3 pagrindiniai kriterijai į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis interneto tiekėją ir kaip galima gerokai sutaupyti  (3)

2016-ųjų Lietuvos statistikos departamento duomenimis, daugiau nei 80 % namų ūkių turėjo bent po vieną asmeninį kompiuterį kartu su internetu. Šis komunikacijos stebuklas – tarsi oras. Daugelis mūsų sunkiai įsivaizduoja dienos pradžią be žiniasklaidos pateikiamų naujienų, be skanių receptų, patarimų bei kitos informacijos padedančios kasdienybę padaryti kur kas paprastesne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greitas, kokybiškas ir spartus internetas – tai ne prabanga, tai – būtinybė. Lietuvoje tiekėjų siūlomas internetas – vienas greičiausių pasaulyje, o ir pačių tiekėjų pasirinkimas gana platus. Išsirinkti geriausią kainos bei kokybės santykį, visgi, įmanoma. Svarbiausia pradėti paieškas.

Kaina – svarbiausias kriterijus lietuviams?

Nors lietuviai yra taupi tauta, tačiau puikiai suvokia, kad kokybė kainuoja. Galima pasidžiaugti, kad ir pigūs planai tikrai patenkina daugelio poreikius, juolab, internetas greitesnis nei daugelyje kitų šalių.

Vertinant planų kainoraščius reikia atsižvelgti į tokias detales, kaip interneto tipas, maršrutizatoriaus galimybės, net regionas, kuriame gyvenate. Interneto planas mėnesiui gali kainuoti nuo kelių iki keliasdešimt eurų, tad galimybės plačios ir kiekvieno poreikiai bus patenkinti.

Visgi, užsisakant planą reikia susipažinti ar nėra papildomų mokesčių, pavyzdžiui, maršrutizatoriaus nuomos apmokestinimas. Štai interneto tiekėjas TELIA siūlo maršrutizatoriaus nuomą. Kaina – nuo 1.00 EUR/mėn. iki 2,50 EUR/mėn. Gana nedidelė, tačiau pačio maršrutizatoriaus kaina, perkant iškart iš TELIA, nuo 45 EUR iki 100 EUR.

Čia jau verta skaičiuoti, ar geriau nuomotis, ar pirkti. Nuoma turi kelis akivaizdžius privalumus:

  • tiekėjai konfiguruoja tik savo maršrutizatorius;
  • atsiradus gedimams – juos šalina;
  • suteikiama lifetime garantija nuomos laikotarpiu;
  • bei, svarbiausia, kad tiekėjas visapusiškai atsako už visos paslaugos kokybę ir gali ją garantuoti.

Daugelis žmonių pamiršta papildomų mokesčių smulkmenas ir vėliau gavę sąskaitas stebisi. Išeitis – kreiptis į specialistus, kurie visiškai nemokamai padeda surasti tinkamiausią interneto planą pagal kliento poreikius.

Galiausiai, paprastai, kuo ilgesniam laiko tarpui planas bus sudarytas – tuo mažesnės kasmėnesinės įmokos Jūsų lauks.

Koks greitis patenkina poreikius?

Visiškai natūralu, kad retas, kuris nedirba interneto tiekėjų srityje, išmano interneto subtilybes. Tuomet kaina ir tampa reikšmingiausiu paieškos kriterijumi. Visgi, išmanant smulkmenas kartais pavyksta surasti planą, kuris kainuoja vos keliais eurais daugiau, tačiau bendrai naudojimo patirties ir interneto greičio skirtumas – didelis.

Greitis – antras kriterijus po kainos, kuris dažniausiai vertinamas. Greitį lemia labai daug skirtingų aspektų, tad visus juos išmanyti yra paprasčiausiai per sunku, reikalauja daug laiko: koks naršytojo poreikis, kiek įrenginių bus prijungta prie to pačio interneto tinklo ir panašiai.

Užsisakant paslaugas sutartyje bus nurodytos ne tik maksimalios, tačiau ir minimalios greitaveikos ribos ir taikymo galimybės, tad atsižvelkite į jas.  Lietuvoje populiariausias šviesolaidinis internetas taip pat skiriasi. SPLIUS ir Cgates siūlo iki 600 Mb/s, kai TELIA internetas siekia 1 GB/s.

Žinoma, interneto greitis lemia ir kainą. Kuo greitesnis – tuo brangesnis, tačiau įvertinus tai, kad internetas dažniausiai naudojamas kiekvieną dieną – labai taupyti nereikia. Juolab, dažnai kur kas greitesnis internetas yra vos brangesnis.

Pavyzdžiui, šiuo metu TELIA siūlo šviesolaidinį internetą iki 300 Mb/s, kurio kaina – 13,90 EUR/mėn arba šviesolaidinį internetą iki 1 Gb/s, kurio kaina – 19,90 EUR mėn. Suprantama, verta mokėti euru daugiau.

Tiesa, ne tik megabitai, tačiau ir maršrutizatorius gali nulemti interneto greitį. Visada labiau verta nuomotis  iš tiekėjų, kadangi jie  pilnai „apsiima“ prižiūrėti paslaugų kokybę nuo plano pasirinkimo iki maršrutizatoriaus galimybių.

Internetas + TV – greičiau, pigiau ir patogiau?

Daugelis interneto tiekėjų kartu su interneto paslaugomis siūlo ir televizijos paslaugas. Televizoriaus neturėjimas nereiškia televizijos nežiūrėjimo, tad verta apsvarstyti, ar ne geriau iš vieno tiekėjo užsisakyti dvi paslaugas viename. Kodėl verta? Kadangi vietoj dviejų skirtingų paslaugų užsisakysite vieną, kuri kainuos kur kas pigiau.

Pavyzdžiui, Cgates šiuo metu siūlo interneto (iki 100 Mb/s) + TV planą už 17 EUR/mėn. Tuo tarpu tokio paties greičio interneto mėnesinis įkainis – 9,50 EUR + bazinis mėnesis TV planas –  13,50 EUR. Suskaičiuoti nesunku, kuris variantas finansiškai vertingesnis. Papildomai – mokėsite vieną sąskaitą vietoj dviejų, tai tai padės sutaupyti šiek tiek laiko. Smulkmena – bet maloni.

Žinoma, jeigu dažniausiai žiūrite laidų kartojimus, tokiu atveju paprasčiausiai neverta užsisakyti televizijos paslaugų. Norėdami įvertinti savo galimybes ir poreikius turėtumėte pasitarti su myPlan.lt konsultantais, kurie visiškai nemokamai padės susirasti tinkamiausią interneto tiekėją bei pasirinkti Jums labiausiai tinkamą planą.

Namų internetas – svarbus kaip oras. Kokiu kvėpuojate Jūs?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(49)
(88)
(-39)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: