Lenkija stiprina prieštankinę gynybą - kam skirti nauji pajėgumai?  (3)

Lenkijos kariuomenė, kartu su labai brangiais politiniais pirkimais, nepamiršta vystyti ir programas, kurių tikslas iš tiesų sustiprinti savo ginkluotąsias pajėgas realiais efektyviais ginklais, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, lenkai yra pradėję vystyti prieštankinių padalinių programą. Jos paskirtis – turėti didelio mobilumo, ilgojo šaudymo nuotolio prieštankinius padalinius, ginkluotus prieštankiniais raketiniais kompleksais „Spike NLOS“ (angl. Non-Line-Of-Sight), sumontuotais ant vikšrinių arba 8x8 ratinių platformų. „Šių sistemų šaudymo nuotolis yra iki 32 km. Tokie pajėgumai leis lenkų kariams naikinti priešo brigados (apie 5000 karių) bei divizijos (apie 16 000 karių) lygmens taikinius: vadavietes, sraigtasparnių nusileidimo aikšteles, radarus bei kitus labai svarbius taikinius“, – pasakoja karys.

Tačiau kario teigimu, 32 km nuotoliu lenkai nepasiriboja – ir toliau vysto prieštankinius pajėgumus. „Šį kartą lenkai dėmesį skiria ir būrio (apie 30 karių) dydžio koviniam vienetui, siekdami padidinti tokio kovinio vieneto gebėjimą naikinti šarvuotus taikinius (tankus, pėstininkų kovos mašinas, pėstininkų šarvuotus transporterius) iki 1,5 km. Taip atsirastų sluoksniuota prieštankinė gynyba: 32 km bus brigados nuotolis, 1,5-2 km – būrio nuotolis“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

Jo teigimu, šiam tikslui įgyvendinti lenkai priėmė sprendimą apginkluoti savo karius vienkartiniais prieštankiniais granatsvaidžiais „Spike SR“ (trumpojo nuotolio, angl. Short Range). Šių granatsvaidžių šaudymo nuotolis – nuo 50 iki 2000 metrų. Granata turi tandeminį užtaisą, kuris gali sunaikinti tanką, net tada, kai tankas ar kitas šarvuotas taikinys turi aktyvią apsaugos sistemą ERA (angl. Explosive Raective Armour). Pirmas granatos užtaisas detonuoja ERA blokelį ir atlaisvina kelią pagrindiniam užtaisui pradeginti tankų T-72B3 ar T-90M šarvą.

„Šie granatsvaidžiai visiškai atitinka Lenkijos klimatą, nes gali būti naudojami esant lauko temperatūrai nuo -35 iki +55 laipsnių Celsijaus. Tai leidžia prieštankinius granatsvaidžius naudoti ne tik Europos kovos veiksmų teatre, bet praktiškai visame pasaulyje. Nors granatsvaidis ir vienkartinis, tačiau jis veikia pagal principą „iššoviau ir pamiršau“. Kitaip tariant, karys nusitaiko į taikinį, iššauna granatą ir gali trauktis iš pozicijos – raketa savarankiškai toliau skrenda link taikinio ir seka jo judėjimą bei koreguoja savo skrydį pagal taikinio pasikeitusią poziciją“, – pasakoja atsargos majoras.

Anot jo, šių prieštankinių priemonių pirkimas vykdant „Pustelnik“ programą dar labiau sustiprins Lenkijos kariuomenės prieštankinius pajėgumus, o tai bus didelis privalumas prieš Rusijos kariuomenės šarvuoto cunamio taktiką.

„Be to, kad „Spike SR“ yra labai efektyvus ginklas prieš šiuolaikinę Rusijos kariuomenės techniką, ši sistema naudinga ir ekonominiu atžvilgiu. Įsigydami šias sistemas, lenkų karių būrys (apie 30 karių) įgaus galimybes kovoti prieš Rusijos kariuomenės kuopos (apie 130 karių) dydžio vienetus su didelę persvara į savo pusę. Taip lengvai pasieks ir viršys ginančiųjų/puolančiųjų santykį 1 prieš 4“, – apibendrina Darius Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai (3)