JAV karinio jūrų laivyno laivai skelbs apie savo buvimo vietą ir plaukimo kryptį - kodėl priešui tokia pagalba?  (7)

Kariniai laivai turi būti bent jau dalinai slapti, kad jų nebūtų galima lengvai aptikti ir sunaikinti, o priešui būtų sunkiau juos šnipinėti. Net ir taikos sąlygomis kariniai laivai neskelbia apie savo buvimo vietą, nenorėdami sulaukti nereikalingo dėmesio. Tačiau dabar JAV karinio jūrų laivyno laivai elgsis visai priešingai - jie garsiai skelbs apie savo koordinates. Sakoma, kad tai - būtinybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiemet įvyko net du JAV karinių laivų susidūrimai su civiliniais laivais. „USS John S. McCain“ prieš kelis mėnesius susidūrė su tanklaiviu, avarijos pasekmės buvo labai skaudžios - žuvo 10 žmonių. Birželį žuvo 7 jūreiviai, kuomet „USS Fitzgerald“ susidūrė su konteinerių laivu netoli Japonijos krantų. Šie incidentai privertė laivyną iš naujo peržiūrėti savo procedūras ir investuoti į saugumo užtikrinimą. Tačiau tokių avarijų išvengti vis tiek yra sunkiau nei atrodo.

Abu šie incidentai įvyko itin svarbiuose ir labai užimtuose laivybos maršrutuose, kuriuos kirsti iš tikrųjų yra gana pavojinga. Teigiama, kad pasitaiko susidūrimų tarp dviejų krovininių laivų, tačiau apie juos taip plačiai nerašo žiniasklaida. Dar daugiau - krovininiai laivai dažnai skelbia apie savo buvimo vietą, bendrauja tarpusavyje ir yra valdomi patyrusių kapitonų, kurie šiuos vandenynų kelius labai gerai išmano. Kariniai laivai, nors taip pat yra valdomi kvalifikuotų žmonių, prekybinių laivų keliuose jaučiasi tarsi išmesti ant kranto. Taigi, dabar kariniai laivai pačiuose užimčiausiuose laivybos keliuose visą laiką laikys įjungtą Automatinio Identifikavimo Sistemą.

Nors tyrimas dėl šių metų susidūrimų vis dar tęsiasi, akivaizdu, kad viena iš priežasčių, kodėl tai įvyko, yra paprasčiausias nepastebėjimas. Bent vienas iš laivų nežinojo, kad jų keliai susikerta, arba tai pastebėjo tik kai susidūrimas tapo neišvengiamu. Automatinė Identifikacijos Sistema tokių incidentų tikrai padėtų išvengti.

AIS yra globali technologija, leidžianti identifikuoti neltoliese esančius laivus, jų trajektoriją ir išvengti galimų susidūrimų. AIS kas 2-10 sekundžių siunčia laivo koordinate, greitį ir navigacinį statusą. Ši informacija prieinama visiems, todėl karinis laivas visam pasauliui išduos savo buvimo vietą ir judėjimo kryptį. AIS naudojančius laivus galima sekti ir internetu.

JAV kariniai laivai turi AIS, tačiau jos įjungti neprivalo. Dabar privalės, kuomet plaukios vietovėse, pilnose prekinių laivų. Ar tai padidina tikimybę, kad jie bus užpulti? Taip, ši informacija šnipams yra svajonė, tačiau AIS bus įjungta tik specialiais atvejais kertant prekybos kelius. Ir, tikriausiai, vos tik bus surastas geresnis sprendimas, AIS ir vėl bus pamiršta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (7)