Į kosmosą pakilo paslaptingas JAV erdvėlaivis (Video)  ()

JAV oro pajėgos sėkmingai paleido raketą „Atlas V“, kuri gabena kosminį lėktuvą X-37B, orbitoje vykdysiantį slaptą misiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketa iš Kanaveralo iškyšulio kosmodromo pakilo ne iš pirmo karto – planuotą šeštadienio skrydį buvo tekę atidėti dėl blogo oro.

Orlaivis, dar žinomas kaip Orbital Test Vehicle (OTV), į orbitą iškels palydovą ir taip pat išbandys technologiją, skirtą energijos perdavimui mikrobangomis.

Tai – jau šeštoji kosminio lėktuvo misija.

Paleidimas buvo dedikuotas tiems, kuriuos paveikė pandemija, o ypač – „pirmosios fronto linijos“ darbuotojams. Ant raketos krovinio denio užrašyti žodžiai „America Strong“.

X-37B yra įslaptinta programa ir apie ją žinoma labai mažai. Pentagonas nepasakoja daug detalių ir apie praeitas drono misijas.

„Šioje X-37B misijoje bus surengta daugiau eksperimentų nei bet kurioje kitoje ankstesnėje misijoje“, – anksčiau šį mėnesį sakė JAV Oro pajėgų sekretorė Barbara Barrett. Viename iš eksperimentų bus patikrintas spinduliuotės poveikis sėkloms ir kitoms medžiagoms.

X-37B programa prasidėjo 1999 m. Kosminis lėktuvas primena mažesnę pilotuojamų kosminių šatlų versiją – šatlų, kurių programa buvo uždaryta 2011 m. Aparatas gali sklęsti per atmosferą ir taip nusileisti ant kilimo bei tūpimo tako, kaip darydavo ir šatlai.

„Boeing“ sukurtas kosminis lėktuvas orbitoje naudoja saulės baterijas, jo ilgis yra 9 metrai su trupučiu, sparnų plotis – 4,5 metro, o svoris – beveik 5 tonos.

Prieš tai vykusi misija baigėsi 2019 spalį – jos metu erdvėlaivis orbitoje praleido 780 dienų, o bendras aparato „kosminis stažas“ – daugiau nei septyneri metai.

Naujausios misijos trukmė neskelbiama.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()