„Citroën“ padavė „Polestar“ į teismą - kaltina nukopijavus logotipą  ()

Prancūzijos automobilių gamintojas „Citroën“ (PSA) padavė į teismą  „Volvo“ valdomą „Polestar“ už prekinio ženklo plagijavimą ir prisiteisė 150 tūkst. eurų. Be to, 6 mėnesiams uždraustas „Polestar“ prekinio ženklo naudojimas Prancūzijos teritorijoje. 


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, 2020-2021 metų sandūroje Prancūzijoje turėjusio vykti „Polestar 2“ pristatymas atidėtas, praneša motor1.com, remdamasis prancūzų leidiniu automobile-magazine.fr.

Maždaug prieš tris metus elektrinių ir įkraunamų hibridinių automobilių gamintojas „Polestar“ tapo nepriklausomu prekiniu ženklu ir atsiskyrė nuo „Volvo“ sportinių automobilių sektoriaus.

Švedišką istoriją turintis gamintojas „Polestar“, savo automobilius surenkantis Kinijoje, šiuo metu turi du modelius produkcijos paletėje, pavadintus minimalistiškai skandinaviškai – „Polestar 1“ ir „Polestar 2“. Tačiau nei vieno iš jų klientai Prancūzijoje bent jau kol kas įsigyti negalės, nes taip nusprendė teismas.

Pagrindinis „Citroën“ teisme pateiktų kaltinimų motyvas gamintojui „Polestar“ – simbolio, kuris susideda iš dviejų ševronų (V ar Λ pavidalo ženklų) – kopijavimas.

„Polestar“ emblema – taip pat du ševronai, tačiau vienas prieš kitą susiliečiantys kampu ir sudarantys tarsi žvaidždės simbolį. Tiesa, priekaištus dėl „Polestar“ simbolio panašumo prieš keletą mėnesių pareiškė ir kitas PSA grupės prekinis ženklas – „DS Automobiles“.

 

Teismo ekspertai patvirtino, kad logotipai turi mažai panašumų, kadangi ševronų išdėstymas yra skirtingas, todėl neklaidina pirkėjų, be to, šiedu prekiniai ženklai yra gerai žinomi visuomenėje.

Ir nors teismas atmetė „Citroën“ kaltinimus dėl „Polestar“ emblemos originalumo pažeidimų, vis tik „Citroën“ iš dalies apgynė savo interesus dėl logotipo panašumo – teismas nusprendė, kad iš dviejų stilizuotų ševronų sudarytas „Polestar“ logotipas sukėlė problemų „Citroën“.

Kadangi „Citroën“ prekinis ženklas yra visame pasaulyje žinomas kaip „prekės ženklas su dviem ševronais“, tokiu būdu „Polestar“ gali netiesiogiai pasinaudoti „Citroën“ užsitarnauta reputacija.

 

Be to, Paryžiaus teismas pažymėjo, kad „Polestar“ simbolis pristatytas 2017 metais, maždaug po dešimtmečio nuo paskutinio stilizuoto, 3D formas įgavusio „Citroën“ simbolio atnaujinimo.

Taigi, teismas nurodė „Polestar“ sumokėti „Citroën“ 150 tūkst. eurų dėl logotipo panašumo padarytos žalos ir 6 mėnesius uždraudė naudoti „Polestar“ prekinį ženklą Prancūzijoje.

Patikrinus prancūziškąją „Polestar“ interneto svetainę, joje niekur nematyti logotipo. Kaip praneša prancūzų spauda, priėjimas prie „Polestar“ internetinės svetainės iš pačios Prancūzijos yra apribotas.

„Polestar“ ir „Citroën“ yra ne vienintelės kompanijos, kurios teismuose ginčijosi dėl logotipų panašumų ir panaudojimo. Tokių reikalų turėjo BMW prieš Kinijos gamintoją BYD, santykius teisme aiškinosi „JAC Motors“ ir „Mercedes-Benz“, „Mazda“ ir „Renault“, „Peugeot“ ir „Porsche“ bei kiti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Šarūnas Meškys
(3)
(6)
(-3)

Komentarai ()