Kaip „Facebook“ vagia mūsų laiką: pagrindiniai psichologiniai triukai ir kaip galima išvengti šitų gudrybių  ()

Jūsų dėmesys yra pagrindinė valiuta rinkodaros ir reklamos specialistams. Tai produktas, kurį socialiniai tinklai parduoda visiems norintiems didinti žinomumą apie savo paslaugą ar prekę. Kaip be būtų, bet kurio iš mūsų dėmesys yra ribotas resursas. Kiekvieną dieną vidutiniškai mes praleidžiame 3-5 valandas žiūrėdami į ekranus, įskaitant kompiuterį, mobilų telefoną, planšetę ar televizorių. Tai suvokdamos tokios kompanijos kaip „Facebook“ naudoja įvairias technikas tam, kad savo paslaugų vartotojus galėtų prikaustyti prie ekranų kuo ilgesniam laikui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-03-29 Kaip „Facebook“ vagia mūsų laiką: pagrindiniai psichologiniai triukai ir kaip galima išvengti šitų gudrybių  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios technikos socialiniams tinklams padeda konkuruoti varžybose dėl jūsų dėmesio bei įgalina didžiąją dalį savo paslaugų teikti nemokamai. Tačiau praėjus daugiau nei dviems dešimtmečiams vienas iš „Facebook“ steigėjų Seanas Parkeris pripažino, kad jis ir Markas Zuckerbergas sukūrė „monstrą“, kuris sąmoningai išnaudoja žmogaus psichikos pažeidžiamumus.

Socialinių tinklų triukai

Mes kiekvienas turime įgimtus žmogiškus bruožus. Tai tam tikros psichologinės savybės, kurios mus daro žmogiškais. Išmanant esminius žmogaus psichologinius principus bei žinant, jog žmonės iš esmės yra emocinės būtybės, galima nesunkiai manipuliuoti bet kokia asmenybe. Žemiau pateikti keli triukai, kuriuos naudoja socialiniai tinklai tam, kad mes kuo daugiau laiko praleistumėme jų interneto platformose.

Socialinis pritarimas

Iš esmės žmogus nėra sutvertas būti vienas. Dėl šios priežasties galime teigti, kad kiekvieno mūsų siekiamybė yra tapti visuomenės dalimi ir būti pripažintiems. Žmogus patampa pažeidžiamu dėl poreikio priklausyti bei gauti pritarimą iš aplinkinių, jog kaip mes atrodome ir tai ką mes darome yra gerai. „Nykščiai“, „auksinės žvaigždės“ ar „širdelės“ gautos iš mūsų socialinio rato atstovų puikiai atlieka šią funkciją ir suteikia pakankamai motyvacijos, kad norėtumėme pakartotinai prisijungti. Kaip pavyzdys čia tiktų pagrindinės profilio nuotraukos keitimas. Socialiniai tinklai supranta, jog tuo metu jaučiamės ypač pažeidžiami galvodami: „Ką mano draugai ir artimieji pagalvos apie mano naują nuotrauką?“. Šiuo atveju „Facebook“ ne be reikalo profilio nuotraukos pokytį atvaizduoja vizualiai subtiliau bei suteikia aukštesnį rangą naujienų sraute (angl. news feed). Atnaujinta profilio nuotrauka jūsų socialinio tinklo atstovams bus rodoma ilgiau (t.y. ne visiems iš karto), o dėl šios priežasties su kiekvienu komentaru ar nuotraukos pamėgimu jūs nepastebimai vis grįšite į tinklalapį.

Baimė praleisti kažką svarbaus

Kita priežastis, dėl ko socialiniai tinklai ir mobiliosios programėlės įtraukia, tai žmogaus baimė, jog neprisijungus galime praleisti kažką svarbaus. Dėl to mes:

  • esame linkę gauti naujienlaiškius, kurie galbūt jau seniai mums nebeaktualūs;
  • nuolat tikriname elektroninį paštą, nors galbūt iš anksto žinome, jog be reklamos ir kelių nesvarbių naujienų ten greičiausiai nebus nieko naudingo;
  • liekame draugais internete su žmonėmis su kuriais jau galbūt nekalbėjome daug metų;
  • dažnai tikriname naujienų srautą.

Nesibaigiantis naujienų srautas

Ar esate kada “Facebook” platformoje bandę pasiekti naujienų srauto pabaigą? Šis neatsitiktinai atrodo lyg bedugnis, kuris pastoviai sukuria vis daugiau priežasčių dėl kurių mes turėtumėme pamiršti apie galimybę sustoti ir tiesiog išjungti programėlę ar išeiti iš svetainės.

Staigus dėmesio pritraukimas

Ar kada atkreipėte dėmesį kaip socialiniuose tinkluose veikia bendravimo aplikacijos (angl. chat box)? Gautos žinutės akimirksniu priverčia atsitraukti nuo bet ko, ką prieš tai veikėte, kadangi bendravimo aplikacija yra parodoma iš karto. „Facebook“ supranta, kad toks būdas yra žymiai efektyvesnis nei elektroninis laiškas į kurį iš esmės galite atsakyti kada jums patogiau. Jei siuntėjo žinutę perskaitysite, tai siuntėjas iš karto matys, kad žinutė buvo matyta, dėl to imsite jausti būtinumą į ją atsakyti tuoj pat.

