Skamba kaip revoliucija, bet yra 6 rimtos priežastys, kodėl vertėtų atsisakyti „Chrome“ naršyklės  (9)

Naršyklė yra nepakankamai saugi, greičiau iškrauna nešiojamojo kompiuterio bateriją, perduoda visus jūsų duomenis į „Google“. Ir tai tik dalis jos trūkumų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Chrome“ naršyklė sulaukė neįtikėtinai didelio populiarumo. Ji yra paprasta, lengvai suprantama ir greita – tokią reputaciją ji laimėjo jau nuo savo išleidimo pradžios.

Daugeliui vartotojų „Chrome“ yra pirmoji naujoje sistemoje įdiegta programa. Naršyklė puikiai integruota su „Google“ paslaugomis ir turi sinchronizavimo galimybę tarp jūsų įrenginių. Atrodytų ko dar norėti? Tačiau „Chrome“ nėra tobula. Ir tai, kad ją pasirinko daugiau nei 60 proc. interneto naudotojų, nereiškia, kad ji puikiai tinka ir jums.

1. „Chrome“ jus seka

Vargu, ar būtų galima pasakyti, kad „Chrome“ gerbia jūsų asmeninį gyvenimą. Naršyklė kruopščiai perduoda „Google“ viską, kas įmanoma – jūsų buvimo vietą, paieškos istoriją, įvestų URL istoriją ir visą kitą informaciją. Visa tai vyksta norint parodyti jums tikslinę reklamą ir „patobulinti“ „Chrome“, kad ji būtų palanki konkrečiai jums.

Jei jūs nesmagiai jaučiatės, kad tokia didelė korporacija daug dėmesio skiria jums, galite įjungti „Chrome“ naršyklėje funkciją, kuri reikalauja daugiau privatumo. Arba išvis geriau nebenaudokite šios naršyklės.

Įdiekite „Firefox“ su funkcija „Do Not Track“, kuri taip pat pagreitina puslapių įkėlimą arba įdiekite „Chromium“, „Opera“ ar „Vivaldi“. Šios naršyklės yra saugesnės ir turi daug stipresnio lygio privatumą. Arba jūs gal atkreipsite dėmesį į „Tor Browser“ ir „Epic“ naršykles. Jose privatumas yra padidintas iki absoliutumo. „Tor“ naršyklė įspėja jus netgi tada, kai atidarote langą per visą ekraną.

2. „Chrome“ leidžia sau savivaliauti

„Man buvo įdomu, kodėl mano kompiuteris pastaruoju metu taip dažnai stringa. Kai aš „Google“ paieškoje ieškojau informacijos apie klaidų kodus, man buvo patarta pašalinti trečiųjų šalių antivirusinę programinę įrangą, kurios aš iki šiol net neįtariau, kad turiu „Chrome“ naršyklėje. Pasirodo „Chrome“ dar praėjusį rudenį pradėjo savavališkai atlikti antivirusinį nuskaitymą“, – sakė „SecurityScorecard“ informacijos saugumo specialistė Kelly Shortridge.

„Chrome“ yra ne tik naršyklė. Tai praktiškai OS jūsų operacinėje sistemoje. Ir vadovaujasi ji „savu protu“. Pavyzdžiui, „Chrome“ naudotojai pastebėjo, kad naršyklė nuskaito jų dokumentus ir failus. Kaip paaiškėjo, „Chrome“ atliko antivirusinį nuskaitymą. Naršyklė neprašė vartotojo leidimo.

Ar jums tikrai patinka tai, kad naršyklė stebi ir seka jūsų asmeninius failus, nors ir su geriausiais ketinimais?

3. „Chrome“ „ryja“ jūsų nešiojamojo kompiuterio bateriją

Nešiojamųjų kompiuterių baterijos turi vieną nedidelį trūkumą: jos greitai išsikrauna. Tai labai tikėtina, jei žiūrite vaizdo įrašus arba paleidžiate daug išteklių reikalaujančias programas. Bet ką daryti, jei jūs tiesiog naršote internete?

