Žvėriškas baterijų poreikis - „Tesla“ gamykla tikrai nespės pagaminti tiek, kiek reikia: paskaičiavo, kiek reikės naujų „gigafabrikų“ iki 2025 metų  (25)

Dėl išaugusios pasaulinės elektrinių automobilių paklausos iki 2025 metų pasaulyje turės atsirasti mažiausiai dešimt naujų baterijų „gigafabrikų“, rodo nauja tarpvyriausybinė ataskaita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot išvadų, kurias padarė Tarptautinė energijos agentūra (TEA), Paryžiuje įsikūrusi organizacija, patarianti vyriausybėms dėl energetikos ateities, pasaulinis elektrinių automobilių parkas nuo kiek daugiau kaip 3 mln. automobilių šiuo metu iki 2030 metų padidės iki 220 mln. automobilių, rašo autocar.co.uk.

Spartus hibridinių, visiškai elektrinių ar vandeniliu varomų automobilių augimas jau įgauna pagreitį ir jis bus toks didelis, jog iki 2020 metų viso pasaulio keliuose važinėjančių elektrinių automobilių skaičius bus išaugęs tris kartus. Nuo 2016 iki 2017 metų maždaug vienu milijonu taip pat padaugėjo automobilių įkrovimo stotelių (tiek privačių, tiek visuomeninių).

TEA prognozuoja, kad iki 2030 metų dėl išaugusio elektrinių automobilių populiarumo naftos paklausa sumažės iki 2,57 mln. barelių per dieną. Tačiau ji taip pat įspėja, kad norint tai pasiekti ir patenkinti baterijomis varomų automobilių paklausą, pasaulyje turi atsirasti naujų „Tesla“ pobūdžio baterijų gamyklų, arba, kaip jas vadina „Tesla“ generalinis direktorius Elonas Muskas, „gigafabrikų“.

„Tesla“ gamykla Nevadoje, kuri, kai bus užbaigta, taps didžiausiu pastatu pasaulyje (jos plotas sieks 929 tūkst. kvadratinių metrų), galės per metus pagaminti tiek baterijų, jog jų bendra energija sudarys 35 gigavatvalandes. Tai yra maždaug pusė dabartinio pasaulinio poreikio, tačiau TEA prognozuoja, kad iki kito dešimtmečio pabaigos šis poreikis bus išaugęs daugiau kaip dešimt kartų.

Didžiausias baterijų poreikis bus juntamas Kinijoje, kuri jau dabar laikoma pagrindine pasaulio elektrinių automobilių rinka. Tačiau Europoje ir JAV šis poreikis taip pat didės. Nemaža rinkos dalis turėtų atitekti ir Norvegijai, kurioje elektrinių automobilių pardavimų santykis su vidaus degimo varikliais aprūpintais modeliais yra didžiausias pasaulyje.

Pastaruoju metu sparčiai augo ir Didžiosios Britanijos elektrinių automobilių rinka: balandžio mėnesį jos metinis augimas siekė 49,3 proc. Šiuo metu Didžiosios Britanijos keliuose važinėja 9365 nauji alternatyviais būdais varomi automobiliai, nors jų rinkos dalis vis dar yra palyginus maža – vos 5,6 proc.

Tačiau sumažėjusi dyzelinių mašinų paklausa nesuaktyvino elektrinių automobilių pardavimų, kaip buvo tikimasi. Praėjusį mėnesį dyzelinių mašinų paklausa Europoje smuko 13,2 proc., bet duomenys rodo, kad tai paskatino daugiau žmonių pirkti benzininius, o ne elektrinius automobilius: balandžio mėnesį benzininių modelių pardavimai augo 53,5 proc. Toks posūkis benzino link neseniai baigėsi pirmą kartą nuo stebėjimų pradžios išaugusiu automobilių išmetamo CO2 kiekiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (25)