Kuo puolamosios granatos skiriasi nuo gynybinių? Norvegai sukūrė labai pažangią modulinę puolamąją granatą  ()

Tikriausiai daugelis žmonių mano, jog kovinės granatos savo paskirtimi yra vienodos - jos tiesiog sprogsta šalia žmogiškųjų taikinių, juos sužeisdamos pasipylusiomis skeveldromis. Bet taip iš tiesų nėra - norvegų sukurta puolamoji granata stipriai skiriasi nuo įprastų gynybinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Granatos geriau veikia kompiuteriniuose žaidimuose nei realybėje. Žinoma, tai yra naudingas ginklas, tačiau norint pasiekti nors kokį efektyvumą reikia būti labai taikliam ir pasirinkti pažeidžiamą priešą. Kita vertus, granatos gali pristabdyti priešo judėjimą, padėti susitvarkyti su uždaroje erdvėje besislepiančiu priešu, apeiti uždangas. Tačiau granatas būtina rinktis pagal paskirtį - jų būna puolamųjų ir gynybinių.

Gynybinės granatos, kaip rašo Popularmechanics.com, yra įprasti skeveldriniai užtaisai. Jie yra metami ten, kur draugiškų pajėgų karių nėra ir negali būti, nes jie arba traukiasi, arba laiko užimtas pozicijas. Tuo tarpu puolamosios granatos yra mažiau mirtinos, neskeveldrinės ir yra naudojamos veržiantis pirmyn. Pasak Marinecorpstimes.com, JAV Jūrų pėstininkų korpusas puolamųjų granatų neturi - tas pačias M-67 naudoja visose situacijose. Tai, pasirodo, kelias problemų - skeveldros dažnai sužeidžia savus karius. Dėl to puolant granatas vengiama naudoti apskritai.

Norvegų ginkluotės gamintojas „Nammo“ turi plačią granatų gamą. Tarp jų - ir skeveldrinės, ir mokomosios, ir puolamosios granatos. Pastarosios, žymimos pavadinimu „Mark 21“, yra ypatingos ir savo moduline konstrukcija.

„Mark 21“ nėra skeveldrinė granata, nes yra skirta puolimui, kuomet draugiškų pajėgų kariai juda pirmyn ir gali patekti į granatos poveikio zoną. Šis ginklas veikia tik sprogimo bangos principu - ši granata be jokios abejonės yra mirtina, tačiau ne tokia pavojinga kaip skeveldrinė. Jos veikimo zona yra mažesnė, o didžiausias efektyvumas pasiekiamas, kai „Mark 21“ naudojama bunkeriuose, pastatuose ir apkasuose.

Įdomiausia „Mark 21“ savybė - galimybė sujungti tris granatas į vieną. Tuomet vienas sprogdiklis detonuoja visas tris granatas. Tai leidžia pasirinkti pageidaujamą sprogimo galią. Jau seniai galvojama, kaip sukurti reguliuojamos sprogimo galios granatas. Toks modulinis dizainas, kokį pristatė „Nammo“, nereikalauja jokios elektronikos, yra paprastas ir patikimas. Gamintojas teigia, kad trys sujungtos granatos gali stipriai apgadinti ir pastatų konstrukcijas.

JAV jūrų pėstininkai domisi „Mark 21“ granata, tačiau nieko oficialaus dar nenuspręsta. M-67 granata naudojama nuo 1968-ųjų ir ją jau laikas keisti. Norvegų išradimas galėtų būti vienas iš M-67 pasekėjų, teliktų surasti ar sukurti gerą gynybinę granatą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(2)
(30)

Komentarai ()