„Tesla“ duoda „Rivian“ į teismą - dėl ko pykstasi garsiausi elektromobilių gamintojai?  ()

Kalifornijoje įsikūrę elektromobilių gamintojai „Tesla“ ir „Rivian“ tikrai nėra lygūs. Vienas jau yra rinkos senbuvis, kitas - naujokas, kuris vis dar neišleido savo automobilių į gatves. Tai dėl ko šios kompanijos gali nesutarti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abi kompanijos veikia San Chosė regione. Ši vieta Kalifornijoje yra puikiai tinkama technologinėms kompanijoms, kurioms svarbi efektyvi logistika. Ir čia, žinoma, puikiai įsitektų ir „Tesla“, ir „Rivian“, bet nesutarimų tarp šių kompanijų ir reikėjo tikėtis.

„Rivian“ dar negamina elektromobilių, nors markės visureigiai turėtų pasirodyti jau kitais metais. Tačiau „Rivian“ turi stambių investuotojų, tarp kurių yra ir „Ford“ bei „Amazon“. Kompanijos vertė neseniai pasiekė 6 milijardus dolerių - tai yra niekis, palyginti su „Tesla“ verte, kuri viršija 210 milijardų. Ir vis auga - „Tesla“ ką tik pirmą kartą užfiksavo ketvirtą pelningą ketvirtį iš eilės. Tačiau geografinis artumas tarp šių kompanijų reiškia, kad palikus vieną, patogu pereiti į kitą.

„Tesla“ nori teistis su „Rivian“, nes įtaria, kad kartu su buvusiais darbuotojais „Rivian“ gavo ir komercinių „Tesla“ paslapčių. „Rivian“ labai aktyviai stengėsi prisivilioti „Tesla“ darbuotojus - tai yra gerai, nes didesnė paklausa padeda žmonėms uždirbti daugiau. Tačiau Elono Musko kompanija įtaria, kad „Rivian“ tokiu būdu bandė įgyti ir informaciją, kuri jai pakenktų. Dar daugiau - skelbiama, kad „Rivian“ ragino naujus darbuotojus su savimi atsinešti kiek įmanoma daugiau informacijos. Ir tai nėra visai legalu.

Kompanijos intelektinė nuosavybė, nepriklausomai nuo to, kaip ji lengvai prieinama darbuotojams, yra saugoma. Be to, „Tesla“ darbuotojai turi pasirašyti sutartis, kuriose nurodoma, kad net palikus darbą negalima su savimi konkurentams perduoti ir jautrios informacijos bei komercinių, technologinių paslapčių. Pareiškime „Tesla“ atstovai pabrėžė, kad nieko tokio vilioti konkurentų darbuotojus - problema yra ta, kad „Rivian“ atvirai juos ragina išduoti „Tesla“ paslaptis.

„Tesla“ netgi turi įtarimų, kurie trys buvę darbuotojai galėjo perduoti kompanijos paslaptis konkurentams. „Tesla“ tyrėjai net apklausė du iš jų, nors jie visus įtarimus ir neigė. Kaltinimus, žinoma, neigia ir „Rivian“. Elektromobilių startuolis teigia, kad nauji „Rivian“ darbuotojai turi pažadėti, kad į kompanijos sistemą neįves konkurentų intelektinės nuosavybės.

Teismas turės išsiaiškinti, kas sako tiesą. Viena vertus, atvirta intelektinės nuosavybės vagystė būtų gana kvailas „Rivian“ žingsnis - tokį nusikaltimą per daug lengva susekti ir jis gali per daug brangiai kainuoti palyginti nedidelei kompanijai. Kita vertus, „Tesla“ technologijos tikrai vilioja mažesnius konkurentus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(9)
(9)

Komentarai ()