Lietuvos kelių policija gavo tokį matuoklį, apie kurį anksčiau galėjo tik pasvajoti  (7)

Ukmergės gatvėje Lietuvos kelių policija išbandė vokiečių kompanijos „Vitronic“ gaminamą naujos kartos mobiliąją pažeidimų fiksavimo sistemą. Naujasis prietaisas pareigūnams suteikia galimybes, apie kurias iki šiol jie galėjo tik pasvajoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pristatyme dalyvavo ir Latvijos bei Estijos pareigūnai, kurie jau senokai naudoja panašias sistemas.

Stebi visą srautą

Kaip pasakojo įrangos diegimu, aptarnavimu ir duomenų perdavimu mūsų šalyje besirūpinančios kompanijos „Lema“ direktorius Rimantas Kazlauskas, šis prietaisas veikia kaip lazerinis skeneris ir vienu metu gali stebėti aštuoniomis eismo juostomis judantį transportą.

„Pagrindinis skirtumas lyginant su panašia įranga yra toks, kad ši sistema matuoja visų važiuojančių transporto priemonių greičius. Kitaip tariant, jei vienas automobilis važiuoja viršydama greitį, o kitas jį lenkia, abu bus užfiksuoti vienoje nuotraukoje, kurioje bus nurodyti skirtingi jų greičiai. To kitos sistemos negali“, – kalbėjo specialistas.

Registracijos numerių fiksavimas, anot pašnekovo, yra viena iš paprasčiausių funkcijų.

R. Kazlauskas atkreipė dėmesį, kad naudojantis šia įranga taip pat bus galima nustatyti, ar vairuotojai laikosi saugaus atstumo.

„Pavyzdžiui, Vokietijoje ši sistema plačiai naudojama ir baudžiant per arti vienas kito važiuojančių vilkikų vairuotojus“, – sakė pašnekovas.

Turi ir daugiau funkcijų Sistema turi ir dar daugiau galimybių. Ji identifikuoja skirtingų kategorijų transporto priemones, todėl gali užfiksuoti, jei kažkas važiuoja ne savo eismo juosta.

„Jei sunkvežimis važiuoja eismo juosta, kuria jam judėti draudžiama, nepriklausomai nuo jo greičio daroma fotografija ir fiksuojamas pažeidimas“, – dėstė R. Kazlauskas.

Specialisto teigimu, įranga per sekundę atlieka tūkstančius matavimų ir netgi sukuria trimačius objektų modelius.

Sistema automatiškai užfiksuotų ir degant draudžiamam šviesoforo signalui sankryžą ar pėsčiųjų perėją pravažiavusią transporto priemonę.

Be to, papildomos kameros fotografuoja nuvažiuojantį transportą, todėl motociklininkai taip pat neišsisuks.

„Vienas matuoklis užfiksuoja, kad link jo dideliu greičiu atvažiuoja motociklas, o papildoma kamera sinchronizuotai užfiksuoja jo numeris“, – paaiškino R. Kazlauskas.

Vokiškos kokybės kaina

Pašnekovas pažymėjo, kad kaina priklausytų nuo įrangos komplektacijos, tačiau užsiminė, kad bazinės modifikacijos sistema kainuoja maždaug 30 tūkst. eurų.

„Į tą kainą įtraukiami ir ne tik patys matuokliai, jų blykstės, bet ir serveriai, duomenų perdavimas, jų apdorojimas“, – komentavo R. Kazlauskas.

Jis pripažino, kad įranga nėra pigi, tačiau išsiskiria savo efektyvumu.

R. Kazlauskas tvirtino, kad Kaune vykusių testų metu vokiečių gamintojo sistema per valandą užfiksavo daugiau nei 2 tūkst. pravažiavusių automobilių.

Bando įvairius įrenginius

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys paaiškino, kad šiuo metu ieškoma šiuolaikiškos įrangos, kuri padidintų saugaus eismo priemonių efektyvumą.

Dėl to esą pareigūnai pastaruoju metu dažnai dalyvauja įvairių kompanijų pristatymuose.

„Ieškome geriausio varianto, todėl savo gaminius kviečiame pristatyti įvairias kompanijas. Norime neatsilikti nuo šiuolaikinių technologijų“, – komentavo tarnybos vadas.

V. Grašys pažymėjo, kad greičio viršijimas yra viena pagrindinių skaudžias eismo nelaimes lemiančių priežasčių, todėl tenka būti šiuolaikiškiems ir ieškoti naujų įrenginių, kurie padėtų drausminti vairuotojus.

Pirks viską apsvarstę

Jis neatskleidė, kokį kiekį naujos kartos prietaisų ketinama įsigyti.

„Visų pirma, žiūrime kiek optimaliai vienas įrenginys gali veikti, kokios jo srauto fiksavimo galimybės, ar jį galima kilnoti ir kt.

Sprendimus dėl to, kiek mums jų reikia priimsime vėliau“, – pabrėžė V. Grašys.

Kelių policijos vadovas sakė, kad kol kas buvo išbandyti tik trijų skirtingų gamintojų įrenginiai, todėl išvadas daryti pernelyg anksti. Jo teigimu, šiais metais tokios įrangos įsigyti kelių policija dar neketina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Saulius Rinkevičius
(20)
(7)
(13)

Komentarai (7)