Neįtikėtina, tačiau jokių spec efektų: visame pasaulyje yra tik trys pilotai, kurie gali išdarinėti tokius triukus su sraigtasparniais (Video)  (2)

Sraigtasparniai – ypatingos oro susisiekimo transporto priemonės. Jie leidžiasi ir kyla vertikaliai, gali lėtai skristi nedideliame aukštyje, todėl yra labai naudingi paieškos ir žvalgybos operacijose. Sraigtasparniai danguje pastebimi labai dažnai, tačiau jų skrydis retai kada atrodo išties įspūdingai. Todėl aviacija nesidomintiems žmonėms dažnai kyla klausimas – ar sraigtasparnis gali atlikti kokius nors akrobatinius triukus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš porą dienų jau kalbėjome apie dideliais keleiviniais lėktuvais atliekamus akrobatinius triukus. Tiesa yra ta, kad jei orlaivis tam nėra specialiai sukurtas, akrobatiniai triukai yra labai pavojingi arba neįmanomi. Įvairios kilpos, apsivertimai ir kiti triukai tiesiog sukuria didžiulį stresą pagrindiniams orlaivio mazgams, todėl jie gali neatlaikyti, nebent būtų sukurti turint omenyje šiuos triukus.

Tai pasakytina ir apie sraigtasparnius – jie nėra sukurti „statinėms“ ar kilpoms daryti. Aerodinaminės charakteristikos taip pat nėra palankios kokiems nors sudėtingiems triukams daryti. Sraigtasparniai negali skristi apsivertę (nors kai kurie radijo bangomis valdomi modeliai tai kelias sekundes daro) ar pakrypę 90 laipsnių kampu. Daugeliu atveju, jiems taip pat sunku sklęsti (nors įmanoma). Kaip būtų galima atlikti kilpą, kai orlaivis nemažą jos dalį negalėtų palaikyti skrydžio į priekį ar į viršų? Pasirodo, galima.

Chuckas Aaronas – vienas iš trijų licencijuotų akrobatinio sraigtasparnio skrydžio meistrų. Taip, pasaulyje jų yra tik trys – Aaronas yra vienintelis šiuos įgūdžius turintis pilotas JAV. Jis atlieka kilpas, „statines“ ir daug kitų triukų. Kaip tai įmanoma? Na, visų pirma, jo įgūdžiai yra neeiliniai. Antra, MBB Bo 105 sraigtasparnis, kuriuo jis skraido, yra modifikuotas – standartinis toks orlaivis neatlaikytų daugelio manevrų.

Chucko Aarono atliekami akrobatiniai triukai

Viena iš Aarono paslapčių – krentančio sraigtasparnio valdymas. Pilotas atlieka staigų veiksmą, kuris priverčia orlaivį apsiversti, tačiau dalyje šio apsivertimo, kol sraigtas nėra vėl nukreiptas į viršų, sraigtasparnis yra praktiškai nevaldomas. Kitaip tariant, Aaronas išmoko sukelti tokias situacijas, kurios įprastai sukeltų katastrofas, ir nuspėti, kaip jos baigsis.

Teigiama, kad tam reikalingas stiprus instinktas ir greitas mąstymas. Ir nemažai drąsos. Tačiau rezultatas – stulbinantis. Sraigtasparniu atliekami akrobatiniai triukai labai reti, todėl jei kada turėsite galimybę juos pamatyti, būtinai ja pasinaudokite.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai (2)