Per ateinantį dešimtmetį JAV kariuomenė pasikeis neatpažįstamai: britų žvalgybos eksperto prognozės (Video)  ()

Niekas net neabejoja, kad ateities karai atrodys visiškai kitaip. Juose dominuos tos kariuomenės, kurios pasikliaus robotais ir bepiločiais orlaiviais. Britų žvalgybos ekspertas atskleidė, kada JAV kariuomenėse robotų-karių skaičius aplenks žmones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karybai paruošti robotai turi daugybę privalumų. Ne tik tausojami žmogiški resursai, bet ir galima įveikti kai kurias žmonėms neįveikiamas kliūtis. Ar įsivaizduojate karį su pilna ekipuote plaukiantį per upę ir tuo pat metu šaudantį į netikėtai užklupusio priešo pusę? Teigiama, kad robotai galės tai atlikti.

Tiesa, žmonės vis tiek tam tikra prasme yra pranašesni raižytose vietovėse. Jiems lengviau įveikti akmenuotus šlaitus, miško paklotę ir kitas gamtines kliūtis. Dabar kuriami robotai su kojomis bando atkartoti šias savybes, tačiau prireiks laiko, kol jie tai galės daryti patikimai.

Jungtinės Karalystės žvalgybos ekspertas Johnas Bassettas teigia, kad jau 2025 metais JAV kariuomenėje kovinių robotų skaičius aplenks karių skaičių. Tai skamba labai rimtai, turint omenyje, kad ne visi kariuomenės naudojami robotai yra kovinės paskirties - kiti yra skirti gabenti krovinius, nukenksminti sprogmenis ir atlikti kitas funkcijas. Aišku, kad robotų skaičius pasieks iki šiol nematytas aukštumas.

Robotai karinėse pajėgose jau yra realybė - jie naudoti daugelyje pastarojo laikotarpio konfliktų. Tačiau JAV sieks didinti jų skaičių, kurti protingesnius ir savarankiškesnius robotus. Pentagonas, kaip teigiama, investuoja milijonus, kad būtų sukurti kovai pasiruošusių robotų būriai.

JAV jūrų pėstininkų korpuso bandomi robotai

Kaip teigia Nypost.com, JAV investuodama į karinę robotiką sieks padidinti savo karinės galios pranašumą prieš Rusiją ir Kiniją. Tačiau tuo pat metu turėtų ruoštis ir atsakyti į priešo karinių robotų atakas. Rusija taip pat kuria tokius robotus, didelį dėmesį skirdama bepiločiams orlaiviams, ginkluotiems kulkosvaidžiais bei bombų numetimo sistemomis. Nors kol kas šios technologijos toli gražu neprilygsta JAV dronams, reikia manyti, kad konkurencija šioje srityje tik aštrės kiekvienais metais. Kuriami ir vikšriniai koviniai robotai.

Rusiškas „Uran-9“ robotas

Taigi, ar ateityje robotai visiškai pakeis karius? Ne, tačiau jie gali jiems palengvinti darbą. Pavyzdžiui, į priešakines gretas išsiųstas robotas su kulkosvaidžiu gali nešti kur kas daugiau amunicijos, todėl gali nuveikti daugiau, kad iš paskos einantys kariai būtų saugesni ir galėtų susikoncentruoti į savo užduotis. Kitaip tariant, ginklai, kurių pėstininkai įprastai negali neštis su savimi, dabar žygiuos tiesiai priešais juos.

Kita, galbūt net didesnė užduotis robotams, yra logistinė. Jie gali nešti krovinius, pristatyti juos iš vieno dalinio į kitą. Specialiomis technologijomis ginkluoti robotai gali žymėti taikinius ar tiesiog žvalgyti teritoriją. Ir tai yra jau šiandien bandomos ir naudojamos technologijos - iki 2025 robotų galimybės tik augs.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(3)
(25)

Komentarai ()