JAV sėkmingai išbandė lazerinę priešraketinę sistemą (Video)  (4)

JAV Karinės oro pajėgos paskelbė, kad sėkmingai išbandė karinę lazerinę sistemą, kuri panaudota kelioms skriejančioms raketoms sunaikinti. Šią sistemą ketinama ilgainiui montuoti lėktuvuose, kaip savigynos priemonę, rašo „The Verge“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinių oro pajėgų Tyrimų laboratorija bandymą šį balandį atliko Vait Sandso raketų bandymo poligone, Niu Meksiko valstijoje. Sistema, pavadinta „Self-Protect High Energy Laser Demonstrator“ (ShiELD), buvo sumontuota ant žemės, bet šaudė iškart į kelias skriejančias raketas.

Karinių oro pajėgų Tyrimų laboratorijai vadovaujantis generolas majoras Williamas Cooley sakė, kad šis bandymas yra „didelis žingsnis vystant kryptinės energijos sistemas ir apsaugą nuo priešo keliamų grėsmių“.

Ilgainiui šią sistemą ketinama montuoti į lėktuvus, kuriuose ji galėtų numušinėti į tą lėktuvą iš oro ir nuo žemės paleistas raketas. Sistemą sudaro trys pagrindiniai komponentai: lazerio modulis, valdymo modulis, nukreipiantis lazerį ir jėgainė, kuri tiektų energiją dviem pirmiesiems moduliams.

Laboratorijos atstovai pabrėžia kelis esminius tokios sistemos privalumus: ji būtų itin didelio tikslumo ir taikinius numušinėtų akimirksniu, jos šaudmenų kiekis būtų praktiškai neribotas, ji suteiktų galimybę pilotams pakartotinai nusitaikyti ir greitai atakuoti kelis skirtingus taikinius, be to, ji nebūtų jautri tokioms priešpriešinėms apsaugos priemonėms, kaip signalo slopinimo įranga ar klaidinančias kaitrines raketas (ang. Flare). Bet tokia sistema turi ir trūkumų: tikėtina, kad ji veiktų ne visomis oro sąlygomis.

JAV kariuomenė tokią sistemą vystė jau keletą metų. Projektas pradėtas vykdyti 2016 metais, o 2017 metais pasirašyta sistemos projektavimo ir gamybos sutartis su bendrove „Lockheed Martin“. Pagal sutartį į lėktuvus montuojama sistema turėtų būti išbandyta 2021 metais. Iki to laiko JAV kariuomenė ir pramoniniai jų partneriai turės rasti būtų miniatiūrizuoti jau esamą sistemą iki tokio dydžio, kad ji tilptų į lėktuvą.

Beje, ShiELD nėra vienintelė lazerinė technologija, vystoma JAV kariuomenės: sausumos pajėgos praėjusią vasarą jau išbandė sraigtasparnyje „AH-64 Apache“ montuojamą lazerinę sistemą, o karinis laivynas kartu su ta pačią „Lockheed Martin“ įmone kuria karo laivuose montuojamą lazerinę sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai (4)