačiau pažeidėjai kai kur galės „sutaupyti“

Iki šiol už greitį, viršytą nuo 10 iki 20 km/val., tekdavo mokėti 11–28 Eur, o naujos baudos didėja iki 12–30 Eur.

Už greitį, viršytą nuo 20 iki 30 km/val. ankstesnė 28–86 Eur kartelė kyla iki 30–90 Eur.

Viršiję 30–40 km/val. mokėdavo 115–173 Eur. Nuo šiol bauda didės iki 120–170 Eur. Taigi kai kuriais atvejais pažeidėjai „sutaupys“ kelis eurus.

40–50 km/val. viršijimą mokėjome 173–231 Eur. Nuo šiol – 170–230 Eur.

Viršiję daugiau nei 50 km/val. mokėdavome 289–434 Eur ir rizikuodavome teises prarasti 1–6 mėn. Nuo šiol – bauda 450–550 Eur, o neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – 450–700 Eur.

Motociklininkų, vilkikų, autobusų ir pradedančių vairuotojų atsakomybė: praras teises

Leistiną greitį (daugiau kaip 30, bet ne daugiau kaip 40 km/val.) viršijus pradedantiems vairuotojams, motociklų, autobusų, krovininio transporto priemonių, kurių masė didesnė nei 3,5 t vairuotojams, be baudos (120-170 Eur) bus taikomas ir teisių atėmimas 3–6 mėn.

Jei greitis viršijamas daugiau kaip 40, bet ne daugiau kaip 50 km/val. – bauda nuo 170 iki 230 Eur ir teisės vairuoti atėmimas nuo 6 mėnesių iki vienų metų.

Leistiną greitį viršijus daugiau kaip 50 km/val. išvardytų grupių vairuotojams teisė vairuoti gali būti atimama nuo vienų metų iki vienų metų ir šešių mėnesių.

Minėtos vairuotojų grupės pasirinktos neatsitiktinai. Išnagrinėjus turimą informaciją buvo nustatyta, kad vairuoti motociklą apie 70 kartų pavojingiau nei automobilį.

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjo Vidmanto Pumpučio teigimu, jeigu teisėtai stabdant greičio viršytoją jis reikalavimui nepaklus, pareigūnai jo po miestą nesivaikys ir netaranuos. Tačiau eismo pažeidimas bus užfiksuotas, o už nepaklusimą sustoti, grės teisės vairuoti netekti 3-5 metams.

Važiavimas esant draudžiamam šviesoforo signalui

Važiavimas esant draudžiamam šviesoforo signalui arba reguliuotojo gestui, nesustojimas prieš pėsčiųjų perėją, kai to reikalauja taisyklės iki šiol užtraukdavo vairuotojams 28–86 eurų baudą arba teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo vieno iki šešių mėnesių. Nuo sausio 1 d. bauda didėja iki 60–90 eurų.

Kelio ženklai, ilgos šviesos, apsisukimas draudžiamoje vietoje

Kelio ženklų ar ženklinimo nesilaikymas, važiavimas šaligatviu, veja ar pėsčiųjų (dviračių) taku, Kelių eismo taisyklėse nustatytos įspėjamųjų signalų naudojimo tvarkos pažeidimas, apsisukimas pėsčiųjų perėjose, tuneliuose, ant tiltų, estakadų, viadukų ir po jais, tolimųjų šviesų neperjungimas į artimąsias šviesas tamsoje likus iki atvažiuojančios priešpriešiais transporto priemonės mažiau kaip 150 metrų, reikalavimo važiuoti kuo arčiau dešiniojo važiuojamosios dalies krašto nesilaikymas, eismo tvarkos automagistralėse ir greitkeliuose, žmonių vežimo taisyklių pažeidimas pažeidimas iki šiol užtraukdavo vairuotojams 28–86 eurų baudą. Nuo sausio 1 d. bauda didėja 30–90 Eur.

Sustojimas ir stovėjimas

Sustojimas ar stovėjimas vietose, kuriose Kelių eismo taisyklės draudžia tai daryti užtraukdavo vairuotojams 28–86 eurų baudą. Nuo sausio 1 d. bauda didėja iki 30–90 Eur.

Nesaugus manevravimas: mokėsite daugiau arba prarasite teises

Vairuotojų reikalavimo duoti kelią pradedant važiuoti, įvažiuojant į kelią, persirikiuojant ir kitaip keičiant važiavimo kryptį nevykdymas, apsisukimas geležinkelio pervažose, vietose, kur kelio matomumas bent viena kryptimi mažesnis kaip 100 metrų, užtraukdavo 28–43 eurų baudą arba teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo vieno iki trijų mėnesių. Nuo sausio 1 d. – 60–90 Eur.

Chuliganiškas vairavimas

Jei nuobaudos už greičio viršijimą ar neprisegtus saugos diržus iš esmės nesikeičia, kelių eismo dalyvius terorizuojantys kelių ereliai tikrai bus baudžiami griežčiau.

Pavojingas vairavimas, t.y. transporto priemonių vairavimas, vienu metu ar paeiliui padarant kelis eismo taisyklių pažeidimus, keliančius grėsmę eismo saugumui, taip pat Kelių eismo taisyklių pažeidimas, sukėlęs pavojingą situaciją, tai yra privertęs kitus eismo dalyvius staigiai keisti judėjimo greitį, kryptį arba imtis kitokių veiksmų savo ar kitų žmonių saugumui užtikrinti, užtraukdavo baudą nuo 115 iki 231 euro su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trijų iki šešių mėnesių.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. už tokius pavojingus manevrus ir lenkimus bus baudžiama nuo 170 iki 230 eurų, o neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 300 iki 600 eurų (buvo nuo 289 iki 579 eurų).

Chuliganiškas vairavimas, tai yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų, keliantis pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui, „brangsta“ kelių ereliams nuo 289–579 eurų (su teisės vairuoti transporto priemonės atėmimu nuo vienerių iki dvejų metų) iki 450–550 eurų, o neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – 750–1000 eurų (buvo 720–1013 eurų).

Baudos neblaiviems vairuotojams

Nuo sausio 1 d. vairuotojai, kuriems buvo nustatytas lengvas neblaivumas (daugiau negu 0,4 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės), taip pat vengę neblaivumo patikrinimo, bus baudžiami nuo 300 iki 450 eurų (buvo 289-434 Eur).

Dar smarkiau apsvaigę vairuotojai baudžiami remiantis ne ANK, o Baudžiamojo kodekso straipsniais. Tiems vairuotojams, kurių kraujyje bus rasta daugiau nei 1,5 promilės alkoholio, grės ir belangė. 2015 m. rudenį Seimo patvirtintos BK pataisos už minėtą pažeidimą numatė baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki vienerių metų.

Iki šiol galioję įstatymai už šį pažeidimą numatė tik baudą nuo 579 iki 868 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 2 iki 3 metų arba administracinį areštą nuo 10 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 2 iki 3 metų.

Teistumas daugeliui mėgstančių išgerti vairuotojų gerokai pagadins gyvenimą, jie negalės įsidarbinti, tarkime, valstybės tarnyboje.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Žilvinas Pekarskas
(13)
(11)
(2)

Komentarai (9)