Naujausias D. Britanijos lėktuvnešis „Queen Elizabeth“ jau išplaukė į jūrą, o jam iš paskos - Rusijos šnipų virtinė (Video)  (2)

Lėktuvnešis „Queen Elizabeth“ („Karalienė Elžbieta“), kurį gamintojai pastatė per 8 metus (šešeriais metais greičiau, negu planuota), ir kuris kainavo britams 3,5 mlrd. svarų pirmą sykį išplaukė į atvirus vandenis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

 Į jūrą jis išplaukė siauru kanalu, turėdamas vos po 35 cm likusios erdvės iš kiekvieno borto, ir vos pusmetrį vandens po kiliu. Ant jo denio gali tilpti 36 naikintuvai.

„Queen Elizabeth“ įgulą, priklausomai nuo to, kiek bus lėktuvų, gali sudaryti nuo 700 iki 1600 žmonių. Maisto atsargų laive maksimaliai užpildytai įgulai užtektų 45 dienoms.

Patraukė ir Rusijos žvalgybos dėmesį

Didžiosios Britanijos pasididžiavimas pritraukė ne tik pasaulio žiniasklaidos, tačiau ir, anot leidinio „The Telegraph“, Rusijos žvalgybos dėmesį.

Pirmajame plaukime „Karalienę Elžbietą“ lydės Karališkojo jūrų laivyno laivas, sraigtasparniai nuo pakrantės ieškos povandeninių laivų. Britų laivynas ruošia laivą pirmajam pasirodymui viešumoje Šiaurės jūroje, kur bus nemažai rusų šnipų.

„Queen Elizabeth“ video siužete

Rusų povandeniniai laivai, laivai ir lėktuvai – visi bando kaip įmanoma nuodugniau susipažinti su Didžiosios Britanijos flagmanu. Lėktuvnešio techninio aprūpinimo vadė, kapitonė Fiona Percival pareiškė: „Rusai pasirodys ir stebės, tačiau jie stebi viską“.

Lėktuvnešiai susilaukia ir kritikos

Pirmosiomis savaitėmis bandymų metu laive bus apie tūkstantį jūreivių ir aptarnaujančio personalo. Lėktuvnešis pradėtas gaminti prieš aštuoneris metus, tačiau į kovinę tarnybą jis pateks ne anksčiau nei 2021-aisiais.

Pradžioje kartu su britų lėktuvais jo denyje taip pat bus amerikiečių „F-35B“, ir taip bus tol, kol nebus panaikintas britų lėktuvų trūkumas.

Didžiojoje Britanijoje dėl biudžeto apkarpymo karybai lėktuvnešio nebuvo nuo 2010-ųjų metų. Lėktuvnešių kritikai tvirtina, kad tai yra „brangūs baltieji drambliai“, jie yra lengvai pažeidžiami naujųjų raketų, o jų išlaikymas yra per brangus, rašoma „The Telegraph“.

Tačiau lėktuvo kapitonas Jerry Kydas teigia, kad „pasaulyje nėra nieko neįveikiamo, ar tai būtų mašina, miestas, žmogus ar laivas. Kariuomenėje mes be kažkokių varžymusi kalbame apie rizikas dėl to, kaip mes tas grėsmes įveiksime karo veiksmų metu“.

„Jeigu pažiūrėtume į galingiausias pasaulio šalis, kodėl kiekviena šalis iš top sąrašo investuoja milijardus dolerių į lėktuvnešius? Ką, visos jos klysta? Priežastis ta, kad lėktuvnešiai suteikia valstybei neįtikėtiną veiksmų manevringumą. Ir kalbama ne tik apie kovos veiksmus. Kalbama apie sulaikymą, privertimą, jėgos demonstravimą, pagalbą stichinių nelaimių metu, humanitarinę pagalbą, karinį bendradarbiavimą“, – pasakojo jis.

Lėktuvnešį, tiesa, dar teks gerokai išbandyti realybėje. Šią vasarą numatytas pirmasis plaukimas į Portsmuto bazę, sraigtasparnius ir aviaciją išbandys kitą vasarą.

„HMS Queen Elizabeth“ yra vienas iš dviejų lėktuvnešių, kuriuos už 6,2 mlrd. svarų pasistatys Didžioji Britanija. Antrasis, „Velso princas“, pasirodys 2020-aisiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(42)
(1)
(41)

Komentarai (2)