Įsigijote telefoną, kuris turi IP68 atsparumo dulkėms ir vandeniui sertifikatą, ir jau ruošiatės su juo nerti į vandenį? Neskubėkite, tam jūsų telefonas tikrai nepasiruošęs  (13)

Įsigijote telefoną, kuris turi IP68 atsparumo dulkėms ir vandeniui sertifikatą, ir jau ruošiatės su juo nerti į vandenį? Neskubėkite, tam jūsų telefonas tikrai nepasiruošęs. Jei jį sugadinsite plaukiodami, nardydami ar net netyčia įmetę į upę ar ežerą, turite žinoti – garantija negalios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei prieš penkerius ir daugiau metų telefono atsparumas dulkėms ir vandeniui buvo išskirtinė savybė, dabar jį turi didžioji dauguma išmaniųjų – ne tik flagmanų, bet ir žemesnės klasės telefonų. Visgi visi jie turi vieną bendrą savybę: yra atsparūs, bet nėra nepralaidūs vandeniui. Tarp šių dviejų savybių yra esminis skirtumas.

„Telefonai, kaip ir dauguma elektronikos įrenginių, nėra skirti naudoti vandenyje. Taip, kai kurie jų yra atsparūs vandeniui – jais galima paskambinti netikėtai užklupus lietui, nesijaudinti apipylus stikline vandens ar aptaškius pravažiuojančiam automobiliui, bet tai anaiptol nereiškia, kad su tokiu telefonu galima nerti darytis asmenukių į jūrą ar baseiną. Jie tam tiesiog nėra pritaikyti ir niekas negarantuoja, kad vandens jie nepraleis“, – atkreipia dėmesį „Telios“ įrangos vadovas Aurelijus Vaičiulionis.

Laboratorinės sąlygos – toli nuo kasdienybės

Tad ką iš tiesų reiškia IP („Ingress Protection“, liet. pralaidumo apsauga) standartas ir du greta jo esantys skaičiai? Pirmasis skaičius – tai atsparumo kietiems kūnams įvertinimas, nuo 0 (jokio atsparumo) iki 6 (visiškai atsparus – nepatenka net smulkios dalelės). Antras skaičius nusako atsparumą vandeniui ir gali būti nuo 0 (neatsparus vandeniui) iki 9 (atsparus plovimui karštu vandeniu stipria srove). Jei vietoje kurio nors skaičiaus nurodomas X, tai reiškia, kad atsparumas nebuvo patikrintas.

Dažniausiai telefonai ir kita elektronika turi IP67 arba IP68 sertifikatą. Abiem atvejais šie įrenginiai nepraleidžia dulkių. Telefonas su IP67 buvo patikrintas pusvalandžiui panardinus į vandenį 1 metro gylyje, o IP68 – panardinus į 1,5 m ir giliau pusvalandžiui arba ilgesniam laikui. Taigi jau patys testai, kuriuos atlikus įrenginiams suteikiamas IP sertifikatas, aiškiai apibrėžia, kaip, kiek laiko ir kokias sąlygas jie ištvėrė.

Antra, bandymai atliekami su keliais atsitiktiniais įrenginiais iš pirmosios partijos, o į prekybą patenkantys gaminiai nėra atskirai tikrinami. Pavyzdžiui, narams skirti laikrodžiai, kurie veikia iki 50 m gylyje ir yra nepralaidūs vandeniui, tikrinami atskirai, po vieną, ir tik įsitikinus jų patikimu veikimu supakuojami ir išleidžiami į prekybą.

Trečia, IP atsparumo testai atliekami griežtai kontroliuojamomis laboratorinėmis sąlygomis: naudojamas distiliuotas vanduo, įrenginiai į jį nardinami iš lėto, būna įjungtas telefono budėjimo režimas, o ištraukus visiškai išdžiovinami ir tik tada tikrinama, ar visos funkcijos veikia.

„Daug reiškia jau vien vandens cheminė sudėtis. Jūros vanduo yra druskingas, baseinuose naudojami chemikalai, ežere apstu bakterijų ir nešvarumų, sultyse ir kituose gėrimuose – įvairių ingredientų. Visa tai gali pakenkti telefone naudojamoms izoliacinėms medžiagoms, o patekus į vidų – pažeisti elektroniką“, – pažymi A. Vaičiulionis.

Net jei po pirmo bandymo telefonas liks sveikas, svarbu nepamiršti, kad laikui bėgant viskas dėvisi – ne išimtis ir telefonuose esančios tarpinės, guminės izoliacijos. Po ilgesnio naudojimo jose gali atsirasti įtrūkimų ir nesandarumų, taigi jų atsparumas ilgainiui mažėja.

Drąsios reklamos, griežtos garantijos

A. Vaičiulionio teigimu, ir telefonų gamintojai savo įrenginių atsparumo skysčiams nebereklamuoja taip drąsiai, kaip anksčiau. Viena pirmųjų IP68 sertifikatais savo aukščiausios klasės telefonus pradėjusi aprūpinti kompanija „Sony“ pirmosiose reklamose dar rodė, kaip jie fotografuoja po vandeniu, bet vėliau puolė aiškinti, kad žmonėms to daryti nereikėtų. HTC reklamoje rodė, kad telefonu U11 galima naudotis maudantis. Ji Didžiojoje Britanijoje buvo uždrausta, nes klaidino vartotojus. Panašių situacijų buvo ir Lietuvoje – viena šalies kompanija savo reklamose skandino „iPhone“ telefoną, o kai į ją ėmė kreiptis taip savo išmaniuosius sugadinę žmonės, suskubo gintis, kad namuose tokių eksperimentų atlikti nederėtų.

Daugelio telefonų gamintojų svetainėse galima rasti paaiškinimų, ką su vandeniui ir dulkėms atspariais telefonais galima ir ko negalima daryti. Pavyzdžiui, telefonui nepakenks lietaus lašai, aptaškymas vandeniu, juo galima žiūrėti filmus ar serialus plaunant indus (žinoma, telefoną reikia pasidėti greta kriauklės, o ne mirkyti joje) ir t. t. Tačiau žmonėms patariama nesinešti telefono į baseiną, ežerą ar jūrą, nefilmuoti ir nefotografuoti po vandeniu. Jei telefonas sušlampa, jį prieš naudojimą patariama gerai nusausinti, įskaitant visas jungtis ir kortelių dėklus. Tik nenaudokite tam plaukų džiovintuvo – jis gali dar labiau pakenkti įrenginiui.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad į garantijos sąlygas tokie telefonų gamintojai, kaip „Sony“, „Samsung“, „Apple“, „Huawei“, yra įtraukę punktą, kuriame nurodoma, kad telefonui garantinis remontas nebus atliekamas ir jis nebus keičiamas, jei bus nustatyta, kad jis sugedo dėl netinkamo naudojimo. Į tai, be kita ko, įeina ir vandens pažeidimai. Kitaip tariant, jei telefonas „numirs“ jį panardinus, net jei jis yra atsparus vandeniui, remontuoti jį teks iš savo kišenės. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(27)
(6)
(21)

Komentarai (13)