Vienuolikmetis vaikas apstulbino patyrusius ekspertus ir parodė, kaip iš paprasčiausių žaislų padaryti ginklus (Video)  (2)

Kibernetinio saugumo ekspertai, susirinkę Hagoje (Nyderlandai) vykusioje konferencijoje, taip ir liko išsižioję: vienuolikmetis „kibernetinis nindzė“, drąsiai ir sklandžiai reiškęs savo mintis, papasakojo, kaip žaislus galima paversti ginklais, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ostino mieste (Teksasas, JAV) gyvenantis šeštokas Reubenas Paulas demonstraciją atliko panaudodamas savo pliušinį meškiuką, turintį roboto ir ryšio su internetu funkcijas.

„Nuo lėktuvų iki automobilių, nuo išmaniųjų telefonų iki išmaniųjų namų – bet kas, net bet kuris žaislas, gali būti daiktų interneto dalimi“, – žygiuodamas tūkstančius žmonių talpinančios Hagos „World Forum“ arenos scena sakė nedidukas berniukas.

„Nuo terminatoriaus iki pliušinio meškiuko – viskas gali būti paversta ginklu“, – pridūrė R. Paulas.

Demonstruodamas savo žodžius, berniukas prie savo nešiojamojo kompiuterio prijungė miniatiūrinį „Raspberry Pi“ kompiuterį ir atliko gretimai esančių „Bluetooth“ įrenginių paiešką.

Visų – net savo paties – nuostabai – po šio skenavimo jis į kompiuterį atsisiuntė dešimtis skirtingų įrenginių identifikavimo numerių (kai kurie priklausė aukščiausio lygio kibernetinio saugumo pareigūnams).

Tuomet, pasinaudodamas programavimo kalbos „Python“ komandomis, jis įsilaužė į vieną iš šių įrenginių – savo pliušinį meškiuką. Berniukas nuotoliniu būdu įjungė meškiuko švieseles ir įrašė žinutę pranešimo žiūrovams.

„Dauguma daiktų, turinčių ryšio su internetu galimybę, pasižymi ir „Bluetooth“ funkcionalumu. Aš tik parodžiau, kaip sugebu prie šių įrenginių prisijungti ir siųsti jiems komandas – įjungti švieseles, įrašyti garsą. Daiktų interneto įrenginiai – daiktai, kurie gali būti naudojami mūsų kasdieniniame gyvenime, tokie, kaip automobiliai, šviestuvai, šaldytuvai – viskas, kas gali būti prijungta, gali būti paversta ir ginklais, mus šnipinėti ir mums pakenkti“, – vėliau berniukas pasakojo naujienų agentūrai AFP.

Tokiais įrenginiais gali būti vagiama privati informacija – pavyzdžiui, stebint vaikus gali būti nustatomi aukų slaptažodžiai. Gavus prieigą prie įrenginio pagal GPS informaciją galima nustatyti asmens buvimo vietą. O įsivaizduokite, kaip savo šeimininką gali pašiurpinti kompiuterizuotas pliušinis meškiukas, pasakydamas: „Suk į kairę, paeik 200 metrų ir ten susitiksime“.

Berniuko tėvas – technologijų ekspertas Mano Paulas – sakė, kad išskirtinius sūnaus gabumus IT srityje pastebėjo tada, kai vaikui buvo vos šešeri.

Išklausęs paprastą tėčio išaiškinimą, kaip veikia vienas išmaniajam telefonui skirtas žaidimas, R. Paulas pats savarankiškai nustatė, kad toks pats algoritmas naudojamas ir populiariame žaidime „Angry Birds“.

„Jis mus nuolat stebino. Kiekvieną kartą, kai norėjome jį ko nors išmokyti, patys būdavome pamokomi“, – agentūrai AFP sakė M. Paulas.

Tėvas pats buvo apstulbęs, kai sūnus jam pademonstravo paprastų vaikiškų žaislų kibernetines silpnybes – Reubenas iš pradžių įsilaužė į paprastutį žaislinį automobilį, o po to perėjo prie gerokai sudėtingesnių dalykų.

„Tai reiškia, kad mano vaikai žaidžia su laikrodinėmis bombomis, kuriomis kada nors galbūt pasinaudos piktavaliai asmenys“, – sakė M. Paulas.

Tai, beje, nėra vieninteliai Reubeno sugebėjimai – jis išgarsėjo kaip jauniausias amerikietis, užsitarnavęs Šaolinio kung-fu juodąjį diržą. O tėvai padėjo vaikui įsteigti pelno nesiekiančią organizaciją „CyberShaolin“.

„Šios organizacijos tikslas – informuoti suaugusius žmones apie kibernetinių grėsmių keliamus pavojus“, – sakė Reubenas, norintis paraginti gamintojus, kibernetinio saugumo ekspertus ir valdžios atstovus ieškoti bendrų saugumą užtikrinančių sprendimų.

Ateityje berniukas ketina studijuoti kibernetinį saugumą arba Kalifornijos technologijų institute, arba Masačiusetso technologijų institute – šios įstaigos turėtų padėti Reubenui išnaudoti visą potencialą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(40)
(11)
(29)

Komentarai (2)