Senesnėse „Android“ siautėja virusas, kurio neįmanoma pašalinti  ()

Karts nuo karto „Android“ operacinę sistemą užpuola virusai. Vienas jų ypač pavojingas. Praėjusių metų spalio mėnesį aptiktas „xHelper“ virusas sugeba išlikti telefone net po to, kai yra atkuriami gamykliniai nustatymai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virusą aptiko „Kaspersky Lab“ specialistai, tačiau iki šiol nėra žinoma kaip jį pašalinti ar kaip jis ilgai gali išlikti įrenginiuose. Dar įdomesnė detalė – žmonės ir patys gali įsirašyti „xHelper“ į savo išmanųjį telefoną ar kitą „Android“ naudojantį įrenginį. Kol kas nėra aišku ir kaip šio viruso mechanizmas veikia.

Šiuo metu pašalinti virusą apskritai neįmanoma, nes šis pasislepia tarp sistemos failų, kurie yra būtini tam, jog operacinė sistema galėtų veikti. Šio kenkėjo pašalinti neįmanoma net ir turint tėvynaines (ang. root) teises.

Virusas toks bjaurus, jog geba pašalinti visas aplikacijas, kurios susijusios su pastarųjų teisių suteikimu. „xHelper“ yra toks sudėtingas, jog net sugeba blokuoti bet kokius veiksmus, kurie susiję su operacinės sistemos perrašymu.

Vienintelis būdas pašalinti „xHelper“ – iš naujo įrašyti operacinę sistemą. Dažniausiai tam reikalingos specifinės žinios ir ne kiekvienas „Android“ telefono savininkas gali tai paprastai padaryti, nes tam reikalinga patekti į „Recovery“ režimą ir jo dėka įdiegti telefonui skirtą platformos versiją. Tačiau net ir tai gali nepadėti, nes pigesni kiniški telefonai jau turi „xHelper“ paliktą priedą, kuris sugrąžins virusą į įrenginį.

„xHelper“ virusas paveikia senesnes operacinės sistemos versijas – „Android 6“ ir „Android 7“. Jeigu turite telefoną su naujesne platformos versija, esate saugūs. Tikėtina, kad „xHelper“ šiuo metu yra paveikęs maždaug 33 – 45 tūkst. išmaniųjų telefonų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(9)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: