Kuo „MacOS“ skiriasi nuo „Windows“? 15 klausimų, kuriuos dažniausiai užduoda nustebę „Windows“ vartotojai  (2)

Sužinokite, kur ieškoti punkto „Mano kompiuteris“, kaip iškirpti failus, ar „macOS“ sistemai reikalinga antivirusinė programa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norint pereiti nuo „Windows“ prie „MacOS“, jums tiesiog reikia nusipirkti „Apple“ kompiuterį ir pradėti juo naudotis. Gali skambėti keistai, tačiau iš tikrųjų nauji „Mac“ savininkai susiduria su daugybe įvairių sunkumų.

„Lifehacker“ redaktoriai surinko dažniausiai užduodamus klausimus ir atsakė į juos.

1. Kaip įdiegti ir pašalinti programas

Populiariausias klausimas tarp „macOS“ naujokų yra susijęs su programų įdiegimu ir jų šalinimu. Po naudojimosi „Windows“, tiesiog sunku patikėti, kad programas galima įdiegti tiesiog nutempiant jas į aplanką „Programos“.

„MacOS“ programos yra išsidėsčiusios DMG atvaizduose, tai – originalūs archyvai, kuriuose yra programų failai. Norint įdiegti, tiesiog reikia atidaryti vaizdą ir vilkti pasirinktą piktogramą į aplanką „Programos“. Po kelių sekundžių programa pasirodys „Launchpad“ programoje ir bus paruošta naudojimui.

Kita galimybė – įdiegti programas iš „Mac App Store“. Tokiu atveju, programos puslapyje spustelėjus mygtuką „Įdiegti“, ji iškart pasirodys „Launchpad“.

Norint pašalinti programą, tiesiog vilkite ją iš aplanko „Programos“ į šiukšliadėžę arba naudokite specialias programas, tokias kaip „CleanMyMac“ ar „AppCleaner“. Bet tai visai nebūtina. Programos, esančios „Mac App Store“ pašalinamos tiesiai iš „Launchpad“. Kai paspausite „Option“ klavišą, ant piktogramų atsiras atitinkami kryželiai – kaip ir „iPhone“ įrenginiuose.

2. Kur rasti „Mano kompiuteris“ ir meniu „Pradėti“

Dar vienas dalykas, kuris pradedantiesiems yra svarbus – nėra įprastų „Mano kompiuteris“ elementų ir „Pradžios“ meniu. „MacOS“ turi šiek tiek kitokią darbo koncepciją, ir čia šie elementai tiesiog nereikalingi. Turėsite prie to priprasti.

„Mano kompiuteris“ analogu gali būti laikomas „Finder“. „Apple File Manager“ suteikia prieigą prie visų vidinių ir išorinių diskų bei nuotolinių serverių duomenų.

„MacOS“ funkciją „Pradėti“, iš dalies atlieka meniu  („Apple“), kuris yra viršutiniame kairiajame ekrano kampe. Iš čia „Mac“ įrenginį galite nukreipti į miego režimą, paleisti jį iš naujo arba išjungti.

„Launchpad“ yra atsakingas už programų paleidimą, tai – visų įdiegtų programų piktogramų meniu, kuriame jas galima atidaryti, pertvarkyti, įdėti į aplankus arba ištrinti. „Launchpad“ programos atidaromos su keturių pirštų gestu arba „F4“ klavišu.

3. Kur saugomi failai

„MacOS“ failų sistema yra panašiausia į „Linux“ failų sistemą.

„MacOS“ vartotojo duomenys saugomi namų kataloge, kuriame yra „Dokumentai“, „Atsisiuntimai“, „Vaizdai“, „Muzika“, „Filmai“, „Programos“ ir „Darbalaukis“.

Be vartotojo namų aplanko yra ir kitų. Kataloge „System“ saugomi OS failai, o „Bibliotekoje“ yra šriftų, papildinių.

4. Kur dingo „Valdymo skydas“

„Windows“ vartotojams įprasto valdymo skydo „MacOS“ neturi. Vietoje to yra „Nustatymai“, leidžiantys keisti tam tikrus sistemos parametrus ir kompiuterio veikimą.

„Nustatymų“ skirsniai primena valdymo skydo elementus. Jie skirstomi į kategorijas: klaviatūra, pelė, garsas ir kt. Jei nežinote, kuriame skyriuje yra norimas parametras, naudokitės paieška.

5. Kas pakeičia užduočių juostą

Vietoj gerai žinomos užduočių juostos, „macOS“ yra meniu juosta ir dokas, kuriame yra dažniausiai naudojamų programų piktogramos, „Finder“ ir reikalingi aplankai.

Meniu juostoje yra laikrodis, įvairi sistemos informacija, tokia kaip akumuliatoriaus įkrova, išdėstymo indikatorius ir „Wi-Fi“ signalo lygis. Meniu juosta visada yra viršuje, jos negalima perkelti į kitą vietą.

6. Kaip dirbti su langais

Langų kontroliavimo mygtukas yra kairėje pusėje. Jums tiesiog reikia priprasti prie jo.

Bet mygtukų vieta – ne tokia ir bloga, labiau trikdo jų veikimas. Vienintelis, kuris veikia kaip norėtųsi, tai mygtukas – „suskleisti“. Raudonas mygtukas tuo metu neuždaro programos, o žalias – įjungia viso ekrano režimą.

Šio veiksmo paaiškinimas yra gana paprastas. Programos „macOS“ sistemoje gali vienu metu turėti kelis langus, todėl mygtukas su kryžiuku uždaro tik dabartinį langą.

