„Facebook“ tapo „skaitmeniniais gangsteriais“: štai ką skelbia britų parlamento tyrimas  ()

Jungtinės Karalystės parlamentas publikavo ataskaitą, kurioje „Facebook“ socialinis tinklas ir jo vadovai pavadinti „skaitmeniniais gangsteriais“. 180 psl. apimties dokumente išdėstytos 18 mėnesių trukusio Skaitmeninių technologijų, Kultūros, Žiniasklaidos ir Sporto komitetų tyrimo dėl melagingų naujienų išvados, sakančios, kad „Facebook“ sąmoningai pažeidė duomenų privatumo apsaugos taisykles bei konkurencijos įstatymus, rašo engadget.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialiniam tinklui itin nepalankioje ataskaitoje Markas Zuckerbergas kritikuojamas už du atsisakymus paliudyti prieš komitetus. „Pasirinkdamas neliudyti ir asmeniškai neatsakydamas į bet kurį iš mūsų kvietimų, Markas Zuckerbergas pademonstravo panieką JK Parlamentui“, – rašoma ataskaitoje.

Prie ataskaitos pridėti ir vidiniai „Facebook“ dokumentai, sudaryti JAV teismuose sprendžiant programėlių kūrėjų „Six4Three“ ieškinį, pateiktą 2015 metais. „Dokumentai pabrėžia sąsajas tarp duomenų apie draugus ir „Facebook“ partnerystės su programėlių kūrėjais finansinės vertės. Pagrindiniai susirūpinimą keliantys dalykai: „baltieji sąrašai“; duomenų apie draugus vertė; abipusiai naudingi mainai; vartotojų, besinaudojančių „Android“ telefonais, duomenų dalinimas ir „Facebook“ kova su konkurentais“. Gruodį „Facebook“ atstovai tikino, jog šie dokumentai buvo atrinkti specialiai tendencingai, kad parodytų tik vieną istorijos pusę.

Savo išvadose komitetai rekomenduoja specialiai socialinės žiniasklaidos kompanijoms sukurti etikos kodeksą, kurio laikymasis būtų privalomas. Taip pat raginama įsteigti nepriklausomą reguliavimo instituciją, kuri stebėtų technologijų įmonių veiklą ir, esant būtinybei, keltų joms bylas. Taip pat keliama idėja pradėti antimonopolinį „Facebook“ veiklos tyrimą. Be to, išvadose JK Vyriausybė raginama peržvelgti pastarųjų metų rinkimų rezultatus ir įvertinti, ar nesama manipuliavimo rinkėjais požymių iš socialinio tinklo pusės.

Prasidėjus „Cambridge Analytica“ skandalui socialinio tinklo kūrėjai Jungtinėje Karalystėje buvo nubausti pusės milijono svarų bauda už nesugebėjimą apsaugoti vartotojų duomenų. Naujesni duomenys leidžia susidaryti nuomonę, kad dėl panašių pažeidimų gana didelę baudą socialiniam tinklui skirs ir JAV Vertybinių popierių komisija.

Tuo tarpu „Facebook“ savo stebėtinai santūriame atsakyme paskelbė, kad yra „atviri reikšmingam reguliavimui“. „Mes taip pat remiame efektyvią teisinę privatumo apsaugą, kuri skatina įmones laikytis aukščiausių vartotojų duomenų apsaugos bei skaidrumo standartų“, – teigė įmonės JK Viešosios politikos vadovas Karimas Palantas. Nors panašu, kad papildomas teisinis reguliavimas prieš „Facebook“ bus taikomas nepriklausomai nuo jų atvirumo.

„Jau dabar reikšmingai pakeitėme tai, kaip socialiniame tinkle turi būti įvertinta ir priimama bet kokia politinė reklama, išsiaiškinant, kas už tas reklamas apmoka ir archyvuose saugant šiuos duomenis septynerius metus. Joks kitas politinių reklamų kanalas nėra toks skaidrus ir nesiūlo tokių įrankių, kaip mes“, – sakė „Facebook“ atstovas.

Visą JK Parlamento ataskaitą galima peržiūrėti šioje svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: