Rusija pasaulinį palydovinį internetą laiko grėsme - nori savos alternatyvos  (4)

Rusijos jėgos struktūrų atstovai neigiamai įvertino britų kuriamą globalinę palydovinio ryšio sistemą „OneWeb“, nes ji, esą, kelia grėsmę Rusijos nacionaliniam saugumui, gali padidinti Rusijos piliečių priklausomybę nuo užsienietiškų ryšio sistemų ir neigiamai paveikti vietos ryšio paslaugų teikėjų verslus, rašo cnews.ru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Federalinio saugumo tarnybos atstovų manymu, „OneWeb“ gali būti naudojamas ir šnipinėjimo tikslais. „Garantijos, kad palydovinio ryšio sistema nėra žvalgybinio pobūdžio ir negalės pridaryti nuostolių Rusijos Federacijai bei jos visuomenei, yra daugiausiai deklaratyvaus pobūdžio ir negali būti patikimai patikrintos iš Rusijos pusės“, – sakė FST atstovas Vladimiras Sadovnikovas.

Be to, panašių ne rusiškų projektų įgyvendinimas, esą, gali pakirsti Rusijos ryšio operatorių pelningumą, ypač menkai apgyvendintuose ir sunkiai pasiekiamuose šalies regionuose, taip pat paverstų Rusijos gyventojus visiškai priklausomais nuo užsienietiškų ryšio sistemų. Kaip „OneWeb“ alternatyvą FST siūlo organizuoti atskirą palydovinio ryšio sistemą, kurią valdytų Rusija, Indija, Kinija ir „kitos valstybės, kurių politika Rusijos atžvilgiu nėra agresyvi“.

Dabar projekto „OneWeb“ vykdytojai bus priversti ieškoti kompromiso su Rusijos valdžios atstovais – veikiausiai britams teks sumažinti savo dalį bendrame konsorciume tiek, kad ji būtų mažesnė už kontrolinę.

2017 m. Rusijos įmonė „Gonec“, užsiimanti mažos spartos rusiškos palydovinės duomenų perdavimo sistemos kūrimu kartu su britų bendrove „OneWeb“ Rusijoje įsteigė bendrą įmonę „Uanveb“. Naujoje organizacijoje britams priklauso 60 proc. akcijų, rusams – 40 procentų. „OneWeb“ yra Jungtinės Karalystės įmonė, kurios tikslas yra tarptautinio palydovinio duomenų perdavimo tinklo sukūrimas.

Planuota, kad tinklas bus suformuotas iš kelių šimtų žemoje orbitoje skriejančių palydovų, kurie galėtų padengti visą planetos teritoriją. Palydovai suktųsi apskritimo formos orbita, 19 skirtingų orbitinių plokštumų. „OneWeb“ steigėjai yra buvę „Google“ darbuotojai. Tarp šios įmonės investuotojų yra „Airbus“, „Virgin Group“, „Qualcomm“, „Softbank“, „Coca-Cola“ ir kitos įmonės.

Numatyta, kad projekto vykdymui reikės 3 mlrd. JAV dolerių investicijų. „OneWeb“ palydovus į kosmosą ketinta kelti naudojant rusiškas raketas-nešėjas „Sojuz“ – šiuo tikslu britai sudarė sutartį su Rusijos kosmoso agentūra. Sutartyje numatyta, kad „Roskosmos“ palydovų iškėlimui skirs 21 raketą. Pirmuosius palydovus ketinta iškėlinėti 2019 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai (4)