Taip pat galite padidinti langus, o ne perkelti juos į viso ekrano režimą. Norėdami tai padaryti, prieš spausdami žalią mygtuką, tiesiog paspauskite ir laikykite „Option“ klavišą arba dukart spustelėkite lango pavadinimą.

Jei jums trūksta senų langų valdymo funkcijų, pabandykite įdiegti „BetterTouchTool“ įrankį arba naudokite bet kurią kitą langų tvarkyklę.

7. Kokius sparčiuosius klavišus naudoti

„Option“, „Command“ – tai klavišai, kuriuos pamatote pažvelgę į „Mac“ klaviatūrą. Iš tikrųjų juose nėra nieko keisto: „Option“ atitinka įprastą „Alt“, o „Command“ – „Win“ klavišą. Valdymas yra gerai žinomas, tačiau kitoje vietoje ir veikia kitaip.

Dažniausiai naudojamas „Command“: kopijavimui – Command + C, įterpimui – Command + V, sukurti naują failą – Command + N ir pan.

Su „Option“ reikalų bus mažiau: jis yra papildomas spartusis klavišas. „Control“ naudojamas dar rečiau, na o „Shift“ veikia taip pat kaip ir „Windows“ sistemoje.

8. Kaip iškirpti tekstą su „Finder“

Kai dirbate teksto redaktoriuose ar kitose programose, klavišų kombinacija „Command + X“ leidžia jums iškirpti tekstą ar kitą turinį.

„Cuter“ funkcija yra prieinama „Finder“, bet ji veikia šiek tiek kitaip. Norint iškirpti tekstą, reikia jį nukopijuoti, tačiau įklijuojant paspauskite „Option + Command + V“, o ne įprastą „Command + V“. Arba galite eiti per „Nustatymai“ ir pasirinkti meniu „Perkelti objektą čia“.

9. Kaip pakeisti išdėstymą ir naudoti specialius simbolius

Eikite į „Nustatymai“ → „Klaviatūra“ → „Įvesties šaltiniai“ ir įjunkite jums reikalingo raidyno išdėstymą.

Jei norite perjungti išdėstymus, spauskite „Command“ + tarpo klavišą, arba „Nustatymai“ → „Klaviatūra“ → „Spartusis klavišas“ → „Įvesties šaltiniai“ ir nurodykite naują kombinaciją.

Kiekvienas, kuris naudoja specialiuosius ženklus, taip pat susidūrė su jų paieška klaviatūroje. „Mac“ kompiuteryje dauguma šių simbolių yra įtraukti į išdėstymą, juos galite įvesti iš klaviatūros, paspausdami atitinkamą derinį. Pavyzdžiui:

Shift + Option + – ilgas brūkšnelis (-);

Option+ – minusas (-);

Shift + Option + = – atidaryta citata-eglutė («);

Option + = – uždara citata-eglutė (»);

Shift + Option + K – „Apple“ logotipas ().

Simbolių rinkiniai skiriasi priklausomai nuo išdėstymo. Galite juos peržiūrėti, spustelėdami meniu juostoje esančią vėliavėlę ir pasirinkę „Rodyti klaviatūros skydelį“. Kai paspausite klavišus „Option“ ir „Shift“, skydelyje esantys simboliai pasikeis ir jūs pamatysite jų išsidėstymą.

10. Nėra klavišų „Print Screen“ ir „Delete“

Ekrano kopijai atlikti naudojama klavišų kombinacija – „Shift + Command + 3“.

Jei „MacBook“ paspausite standartinį „Backspace“ ir Fn klavišą, tai veiks kaip funcija „Ištrinti“. Išbandykite.

11. Kaip elgtis su slinkties kryptimis

Pagal numatytuosius nustatymus „macOS“ naudoja įprastą slinkimo kryptį: kai turinys juda piršto pagalba.

Bet jei jums nepatinka – tai lengva pakeisti. Atidarykite „Settings“ → „Trackpad“ → „Scroll or Zoom“ ir panaikinkite žymės langelį „Scroll Direction: Normal“.

12. Kodėl tiek mažai reikalingų programų

Beveik visos populiarios programos dabar prieinamos visose platformose. Vienintelis dalykas, kurio trūks, tai – žaidimai. Jų yra mažai, ir „MacOS“ versijai jie pasirodo daug vėliau. Jei kažkokios jums reikalingos programos nėra, visada ją galite rasti per „AlternativeTo“.

13. Kodėl nėra užduočių tvarkyklės ir Ctrl + Shift + Escape

Tiesą sakant yra tik vadinama „sistemos stebėsena“. Programa yra aplanke „Programos“ → „Paslaugos“, kur išsamiai parodoma sistemos išteklių naudojimas paleidžiant programas.

14. Kaip rašyti failus į NTFS diskus

NTFS formate, pagal numatytuosius nustatymus galite tik peržiūrėti ir kopijuoti failus – įrašymo funkcija nepalaikoma.

Jei vis dėlto reikia NTFS diskų įrašymo, turėsite įdiegti mokamą NTFS tvarkyklę iš trečiųjų šalių kūrėjų. Pavyzdžiui, „Tuxera NTFS“ arba „Paragon“.

15. Ar reikalinga antivirusinė programa

Skirtingai nuo „Windows“, „MacOS“ turi geresnę apsaugą ir iš esmės ji apsaugo nuo virusų, kurių šioje sistemoje yra daug mažiau.

Nepaisant to, „MacOS“ antivirusinė programinė įranga egzistuoja, tačiau nerekomenduojama jos diegti: tai yra pinigų ir sistemos išteklių švaistymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Sugedo.lt
Sugedo.lt
(13)
(30)
(-17)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: