Paviešintas vaizdo įrašas, kaip sovietiniais laikais su branduoliniu ginklu sukūrė ežerą (Video)  (4)

Paviešintas retas vaizdo įrašas, kaip buvusioje Sovietų Sąjungoje detonuojama branduolinė bomba, kad būtų sukurtas ežeras, kuris iki šiol vadinamas Atominiu, rašo „Forbes“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Branduolinis sovietų bandymas, pavadintas Čagano vardu, buvo atliktas 1965 m. sausio mėnesį Kazachstane.

Vaizdo įraše rodomas galingiausias bandymas iš 124-ių, kuriuos įvykdė Sovietų Sąjunga. Tai buvo dalis programos, kuria bandyta surasti atominio ginklo pritaikymo būdų nekariniams ir ekonominiams tikslams.

Sovietų planas buvo su branduoliniais ginklais sukurti dirbtinius ežerus ir kanalus, pagilinti uostus. Vaizdo įraše matomo sprogimo galia prilygsta 140 kilotonų trotilo. Bomba buvo susprogdinta išdžiūvusios upės vagoje netoli Čagano upės. Sovietai planavo naująjį ežerą pripildyti vandens pakeitę Čagano upės vagą. Buvo iškasta beveik 180 metrų gylio duobė, ir į žemę įleista branduolinė bomba.

Po sprogimo naujai suformuotas ežeras buvo 408 metrų pločio ir 100 metrų gylio. Tarp jo ir upės buvo nutiestas kanalas, kad į ežerą pritekėtų vandens. Ežeras iki šiol žinomas Atominio vardu, nes vanduo jame tebėra radioaktyvus.

Vaizdo medžiagoje matyti grybo formos sprogimo debesis ir į šonus lakstančios uolienos. Sprogimas paskleidė nedidelę radiaciją, kuri pasiekė net Japoniją, o žemės dulkes pakėlė į atmosferą. Sprogimas padarė pokyčius ir šios vietos geologijoje – apsilydžiusios uolienos virto blizgiomis dėl patirtos aukštos temperatūros.

Čagano bandymas yra aprašytas paviešinto dokumento 13-ame puslapyje.

Ežeras vis dar yra radioaktyvus, ir tebevyksta tyrimai, kiek pavojaus žmonių sveikatai jis kelia. Aplink ežerą užaugo žolė, tačiau visa augalija yra itin skurdi. Radiacijos lygis jame 100 kartų viršija geriamajam vandeniui leistiną normą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(62)
(5)
(57)

Komentarai (4)