Paskirstytas naujienų parodymas

Dažnas vartotojas nežino, kad „Facebook“ turi galimybę spręsti kada ir kam parodyti jūsų įkeltą naujieną ar nuotrauką, todėl ne visas socialinis ratas pamatys naujieną iš karto. Taip jūsų draugams ir sekėjams žinutę parodys skirtingais laikais ir dėl šios priežasties jūs dažniau pakartotinai prisijungsite prie tinklalapio taip daugiau praleisdami laiko savo paskyroje.

Kaip socialiniams tinklams skirti mažiau laiko

Šiais laikais vis daugiau žmonių jaučia didėjančią priklausomybę nuo socialinių tinklų dėl ko atsiriboti darosi vis sunkiau. Dėl per dažno interneto ir socialinių tinklų naudojimo patiriame daugiau streso, darosi sunkiau susikoncentruoti, didėja nesaugumo jausmas, gali pasireikšti miego sutrikimai. Pastovus noras būti prisijungusiam iškreipia žmonių supratimą apie savivertę, skatina save lyginti su kitais bei sukuria praradimo iliuziją ilgesnį laiką neprisijungus. Žemiau pateikti keletas iš daugelio galimų būdų mažinančių priklausomybę nuo socialinių tinklų.

Nenaudokite savo telefono kaip žadintuvo

Žadintuvo išjungimą rytais dažniausiai seka dešimt ar dvidešimt minučių naršymo internete ar socialiniuose tinkluose tikrinant naujienas ar žinutes. Savo mobilų telefoną stenkitės įkrauti kitame kambaryje. Šitaip telefonas jūsų neįtrauks nuo pat ryto.

Sumažinkite programėlių kiekį

Dažnai mobiliuosiuose telefonuose paliekame programėles, kurių beveik nenaudojame. Jos dažnai automatiškai siunčia pranešimus taip norėdamos priminti apie save. Ištrinkite programėles, kurių nenaudojate arba bent jau deaktyvuokite automatinius pranešimus.

Atrakinus telefoną pagrindiniame lange palikite tik svarbiausias programėles, tokias kaip žemėlapiai, kamera, kalendorius ar užrašinės. Visas kitas programėles perkelkite į tolimesnį meniu.

Natūraliai apsunkintumėte savo prisijungimą, jei atsisakytumėte socialinių tinklų programėlių visai. Esant reikalui junkitės per naršyklę. 

Spalvotos ikonelės veikia teigiamai

Įvairios spalvotos ikonėlės mus veikia teigiamai kiekvieną kartą atrakinus mobilų telefoną. Išjunkite spalvas savo telefone. Tai galbūt viena iš drastiškesnių priemonių, tačiau daugeliui žmonių tai padeda rečiau tikrinti savo telefoną.

Išjunkite autoplay funkcionalumą

Visiems gerai žinoma, kad „Youtube“, „Netflix“ ar „Facebook“ peržiūrėjus vieną video įrašą automatiškai paleidžia kitą. Išjunkite šiuos funkcionalumus ir leiskite patiems nuspręsti, ką žiūrėsite (ir ar žiūrėsite) toliau.

Nenaudokite automatinio prisijungimo funkcijos

Kiekvieną kartą suvedinėti savo vartotojo vardą ir slaptažodį iš tiesų yra nepatogu. Tačiau prieš suvedant savo duomenis turėsite laiko pagalvoti ar šiuo metu bandote prisijungti iš reikalo ar dėl to, jog esate vedamas nesąmoningo emocijų proveržio.

Nusistatykite sau ribas

Dažnas mūsų tikrina socialinius tinklus nuolat. Nusistatykite ribas, kuriuo metu apsilankysite savo paskyroje. Visais kitais atvejais – netikrinkite. Nusistatyti ribas yra žymiai paprasčiau, jei nesate visą laiką prisijungę.

Sumažinkite savo socialinio tinklo apimtį

Dažnai priklausomybę nuo socialinių tinklų sąlygoja didelis naujienų srautas. Sumažinkite savo socialinį tinklą ir taip sumažinsite pastoviai jūsų dėmesio reikalaujančių naujienų kiekį.

Neleiskite jums siųsti automatizuotų pranešimų

Ar teko kada neprisijungti prie „Facebook“ platformos daugiau kaip mėnesį? Jei prieš tai šiam socialinių tinklų milžinui buvote patikėję savo telefono numerį, tai greičiausiai pradėsite gauti sms žinutes su kvietimu grįžti. Taip pat, uždrauskite siųsti elektroninius laiškus susijusias su jūsų socialinio rato naujienomis.

Išvada

Mūsų visų laikas yra labai vertingas. Mobiliosios programėlės bei socialiniai tinklai turėtų gerinti mūsų visų gyvenimą darant jį paprastesniu ir patogesniu. Pastarųjų naudojimas turėtų gryninti ir ryškinti mūsų vertybes, o ne impulsus, kurie įtraukia į nesibaigiantį naujienų srautą. Maksimali laisvė yra išlaisvintas protas. Kad to bent pabandytumėme siekti turėtumėme pirmiausia suvokti, jog problema čia iš tiesų egzistuoja. Aukščiau pateikti rekomenduotini būdai turėtų bent šiek tiek sumažinti jūsų priklausomybę nuo socialinių tinklų. Sutaupytą laiką pabandykite skirti tam, kas iš tiesų jūsų gyvenimui suteiktų daugiau grožio ir vertės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Donatas Stirbys
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()