Dar viena keista mada - kas yra suktukai, kokie triukai jais atliekami ir kodėl norima juos uždrausti mokyklose (Video)  (1)

Karčiausia žaislų rinkos naujiena – suktukas (angl. Fidget Spinner), kuris pristatomas kaip būdas sutelkti dėmesį, suvaldyti vaikų hiperaktyvumą, nerimą ir padėti sergantiems autizmu. Tačiau taip pat mokytojai jau ėmė reikalauti, kad šis žaislas klasėse būtų uždraustas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suktukai – maži, su guoliais besisukantys prietaisai, kuriuos galima sukti vartant tarp pirštų. Be paprasto sukimo, kuris suteikia malonų, raminantį jausmą, žaislą galima vartyti, mėtyti ir perdavinėti. „Youtube“ gausu instrukcijų, ką ir kaip galima su juo nuveikti.

Suktukų gamintojai ir platintojai teigia, kad šis žaisliukas – puikus būdas norint sutelkti dėmesį, gali padėti kovoti su nerimu ir stresu, turėti teigiamą poveikį sergantiems autizmu. Negana to, teigiama, kad suktukas gali tapti įkvėpimo šaltiniu ir „išlaisvinti kūrybingumą“.

Mokslininkai ne visai sutinka su tokiais teiginiais ir sako, kad suktuko teigiama nauda yra kiek perdėta.

„Suktukas veikia labiau kaip prablaškymo priemonė, o ne padedanti asmenims su aktyvumo ir dėmesio sutrikimais“, – teigė Markas Rapportas, dirbantis Centrinės Floridos universitete Klinikinės psichologijos srityje.

Mados klyksmas

Suktukai pirmą kartą pasirodė šį pavasarį ir greitai tapo žaislu, kurį tiesiog privaloma turėti. Lietuvos ši mada visu savo stiprumu dar nepasiekė ir neaišku, ar apskritai pasieks tokiu mastu, kaip kitas šalis. Vis dėlto ir dabar jau galima įsigyti šių žaislų per įvairius skelbimų tinklalapius. Lietuvoje skelbimuose pardavimo kaina siekia apie 5 - 10 eurų, tačiau jų įvairovė nėra labai didelė. Kai kurie analogiški suktukai užsienio elektroninėse parduotuvėse kainuoja vos kelis eurus, tiesa, skiriasi jų kokybė ir forma. Yra ir gerokai brangesnių žaislų, kurių kaina siekia 10 € ar dar daugiau eurų, o patys brangiausi parduodami net už kelis šimtus ar net 500 eurų.

Itin didelę įvairovę tokių žaisliukų siūlo naują rinką greitai pajutę kinai - čia galima surasti ne tik didžiulią formų įvairovę, bet ir labai platų kainų spektrą.

Kokius triukus galima atlikti šiuo žaislu matysite žemiau esančiame video siužete:

2016 gruodį „Google“ paieškoje terminas „fidget spinner“ praktiškai nefigūravo, o šiandien jo pilna visuose socialiniuose tinkluose. Kai kurie mokytojai jau reikalauja klasėse šį žaislą drausti.

Mokytojai teigia, kad suktukai ne padeda sutelkti dėmesį, o jį blaško, taip pat specialiųjų poreikių turintiems vaikams yra aplinkai priimtinesnių būdų, kaip padėti susikaupti. Tačiau su tuo sutinka ne visi tėvai. Viena mama AutismAwareness.com tinklaraštyje rašė, kad suktukas leido jos aštuonerių metų dukrai pasijusti puikiai, nes klasės draugai norėjo tokio pat žaislo kaip jos, o mokyklos patvirtintos priemonės verčia ją jaustis kitokiai.

Ekspertai sako, kad draudimas gali būti kiek per radikali priemonė, ypač jei paliečia vaikus, kuriems suktukai padeda, tačiau mokytojai nesutinka ir teigia, kad vaikai per pamokas tiesiog žaidžia, o ne bando susikaupti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(8)
(33)
(-25)

Komentarai (1)