Norėjo tik perregistruoti vyro automobilį savo vardu, o liko apgauta ir skolinga: kaip „Regitra“ ir Mokesčių inspekcijos darbuotojai nežino, ką daro  (2)

„Galima prisidaryti tokių nesąmonių iš nežinojimo. Pasitikėjau „Regitros" darbuotoju ir dar likau skolinga", - stebėjosi Gražina Bartkevičienė-Schuchmann.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarus „Regitros“ specialistui palangiškė automobilį fiktyviai nusipirko iš sutuoktinio už išgalvotą kainą, o dabar jį pardavus kitam žmogui valstybė pareikalavo sumokėti už neva gautas pajamas.

Mašiną teko parduoti

Tai Vokietijoje, tai Lietuvoje gyvenantys sutuoktiniai 2014 metų pabaigoje už 13 tūkst. eurų pirko prieš 5 metus pagamintą „Opel Antara“. Vokietijoje įsigyta mašina šioje šalyje buvo užregistruota vyro vardu. Bet po daugiau nei pusmečio vyras nusprendė, kad šeimos automobilis labiau reikalingas žmonai, kai ji būna Lietuvoje, todėl nusprendė mūsų šalyje „Opel“ perregistruoti sutuoktinės vardu. Tačiau porai nuvykus į „Regitros“ Klaipėdos filialo Kretingos grupę ten dirbantys specialistai paaiškino, kad vyras žmonos vardu automobilį gali perrašyti tik jį parduodamas.

„Su mašinos registracija Lietuvoje anksčiau nebuvome susidūrę, bet jau tuomet kilo abejonių, ar iš tiesų vyras negali šeimos automobilio tiesiog perrašyti žmonos vardu. Tačiau „Regitros“ darbuotojas kategoriškai pasakė, kad yra tik pirkimo ir pardavimo blankai, tad kito būdo jos vardu registruoti transporto priemonės nėra“, – pasakojo G. Bartkevičienė-Schuchmann.

Įmonės specialistas padėjo moteriai užpildyti pažymą ir net patarė, kokią mašinos kainą reikėtų įrašyti, – 6,5 tūkst. eurų.

„Niekad nebuvom susidūrę su tokia situacija, nežinojau ir ką rašyti. Man sako, 6-6,5 tūkst. Aš taip ir parašiau, nors visai neseniai mokėjome už ją 13 tūkstančių", - prisiminė moteris.

Įsiskolino už negautą pelną

Bet prieš dvejus metus šeima nusprendė automobilį parduoti. Palangiškė šeimos automobilį perleido vienam kauniečiui, o pirkimo ir pardavimo sutartyje įrašė tokią mašinos kainą, kokią sulygo su pirkėju, – 7050 eurų.

„Tą mašiną jau buvau pamiršusi. Kai šiemet atėjau į Mokesčių inspekciją deklaruoti pajamų, tuomet ir sužinojau, kad nuo praėjusių metų valstybei esu skolinga 83 eurus, nes pardavusi automobilį esą gavau 550 eurų pelną“, – teigė moteris.

Mokesčių inspektoriams ji mėgino aiškinti, kad jokio automobilio iš tiesų nepirko ir pelno negavo. Tai supratęs Mokesčių inspekcijos Palangos skyriaus darbuotojas palangiškei mėgino padėti ir pasiūlė rašyti sandorio patikslinimą. Ji pristatė vokiškus savo vyro automobilio pirkimo-pardavimo dokumentus ir parašė pasiaiškinimą, kad perrašant mašiną jos vardu „Opel" buvo vertas 10 tūkst. eurų. Vis dėlto G. Bartkevičienei-Schuchmann buvo patarta skolą valstybei sumokėti kuo skubiau, kad nebūtų skaičiuojami delspinigiai. „Po to jums šie pinigai bus sugrąžinti“, – ramino moterį specialistas.

Pasigedo variklio numerio

Palangiškė gegužės pradžioje sumokėjo valstybei tariamą skolą, bet praėjus trims mėnesiams jokių žadėtų pinigų iš Mokesčių inspekcijos taip ir nesulaukė. Pradėjusi aiškintis ji sužinojo, kad grąžinti įmokos jai niekas nesiruošia. Moteris teigė, kad į valstybei sumokėtą mokestį buvo galima ir numoti ranka, tačiau ji nenorėjo likti apgauta.

Mokesčių inspekcija sutiko vadovautis vyro sudarytu mašinos pirkimo sandoriu, kai už automobilį Vokietijoje buvo sumokėta 13 tūkst. eurų. Tuomet tampa aišku, kad po 2 metų automobilį pardavus už 7 tūkst. eurų šeima gavo ne pelną, o patyrė 5 tūkst. eurų nuostolį. Bet Kaune šį klausimą sprendžianti Mokesčių inspekcijos darbuotoja rėžė G. Bartkevičienei-Schuchmann, kad negali grąžinti įmokos, nes dokumentai esą netvarkingi – nenurodytas parduoto automobilio variklio numeris.

„Kai pinigus reikėjo gauti, Mokesčių inspekcijai variklio numerio nereikėjo. Apskritai kam reikalingas variklio numeris, jeigu sprendžiami mokestiniai klausimai?“ – nesupranta palangiškė. Galiausiai dar kartą pajudinus šį klausimą moteris vis tik sulaukė patvirtinimo, kad jai pinigai grąžinami.

Nustebino ir vyrą

Beveik prieš septynerius metus lietuvę vedęs Vokietijos pilietis Peteris Schuchmannas taip pat labai stebėjosi šia situacija. Jis teigė nenorintis persikelti gyventi į Lietuvą, nes nepasitiki mūsų valstybe.

„Jūsų biurokratinis valdžios aparatas negina žmogaus“, – tokią sprendimo priežastį trumpai nurodė vokietis.

Valstybės įmonė „Regitra“ patvirtino, kad registruojant automobilį jo variklio numeris nėra privalomas. Jis nenurodomas ir transporto priemonės registracijos liudijime.

Darbuotojas buvo neteisus

Laimutis Skersinis, „Regitros“ Transporto registracijos skyriaus vyriausiasis specialistas

„Parduodant ir perkant transporto priemonę klientų patogumui mes pasiūlome užpildyti rekomendacines formas, tačiau tik ne tada, kai mašina perrašoma sutuoktiniui. Šiuo atveju reikėjo tik vyro sutikimo perregistruoti automobilį sutuoktinės vardu. Tam neturi reikšmės, kokioje šalyje automobilis buvo registruotas anksčiau.

Toks automobilių perrašymas kitų sutuoktinių vardu mūsų filialuose būna dažnai. Būna taip, kad automobilio pirkimo ir pardavimo sutartis būna surašyta vieno sutuoktinio vardu, o transporto priemonė registruojama kito vardu. Keista, kad „Regitros“ darbuotojas tokios tvarkos nežinojo. Praėjo treji metai, sunku būtų ką nors komentuoti, kodėl taip atsitiko.“

Mokestį pripažino klaida

Stasė Aliukonytė-Šnirienė, Mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė

„Mokesčių inspekcija atsiprašo palangiškės už jos patirtus nepatogumus. Susisiekę su gyventoja informavome, kad, atsižvelgiant į pateiktus dokumentus ir vadovaujantis turinio viršenybės prieš formą principu, priimtas sprendimas, jog jos gautos pajamos už parduotą automobilį nebus apmokestinamos pajamų mokesčiu.

Mokesčių inspekcija pripažino gyventojos deklaraciją teisinga ir be jokio papildomo prašymo grąžins sumokėtą įmoką.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Alvydas Ziabkus
(30)
(3)
(27)

Komentarai (2)