„Huawei“ gauna pinigus iš Kinijos kariuomenės ir saugumo? Ką tokio sužinojo CŽV  ()

Pagrindinė JAV užsienio žvalgybos institucija – Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) – paviešino kaltinimą, kad Kinijos įmonė „Huawei“ gauna finansavimą iš Kinijos valstybės saugumo aparato. Praėjusį savaitgalį šis naujas kaltinimas papildė ir taip jau netrumpą bei susirūpinimą dėl telekomunikacijų saugumo keliantį kaltinimų sąrašą, rašo cnet.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CŽV žvalgybos bendruomenės atstovus įspėjo, kad „Huawei“ gauna finansavimą iš Kinijos nacionalinio saugumo komisijos, Liaudies išlaisvinimo armijos ir trečios Kinijos valstybinio žvalgybos tinklo atšakos. Informaciją apie šį įspėjimą žiniasklaidai perdavė šaltinis iš Didžiosios Britanijos. JAV žvalgybos agentūra šia informacija pasidalino su partneriais Britanijoje, Australijoje, Kanadoje ir Naujojoje Zelandijoje, skelbia pirmieji šią informaciją gavę „The Times“ žurnalistai.

„Huawei“ yra šiuo metu antras pagal parduodamų išmaniųjų telefonų kiekį įmonė pasaulyje, tačiau patekti į JAV rinką jai yra itin sudėtinga – iš dalies dėl to, kad įvairios JAV valstybinės institucijos (FTB, CŽV, NSA, Federalinė ryšių komisija ir Atstovų rūmų žvalgybos komitetas) viešai išreiškė susirūpinimą dėl kiniškos įrangos saugumo.

Pagrindinė amerikiečių priešiškumo „Huawei“ įrangai priežastis buvo artimi ryšiai su Kinijos vyriausybe ir susirūpinimas, kad naudojantis „Huawei“ įranga atsiveria galimybės vykdyti šnipinėjimo kampanijas užsienio valstybėse bei verslo įmonėse. Dėl šios priežasties dar 2012 m. JAV įmonėms uždrausta naudoti „Huawei“ tinklo įrangą.

Sausį JAV Saugumo departamentas paviešino kaltinimus, kuriuos sudaro 23 punktai, susiję su intelektinės nuosavybės vagystėmis, trukdymu teisingumui, neteisėtu JAV sankcijų Iranui nepaisymu. Vienas platus dešimties punktų kaltinimas yra susijęs su galima nuo 2012 m. vykdyta komercinės informacijos vagyste iš JAV teritorijoje veikiančio mobiliojo ryšio operatoriaus „T-Mobile“.

JAV taip pat dėl finansinio sukčiavimo pateikė kaltinimus įmonės finansų vadovei, vieno iš „Huawei“ įkūrėjų dukteriai Meng Wanzhou. Ją dar gruodį JAV Teisingumo departamento nurodymu sulaikė Kanados pareigūnai – nurodoma, kad ji neteisėtais būdais apgavo JAV bankus, kad šie atliktų finansines operacijas, pažeidžiančias JAV sankcijas prieš Iraną.

Nei CŽV, nei „Huawei“ teiginių apie finansavimą iš Kinijos valstybės saugumą nekomentavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(3)
(16)

Komentarai ()