„Šunys loja, karavanas eina“: naujos žinios apie Baltarusijos atominę elektrinę ir visiškas užklausų ignoravimas  ()

Spalio 9 d. Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) gavo pranešimus iš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ir Baltarusijos Respublikos ekstremaliųjų situacijų ministerijos (ESM), kad išduotas leidimas vykdyti fizikinius eksperimentus minimaliame kontroliuojamame lygyje Baltarusijos AE 1-ajame energijos bloke.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši informacija perduota kitoms kompetentingoms Lietuvos institucijoms.

2020 m. rugsėjo 23 d. VATESI išsiųstame laiške ESM prašė paaiškinti, kokius saugą pagrindžiančius dokumentus licencijos turėtojas turi pateikti prieš kiekvieną paleidimo etapą, norėdamas gauti specialų leidimą (licenciją) iš ESM ir per kiek laiko ESM turi atlikti išsamią šių dokumentų peržiūrą prieš išduodama tokius leidimus.

Deja, ESM tokio paaiškinimo nei dėl leidimo atlikti fizikinius eksperimentus minimaliame kontroliuojamame lygyje, nei dėl kitų išduotų bei planuojamų leidimų VATESI dar nepateikė, taip pat neatsakė ir į kitus anksčiau iškeltus aplinkosaugos ir branduolinės saugos užtikrinimo klausimus.

 

Be to, VATESI savo siųstame laiške pažymėjo, kad pagal TATENA saugos standartus branduolinės elektrinės paleidimo tikslas yra pademonstruoti, jog pastatyta branduolinė elektrinė atitinka visus saugos reikalavimus, nustatytus saugos analizės ataskaitoje, ir paklausė koks yra Baltarusijos AE šio dokumento parengimo lygis ir kaip jis yra atnaujinamas po kiekvieno paleidimo etapo.

VATESI pakartojo, kad yra labai svarbu užtikrinti į branduolinės saugos užtikrinimą nukreiptų sprendimų priėmimą visuose Baltarusijos AE paleidimo etapuose. Todėl mano, kad Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko paleidimo darbų sustabdymas, kol nėra išspręstos ENSREG ir kitų tarptautinių ekspertų nustatytos saugos problemos bei neužbaigta ENSREG atliekama Baltarusijos AE streso testų rezultatų įgyvendinimo nacionalinio veiksmų plano peržiūra, būtų tvirtos branduolinės saugos lyderystės demonstravimas ir principo - pirmiausia sauga - laikymasis.

 

VATESI priminė, kad vis dar laukia atsakymų į keletą ankstesnių laiškų, kuriuose buvo iškelti saugos klausimai, susiję su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE projekto atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugumo vertinimu ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis.

VATESI dar kartą pažymėjo, kad svarbu kuo skubiau įgyvendinti visas anksčiau nurodytas saugos gerinimo priemones, ir pabrėžė, kad tikisi tiesiogiai gauti informaciją apie šių priemonių įgyvendinimo pažangą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()