„Twitter“ patvirtino - nuo sausio 20 d. Donaldo Trumpo paskyra gali būti blokuojama: ką jis tokio padarė?  (3)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šiuo metu turi galimybę mėgautis keliomis socialinio tinklo „Twitter“ vartotojams taikomų taisyklių išimtimis – vien dėl to, kad jis šiuo metu yra prezidentas, tačiau nuo sausio 20 d., kai bus inauguruotas Joe Bidenas, jis šių privilegijų neteks, rašo britų leidinys „Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asmeninė D.Trumpo paskyra, kurią šiuo metu stebi apie 88 mln. šio tinklo naudotojų, nuo sausio 20 d. galės būti blokuojama, jeigu tos paskyros šeimininkas nesiliaus skleidęs sąmokslo teorijų, patvirtino įmonės „Twitter“ atstovai.

Nuo pat lapkričio 3 d. vykusių JAV prezidento rinkimų, tiksliau, nuo to laiko, kai tapo akivaizdu, kad Joe Bidenas išsiveržė į priekį lenktynėse dėl prezidento posto, D.Trumpas per tviterį nepaliaujamai pumpavo sąmokslo teorijas apie suklastotus rinkimus ir nesugebėjo pateikti jokių įrodymų.

Dėl to didžiulė dalis jo įrašų, publikuotų po rinkimų dienos, yra pažymėti sakiniu „This claim about election fraud is disputed“ („Šis teiginys apie rinkimų klastojimą yra abejotinas“). Nepaisant tokio pažymėjimo, raginančio pasigilinti į aptariamą klausimą, žinutės pasiekė milijonus žmonių ir sulaukė gausybės reakcijų bei atsakymų.

„Twitter“ tokių žinučių neištrina ir D.Trumpo paskyros neblokuoja – kol kas jo paskyrai taikoma šios platformos politikos gairių punktas „Pasaulio lyderiai „Twitter“ platformoje: principai ir požiūriai“. Pagal šias gaires socialinis tinklas leidžia žinutes, pažeidžiančias taisykles ir palieka jas viešai matomas, jeigu jų palikime mato „aiškią visuomeninio intereso vertę“.

 

Bet tos pačios taisyklės leidžia šias žinutes pažymėti įspėjimais, nurodančiais taisyklių pažeidimą.

O po sausio 20 d., kai D.Trumpas taps paprastu piliečiu, tai gali visiškai pasikeisti. Po šios dienos, jei dabartinis JAV prezidentas nesiliaus toliau skleisti sąmokslo teorijų, ilgainiui jo paskyra gali būti apskritai užblokuota.

„Twitter“ atstovas spaudai leidiniui „Forbes“ sakė, kad po sausio 20 d. tuo metu jau buvęs prezidentas turės laikytis lygiai tokių pačių taisyklių, kokios taikomos įprastiems šio tinklo vartotojams. Anot jo, „Twitter“ neturi jokių specialių išimčių, kurios būtų taikomos asmeniškai D.Trumpui.

Tuo tarpu pats D.Trumpas bando naudotis savo įtaka ir atšaukti JAV galiojantį įstatymą, kuris, be kitų dalykų, apsaugo socialinius tinklus nuo atsakomybės už turinį, kurį juose platina vartotojai.

D.Trumpo paskyra, kurią seka 88,6 mln. vartotojų, yra viena iš 10 populiariausių tviteryje. Tarp politikų jis atsilieka tik nuo buvusio JAV prezidento Baracko Obamos, kurį seka 125 mln. vartotojų.

 

Palyginimui, oficiali JAV prezidento paskyra, kurios valdymą po inauguracijos paveldės J.Bidenas, turi 33,1 mln. sekėjų. „Twitter“ jau anksčiau paskelbė, kad tos paskyros valdymas J.Bidenui bus perduotas nepriklausomai nuo to, ar D.Trumpas tuo metu jau bus pripažinęs pralaimėjimą.

„Twitter“ yra jau gana ilgą laiką D.Trumpo naudojama platforma, kuri itin aktyviai buvo naudojama ir 2016 metų JAV prezidento rinkiminės kampanijos metu. Būtent per „Twitter“ jis sugebėjo efektyviausiai skleisti savo nuomonę, apeidamas tradicines žiniasklaidos platformas, kurios, anot paties prezidento yra nusiteikusios prieš jį.

Įmonė „Twitter“ išimtines „pasaulio lyderiams“ taikomas išlygas D.Trumpo žinutėms 2020 metais taikė jau ne kartą – pvz., kai jis skleidė mediciniškai klaidingą informaciją apie COVID-19 arba pateisino smurtą prieš asmenis, dalyvaujančius „Black Lives Matter“ protestuose: paprastų vartotojų paskyros po tokių žinučių būtų užblokuotos neribotam laikui.

„Twitter“ savo taisyklių pažeidėjus gali pažaboti ir kitokiais būdais, pvz., sumažinti pažeidėjų žinučių matomumą ar taikant laikinus ribojimus paskyroms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(6)
(5)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: