„Bosch“ paneigė 70 metų senumo mitą - ar tikrai galima sugadinti automobilio variklį, į degalų baką pripylus cukraus?  (5)

Alas Bundyis griebia cukrinę ir išeina į gatvę atsiskaityti su savo priešais. Kam cukrus? Jis keliauja tiesiai į automobilio degalų baką, mat nuo senų senovės yra žinoma, kad taip galima sugadinti automobilį. Bet ar tikrai? „Bosch“, kompanija, kuri pagamina didelę dalį degalų tiekimo sistemų, taip nemano.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaičiuojama, kad šiam mitui – bent 70 metų. Tiesą sakant, prieš 70 metų jis buvo šiek tiek arčiau tiesos nei dabar. Teorija tokia – cukrus ištirpsta benzine, jį sutirština, o tada nusėda variklyje ir/ar karbiuratoriuose, jei automobilis tokius turi. Cukrus užkemša didžiąją dalį degalų sistemos ir automobilis ne tik sugenda, bet dar ir yra labai sunkiai suremontuojamas. Tačiau „Bosch“ portalui Popularmechanics.com atskleidė, kad tai – netiesa.

Visų pirma, cukrus netirpsta benzine. Tai – šiek tiek keista, turint omenyje, koks geras tirpiklis yra benzinas ir kaip lengvai cukrus ištirpsta vandenyje. Tačiau benzine cukrus išlaiko savo formą. Be to, cukraus tankis yra didesnis nei benzino, todėl jis greitai susėstų į bako dugną. Tačiau tai nereiškia, kad jis negali padaryti problemų.

Cukraus granulės yra pakankamai didelės, todėl degalų siurblio filtras jas tikrai išgaudys. Problema ta, kad jis gali imti kimštis, siurblys dirbs vis sunkiau ir neefektyviau ir su laiku gali sugesti. Tiesa, „Bosch“ nemano, kad tai įvyks labai greitai nuo nedidelio cukraus kiekio. Bet kuriuo atveju, degalų siurblys yra praktiškai vienintelė detalė, kurią taip galima sugadinti.

„Bosch“ teigia, kad jei yra žinoma, jog kažkas į baką įpylė cukraus, reikės baką išmontuoti ir išvalyti. Taip pat reikės patikrinti degalų siurblio efektyvumą ir jo filtrų pralaidumą. Šis remontas gali būti brangus, priklausomai nuo automobilio, tačiau tikrai yra paprastesnis nei variklio keitimas, apie kurį kalba šiuo mitu tikintys žmonės.

Kadaise, kai filtrai nebuvo tokie efektyvūs, cukrus galėjo padaryti didesnės žalos. Galbūt prieš 70 metų šis mitas buvo arčiau tiesos. Nepaisant to, tai nėra tik nekaltas pokštas – svetimų automobilių apskritai negalima liesti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(2)
(25)

Komentarai (5)