„Chrome“ mažina jūsų akumuliatoriaus įkrovą. Taip, net „Edge“ naršyklė sunaudoja mažiau energijos ir lėčiau iškrauna bateriją. „Firefox“ ir „Opera“ su akumuliatoriaus taupymo savybėmis visiškai nepalieka galimybių „Chrome“ naršyklei.

O jei esate „MacOS“ naudotojas, tai labiausiai energiją taupanti šios sistemos naršyklė yra „Safari“, kurią ir turite. Viename iš bandymų, kurį paskelbė „Cult of Mac“, „MacBook“ su „Safari“ pasiekė net 35 proc. ilgesnę veikimo trukmę nei su „Chrome“.

4. „Chrome“ užima per daug sistemos išteklių

Be akumuliatoriaus įkrovos „Chrome“ taip pat „valgo“ atmintį ir procesorių. Jei paleidžiate užduočių tvarkyklę („Task Manager“) darbo eigoje, galite įvertinti, kiek procesų vykdo „Chrome“. Naršyklė sukuria atskirą kiekvieno skirtuko ar plėtinio procesą, taip pat atlieka išankstinį puslapių atvaizdavimą, kuris palengvina jų greitą atsisiuntimą.

Taip, šis metodas leidžia „Chrome“ išlikti nepakitusiai, atsiradus vienam skirtukui, yra paprastai padidinamas stabilumas ir reagavimas. Iki to laiko, kol turite pakankamai RAM. „Chrome“ gali dirbti fono režime net uždarius langą, kad galėtų jus „džiuginti“ su savo programomis.

Taip, yra būdų, kaip sumažinti „Chrome“ apetitą. Bet ar tai naudinga, kai „Firefox“ ir net „Edge“ užima daug mažiau atminties nei „Chrome“?

5. „Chrome“ nebėra greičiausia naršyklė

Kažkada „Chrome“ tikrai buvo greičiausia pasaulyje naršyklė, tačiau tie laikai jau seniai praėjo. Atidarykite pageidaujamą puslapį naršyklėjė „Chrome“, „Firefox“, „Opera“, „Vivaldi“ ar „Edge“ – ir puslapio įkėlimo greitis bus beveik vienodas visose naršyklėse.

Taip, yra skirtumų, tačiau jie sudaro tik kelias milisekundes. Ar jūs tikrai laikote chronometrą rankoje, spustelėję nuorodas?

„Chrome“ rodo geriausius bandymų rezultatus, susijusius su HTML5 standartų palaikymu, tačiau „Firefox“ ir „Edge“ tik nežymiai jai nusileidžia. Kai įkeliate tinklalapius, „Firefox“ kai kuriais atvejais pranoksta „Chrome“. Atliekant „DigitalTrends“ bandymus naršyklės „Edge“, „Opera“ ir „Vivaldi“ nugalėjo „Chrome“ pagal tris kriterijus.

Paprastiems vartotojams, kuriems nieko nesako įmantrūs žodžiai, tokie kaip „JetStream“, „Octane“ ir „Kraken“ „Chrome“ pasirodys greita naršyklė. Tokia pati kaip ir kitos naršyklės.

6. „Chrome“ sąsaja

Pažvelkime į „Chrome“ sąsają. Ji labai paprasta ir patogi. Naršyklė nesunkiai patenkins visus jūsų poreikius. Iki tol, kol nenorėsite pakeisti jos nustatymų.

Pageidaujate perkelti plėtinius į kitą skydelio pusę? Ne, jūs galite tik paslėpti nenaudojamas piktogramas. Galvojate pridėti ir pakeisti naujus skydelius ir mygtukus? Ne, nepavyks. Norite pakeisti adreso juostos dydį, perkelti žymių juostą į kitą vietą? Naudokitės tuo, ką sukūrė „Google“ dizaineriai.

„Safari“ naršyklėje mygtukai, adresas ir paieškos laukeliai gali būti rūšiuojami bet kokia tvarka, „Vivaldi“ naršyklė funkcionali, galinga, saugi, „Firefox“, kurios sąsaja gali būti visiškai neatpažįstamai pakeista, taip pat yra puiki.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Sugedo.lt
Sugedo.lt
(47)
(33)
(14)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: