Baltijos jūroje nugriaudėjo įspūdingas sprogimas: delikati operacija ir 5 tonų svorio „žemės drebėjimų bombos“ sunaikinimas (Video)  ()

Kanale Lenkijoje prie Baltijos jūros antradienį įvyko įspūdingas sprogimas: tai buvo delikačios operacijos, kurios tikslas buvo sunaikinti penkias tonas svėrusią Antrojo pasaulinio karo bombą, finalas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bombą, dar pravardžiuojamą „Tallboy“ ar „žemės drebėjimų bomba“, Britų Karališkosios oro pajėgos (angl. Royal Air Force, RAF) numetė 1945 metais, atakuodamos nacių karo laivą.

Bomba praėjusiais metais buvo aptikta netoli Lenkijos šiaurės vakaruose esančio Svinouiscio uostamiesčio, gulinti 12 metrų gylyje ir visa susmegusi į žemę, dugne kyšant tik jos „nosiai“.

Bomba buvo šešių metrų ilgio ir užtaisyta 2,4 tonomis sprogmenų – kas atitinka 3,6 tonas TNT.

Lenkijos karinis jūrų laivynas anksčiau sakė, kad bijant susprogdinti už maždaug pusės kilometro esantį tiltą, teko atmesti tradicinį bombų neutralizavimo scenarijų valdomu sprogimu.

Vietoje to buvo planuojama naudoti metodą, vadinamą deflagracija – kai sprogmenys sudeginami neinicijuojant sprogimo, nuotoliniu įrenginiu pragręžus bombos korpusą ir pasiekus viduje esančius sprogmenis.

Tačiau galų gale „deflagracijos procesas virto detonacija“, – sakė Lenkijos karinio jūrų laivyno 8-osios pakrantės gynybos flotilės atstovas Grzegorzas Lewandowskis.

 

„Nebuvo jokio pavojaus tiesiogiai su operacija susijusiems asmenims“, – teigė jis ir pridūrė, kad dabar jau bomba „gali būti laikoma neutralizuota“.

Svinouiscio miesto savivaldybės atstovas naujienų agentūrai AFP taip pat teigė nesusidūręs su jokiais pranešimais apie karinės povandeninės operacijos metu sužeistus asmenis, nei apie jokią žalą miesto infrastruktūrai.

Prieš pradedant šią operaciją, G.Lewandowskis buvo įvardinęs ją kaip „itin delikatų darbą“ ir teigė, kad „net menkiausia vibracija gali susprogdinti bombą“.

Maždaug 750 vietos gyventojų iš anksto buvo paraginti evakuotis iš 2,5 kilometro zonos aplink bombą – nors kai kurie iš jų AFP sakė, kad liks vietoje.

Halina Paszkowska teigė, kad „pagrindinis pavojus“ jai buvo rizika pasigauti COVID-19 sporto salėje, kur operacijos metu gyventojams buvo suteiktas prieglobstis.

„Aš čia gyvenu 50 metų ir buvo kitų bombų, tačiau tai yra pirmas kartas, kai vyksta evakuacija. Anksčiau tiesiog turėdavome likti uždarose patalpose“, – sakė ji.

 

Jūrų eismas navigacijos kanalu ir aplinkiniais vandens keliais 16 km atstumu aplink operacijos vietą taip pat buvo sustabdytas.

Antrojo pasaulinio karo metu Svinouiscis – tuo metu okupuotas Vokietijos ir vadintas Swinemuende – buvo viena svarbiausių Vokietijos laivyno bazių Baltijos šalyse ir buvo smarkiai bombarduota, sako istorikas Piotras Laskowskis.

Antradienį neutralizuota bomba buvo numesta 1945 m. balandį, atakuojant kreiserį „Lützow“. Laivo patrankos buvo naudojamos paskutinėmis karos dienomis pristabdyti laiminčią Raudonąją armiją.

1945 m. balandžio 16 d. RAF išsiuntė 18 bombonešių „Lancaster“. Britai ant laivo numetė 12 „Tallboy“ bombų, viena iš jų ir buvo ši, išlikusi iki šių dienų.

„Tallboy“ bombos buvo suprojektuotos sprogti po žeme šalia taikinio, sukeliant smūgines bangas, kurios naikina viską aplinkui.

Parengta pagal „Science alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()