„Android“ sukūrė ne „Google“? Tai ir ko dar nežinojote apie šią OS (Video)  (6)

Pasaulis prieš 10 metų buvo visiškai kitoks. 2007-aisiais jūs dar greičiausiai neturėjote išmaniojo – nebent buvote visiškas technologijų fanatikas ir galėjote sau leisti už daugmaž 1500 litų nusipirkti pirmąjį „iPhone“, o kalbant apie telefoną, būdavo būtina pabrėžti, kad ar jis yra mygtukinis, ar jau turi daugiajutiklinį ekraną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir tai buvo metai, kai pasaulis pirmą kartą išgirdo apie „Android“. Tad sveikiname šią operacinę sistemą, jos kūrėjus ir vartotojus su gimimo diena, ir ta proga dalinamės 10-čia faktų, kurie galbūt yra kiek mažiau žinomi.

1. Sukūrė ne „Google“

Nors daugelis įsivaizduoja, kad „Android“ yra „Google“ kūrinys, iš tiesų viskas kiek kitaip – nors dabar „Android“ kūrėja ir vystytoja yra „Google“, bet viskas prasidėjo nuo kompanijos „Android Inc“, kuri 2003-iaisiais pradėjo kurti programinę įrangą… skaitmeniniams fotoaparatams.

2005-aisiais „Android“ įsigijo „Google“, o „Android Inc“ įkūrėjas Andy Rybinas dabar yra „Google“ mobiliųjų platformų direktorius. Beje, prieš tai jis dirbo „Apple“ – ir būtent dėl savo aistros robotams buvo pravardžiuojamas Androidu.

Apie „Android“ pasauliui buvo pranešta 2007-aisiais. Beje, tais pačiais metais „Nokia“ dar spėjo pareikšti, kad ji naujojoje operacinėje sistemoje neįžvelgia jokios konkurencinės grėsmės, o 2010-aisiais „Nokia“ vadovas Anssi Vanjoki leptelėjo, kad naudotis „Android“ telefonu – tai tas pats, kaip šlapintis sau į kelnes, kad sušiltum.

2. Pirmasis „Android“ telefonas

Pirmasis telefonas su „Android“, pasirodęs prekyboje, buvo „HTC Dream“. Tai buvo mygtukinis telefonas (beje, akivaizdžiai primenantis „BlackBerry“), bet jau turėjo „Gmai“ ir „YouTube“ programėles.

Telefonas su 3.2 colio įstrižaine, 3+ Mpix kamera, 71 MB vidinės atminties ir 1150mAh baterija pasirodymo metu kainavo 180 JAV dolerių.

3. Naudojama daugiau nei 2/3 išmaniųjų

Šiuo metu „Android“ naudoja 88% išmaniųjų telefonų, o nuo 2013-ųjų tai yra populiariausia operacinė sistema planšetiniuose kompiuteriuose.

Kasdien parduodama daugiau nei 1 mln. įrenginių su „Android“. Iš viso pasaulyje šia operacine naudojasi daugiau nei 1,4 mlrd. žmonių.

4. Palaikomos net 5 versijos

Šiuo metu yra palaikomos net penkios „Android“ versijos: 2013-ųjų „KitKat“ (4.4-4.4.4), 2014-ųjų „Lollipop“ (5.0-5.1.1), 2015-ųjų „Marshmallow“ (6.0-6.0.1), 2016-ųjų „Nougat“ (7.0 – 7.1.2) ir naujausioji, šių metų „Oreo“ (8.0).

Ankstesnės versijos: bevardė 1.0 (2008), „Petite Four 1.1“ (2009), „Cupcake 1.5“ (2006), „Donut 1.6“ (2009), „Eclair 2.0-2.1“ (2009), „Froyo 2.2-2.2.3 (2010), „Gingerbead 2.3-2.3.7“ (2010), „Honeycomb 3.0-3.2.6“ (2011), „Ice Cream Sandwitch 4.0-4.0.4“ (2011), „Jelly Bean 4.1-4.3.1“ (2012).

Visoms „Android“ versijoms centrinėje „Google“ būstinėje yra pastatytos skulptūros.

5. Daugiau nei 3 mln. programėlių

„Google Play“ parduotuvėje šiuo metu yra apie 3,3 milijono programėlių (palyginimui, 2009-aisiais jų buvo 16 000). Kadangi dauguma jų yra nemokamos, tai vidutinė „Android“ programėlės kaina „Google Play“ parduotuvėje yra 6 JAV centai.

Tuo tarpu iOS programėlių parduotuvė turi 2,2 mln. programėlių.

6. Teko išeiti dėl „Android“

Sunku patikėti, bet kažkada „Google“ vadovas Ericas Schmidtas buvo „Apple“ direktorių tarybos narys, o „Apple“ gaminiuose būdavo automatiškai diegiamos „Google Maps“ ir „YouTube“.

Bet 2009-aisiais viskas pasikeitė. E.Schmidtas buvo priverstas atsistatydinti iš „Apple“. Apie tai pasisakė Steve Jobsas pareiškė, esą „Google“ vadovas turėjo tai padaryti dėl galimo interesų konfliktų, „nes „Google“ vis daugiau dėmesio skiria savo „Android“ ir „Chrome OS“ operacinėms sistemoms“.

7. „Android“ ne visada buvo stipri

Tiesą sakant, pasirodymo metu nedaug kas tikėjosi, kad „Android“ pasiseks. Jis startavo, kai ant bangos buvo „iPhone“, dar rinkoje stiprūs buvo ir „Microsoft“ bei „Blackberry“.

Yra užfiksuotas net vienas kurioziškas momentas: per vieną apvaliojo stalo diskusiją moderatoriui pasiūlius pakalbėti apie šviežutėlę „Android“, srautinio muzikos transliavimo paslaugos „Pandora“ atstovas ironiškai paklausė – „o kam apie tai kalbėti? Kam tai įdomu?“

Beje, populiarus technologijų leidinys „Wired“ pirmąjį „Android“ telefoną „HTC Dream“ yra išvadinęs „prasčiausiu 2008-ųjų telefonu“.

8. Uždirba „Microsoft“

Iš patentų „Microsoft“ kasmet iš „Android“ uždirba apie 2 milijardus jAV dolerių.

Beje, uždirbti iš „Android“ šansą turėjo ir „Samsung“ – dar prieš „Google“ Andy Rubinas bandė sudominti šią Korėjos korporaciją. Deja, „Samsung“ neįžvelgė projekto potencialo.

9. Androidas – tik vyras

Nors tiek „Android“ talismanas robotukas, tiek dauguma robotų kitur dažniausiai vaizduojami belyčiai, iš tiesų žodis „androidas“ reiškia būtent vyriškos lyties robotą. Moteriškos lyties robotė vadintųsi „gynoid“.

Beje, pats „Android“ talismanas neturi oficialaus vardo, bet patys „Google“ jį neoficialiai vadina „Bugdroidu“.

10. Atvira, nemokama įr daugiakalbė

„Android“ – tai nemokama atvirojo kodo operacinė sistema, sukurta „Linux“ pagrindu. Kiekvienas gali peržiūrėti, parsisiųsti, keisti ir tobulinti šią operacinę sistemą be jokių mokesčių.

Šiuo metu „Android“ leidžiama 46 kalbomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(61)
(6)
(55)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: