Kodėl Rusija nepakeičia rūkoriaus „Admirolo Kuznecovo“? Planas - didžiulis atominis lėktuvnešis  (31)

Tikriausiai visiems yra tekę girdėti apie Rusijos problemą su lėktuvnešiais. „Admirolas Kuznecovas“  yra senas ir po savęs palieka tirštą juodų dūmų debesį. Rusija turi planų šį atgyvenusį laivą pakeisti nauju, labai moderniu ir galingu lėktuvnešiu, bet ar jai pavyks?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija planuoja pasigaminti atominį lėktuvnešį, kuris tiek savo dydžiu, tiek charakteristikomis prilygtų geriausiems JAV lėktuvnešiams. „23000Е Štorm“ projektas buvo pristatytas prieš kelerius metus, tačiau nuo to laiko niekur nepasistūmėjo. Ekspertai jau seniai mano, kad tokie laivai ir jiems reikalingos technologijos nėra Rusijos galimybėms. Kodėl?

Visų pirma, Rusija niekada nėra pasigaminusi lėktuvnešio. Liūdnai pagarsėjęs, ne visada tinkamai veikiantis „Admirolas Kuznecovas“ buvo pastatytas Ukrainoje. Lėktuvnešiai simbolizuoja šalies prestižą, buvimą supervalstybe, nes juos pastatyti yra neįtikėtinai sunku ir brangu.

Antra, Rusija niekuomet dar nėra pastačiusi nei vieno paviršinio atominio laivo. Taip, atominiai povandeniniai laivai plaukioja, tačiau tai visai kita technologija. Rusija šią patirtį planuoja susirinkti statydamas „Lider“ klasės laivus, tačiau ir šie buvo atidėti ir nėra niekaip minimi 2020-2025 metų planuose.

Trečia, Rusijos karinės išlaidos yra nuolat mažinamos dėl ne geriausios ekonominės situacijose šalyje. Pirmasis „23000Е Štorm“ lėktuvnešis kainuotų apie 9 milijardus dolerių, o juk prieš jį norima pastatyti „Lider“ klasės atominį laivą. „23000Е Štorm“ būtų 330 metrų ilgio, talpintų 65-90 naikintuvų ir porą sraigtasparnių, ir galėtų plaukti 30 mazgų greičiu.

Rusijos karinė vadovybė vis dar kalba apie „23000Е Štorm“ lėktuvnešį, teigdama, kad projektas bus įgyvendinamas, nors ekspertai tuo labai abejoja. Rusijos karinei pramonei tai tiesiog per didelis kąsnis. Juk net ir gerokai paprastesnių „Udaloy“ klasės laivų pakeisti nesiseka. Tačiau ekspertai pastebi ir kitą rusiško lėktuvnešio problemą – jo kariuomenė tiesiog nenori.

Rusijos karinis laivynas giriasi „Admirolo Kuznecovo“ ginkluote, tačiau su juo ir sunkiai vargsta. Šaltiniai teigia, kad naujo lėktuvnešio tiesiog niekas nenori. O Rusijai jo ir nereikia – nepaisant lėktuvnešio prestižo, Rusijos tikslai yra dominuoti artimiausioje teritorijoje, o ne užjūrio šalyse. Ar bent jau taip guodžiamasi dėl silpnų technologinių pajėgumų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(8)
(34)

Komentarai (31)