Ši karinė radiacinės, biologinės ir cheminės žvalgybos mašina yra labai naudinga ir taikos metu  (1)

Kadangi ilgai laukta zombių apokalipsė taip ir neatėjo, teko mūsų kariuomenę panaudoti atvykstančiųjų į Lietuvą asmenų popierinių formų pildymui, juokauja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Tačiau pasak jo, kariuomenė ir jos įranga gali būti gerokai daugiau, nei tiesiog oro uostų raštvedžiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kariuomenė, šalia pėstininkų, artilerijos, tankų, lėktuvų, laivų ir kt. turi radiacinės, biologinės ir cheminės apsaugos padalinius. Jie skirti vykdyti žvalgybą nustatant biologinį, cheminį ar radiacinį užterštumą, veikti šioje aplinkoje, suteikti pagalbą atsidūrusiems ten bei neutralizuoti šias grėsmes“, – pasakoja karys.

Anot jo, tam tikslui yra naudojama ne tik speciali aparatūra, bet ir karinė technika. „Vienas iš tokių pavyzdžių yra ant mūsų kariuomenėje labai populiarios „Mercedes-Benz Unimog“ važiuoklės sukonstruotas šarvuotas visureigis „Dingo 2 NBC Recce“ (angl. „Dingo 2 Nuclear Biological Chemical reconnaissance“ , liet. „Dingo 2“ radiacinė, biologinė, cheminė žvalgyba). Šios mašinos paskirtis – taikos, krizės, karinių veiksmų metu žvalgyti vietovę, nustatyti užterštumą bei jį pažymėti. Taip daroma norint apsaugoti savo padalinius bei civilius nuo žalojančių užterštumo faktorių, kurių paprastai neįmanoma pastebėti be specialios įrangos“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

Pasak D. Antanaičio, „Dingo 2 NBC Recce“ tai atlieka distanciniu būdu, paimdamas žemės ir oro pavyzdžius bei juos ištirdamas. Papildomai mašinoje įrengta meteorologinė stotis, daugiajutiklinė sistema, radiacinio užterštumo davikliai bei kitos priemonės iri įrenginiai, kuriais galima nustatyti aplinkoje esančias žalojančias medžiagas.

„Tačiau „Dingo 2 NBC“ nėra tik žvalgybos mašina. Ji taip pat ir kovinė. Mašinos šarvavimas puikiai apsaugo įgulą nuo prieštankinių ir priešpėstinių minų. Tai buvo praktiškai pademonstruota šių metų sausio mėnesį Malyje. Vokiečiai ir belgai atliko konvojavimo užduotį, kai po viena iš belgų „Dingo 2“ buvo inicijuotas 30 kilogramų sprogmuo. Mašinos variklis buvo rastas už 50 metrų nuo sprogimo vietos, tačiau visi „Dingo 2“ buvę kariai liko gyvi. Tik priekyje esantys vairuotojas su keleiviu buvo lengvai sužaloti nepritvirtintais kabinoje daiktais“, – pasakoja karys.

Be apsaugos nuo sprogimų, šarvavimas užtikrina karių saugumą nuo lengvų šaulių ginklų ugnies bei artilerijos ir minosvaidžių ugnies skeveldrų. Papildomai personalo apsaugai mašina turi ir kulkosvaidį.

„Radiacinė, biologinė ir cheminė žvalgyba – dar viena kariuomenės užduotis, kuri gali ir yra naudinga ne tik kovos, bet ir taikos metu“, – apibendrina D. Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai (1)