Štai ką gali 2,7 milijardai dolerių - „Dyson“ kompanija ruošiasi pristatyti net 3 elektromobilius su unikalia „kieto būvio“ baterijų technologija. Tik yra vienas „bet“ (Video)  (1)

Praėjusiais metais, Didžiosios Britanijos technologijų kompanija „Dyson“ patvirtino, kad investuos 2,7 milijardus dolerių, kad jau 2020 metais būtų rinkai pasiūlytas elektromobilis turintis „kieto būvio“ bateriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausiame pranešime spaudai teigiama, kad bendrovė dirba net su trimis skirtingais elektromobiliais. Viskas atrodo puiku, tad kur slepiasi „bet“?

Deja, prastesnė žinia yra ta, kad pirmasis elektromobilis greičiausiai dar neturės „kieto būvio“ baterijos.

Gana senokai sklando gandai, kad „Dyson“ kompanija dirba prie savo elektrinės transporto priemonės. Šios kalbos suaktyvėjo, kai bendrovė įsigijo „Sakti3“ „kieto būvio“ baterijų startuolį už 90 milijonų dolerių ir paskelbė planus apie 1 milijardo dolerių vertės tokių baterijų gamyklos statybas.

Pagal planą „kieto būvio“ baterijų komercializavimas turėtų prasidėti jau 2020 metais, tačiau po paskelbtos Finansial Times informacijos, dabar kyla rimtų abejonių dėl „Dyson“ elektromobilių programos.

Finansial Times: „trijų skirtingų žmonių teigimu, „Dyson“ kompanija ketina atsisakyti minties pirmajame elektromobilyje naudoti „kieto būvio“ bateriją, o likti prie ličio jonų baterijų tipo. Nors pati bendrovė tokio sprendimo oficialiai nepatvirtino, tačiau toks pasirinkimas nenaudoti „kieto būvio“ baterijos pirmajame elektromobilyje reiškia, jog mažėja „Dyson“ techninės ambicijos pirmojo elektromobilio atžvilgiu“.

Manoma, kad „kieto būvio“ baterijos yra daug saugesnės nei įprastos ličio jonų baterijos bei turi didesnį energijos tankio potencialą. Tačiau dar turime pamatyti įmonę, kuri gebėtų masiškai gaminti tokias baterijas ir, žinoma, ekonomiškai patrauklia kaina.

„Sakti3“ dar 2014 metais paskelbė, kad sugebėjo pagaminti „kieto būvio“ bateriją, kurios energijos tankis siekė 400 Wh/kg. Palyginimui, „Tesla“ „Panasonic“ baterijos, kurios, daugelio manymu, yra rinkos lyderės, siekia maždaug 250 Wh/kg.

Nors ši žinia apie „Dyson“ kompanijos vystoma „kieto būvio“ baterijų technologiją gali kiek ir nuliūdinti, bet pati kompanija savo ambicingų strateginių planų elektromobilių rinkoje nekeičia.

Finansial Times: „Pasak dviejų šaltinių, „Dyson“ kompanija planuoja pagaminti tris skirtingas elektrines transporto priemones. Pirmoji automobilių karta bus naudojama siekiant rasti geriausią kelią į elektromobilių rinką, siekiant sukurti visą tiekimo grandinę ir nustatyti potencialią klientų bazę. Dėl šių priežasčių, pirmosios transporto priemonės turės palyginti nedidelę gamybos apimtį – pasak trijų šaltinių, tai sudarys keli tūkstančiai transporto priemonių. Antroji ir trečioji elektromobilių karta bus gaminamos žymiai didesniais kiekiais.“

Taip pat pranešama, kad „Dyson“ svarsto keletą gamybos vietų, žinoma, visų pirma Jungtinėje Karalystėje, bet ir Singapūre, Malaizijoje ir Kinijoje.

Kuo skiriasi ličio jonų baterijų tipas nuo „kieto būvio“ baterijų labai aiškiai ir paprastai paaiškinama šiame video reportaže:

Nepaisant šių naujienų, „Dyson“ kompanijos filosofija dėl „kieto būvio“ baterijų technologijos reikalingumo yra gana įžvalgi. Elektromobilių rinka tik didėja ir tokių transporto priemonių skaičius neabejotinai augs, tad ir energijos saugojimo bei įkrovimo technologijos bus kertinis akmuo nulemsiantis kas laimės šias baterijų lenktynes.

Kalbant apie „kieto būvio“ baterijų technologiją, būtų džiugu, tačiau stipriai nustebintų jei jau 2020 metais ši technologija taptų komercializuota. Tad buvo galima tikėtis tokio „Dyson“ kompanijos žingsnio.

Vienintelė „Fisker“ kompanija (apie kurią rašėme kiek ankščiau aut. past.) planuoja iki 2020 metų išleisti į rinką elektromobilį su „kieto būvio“ baterijomis. Tačiau ir čia yra abejonių, kadangi pati „Fisker“ kompanija teigia, kad masinis šios technologijos komercializavimas įvyks 2023 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(3)
(25)

Komentarai (1)