Elektromobilio krovimas ilgas, brangus ir niekur čia nenuvažiuosi? Kritikus pritildysiantis praktinis eksperimentas - su „Tesla Model 3“ nuvažiavo 2000 km ir gauti rezultatai stebina  (12)

Klausimas, nesulaukiantis pakankamai dėmesio – kiek kainuoja elektrinės transporto priemonės įkrovimas? Svarstydami galimybę įsigyti elektromobilį, daugelis apie tai pagalvoja. Taigi, kiek tai kainuoja?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, yra daug kintamųjų: ar elektromobilį įkraunate namuose, ar naudojate viešą greitojo įkrovimo stotelę, kokiose įkrovimo stotelėse lankotės, netgi labai svarbu koks oras yra jūsų gyvenamojoje vietovėje.

Neretai tenka girdėti žmones sakant, kad jie norėtų įsigyti „Tesla Model 3“, tačiau jie to negali sau leisti. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad sunku ištuštinti savo taupomąją sąskaitą ar išplėsti mėnesio biudžetą, net jei turite visišką įrodymą, kad sutaupysite pinigų per ilgą laiką. Jei neturite įrodymų arba taupyti sudėtinga, tai tik dar labiau apsunkina jūsų sprendimą.

„Tesla Model 3“ savininkas Richardas Clementsas neseniai nuvažiavo 2 010 kilometrų nuo Bafalo (Niujorke) į Melburną (Floridoje). Jis skaičiavo, kiek sumoka „Tesla Superchargers“ įkrovimo stotelėse, kad žmonės suprastų, kiek tai kainuoja.

 

Nors tai vienkartinė situacija, tai gali palengvinti apsisprendimą pirkti ar nepirkti elektromobilį.

Remiantis Clementso duomenimis ir skaičiavimais, elektromobilio įkrovimai jam kainavo tik 69,96 JAV dolerio, t. y. vidutiniškai 0,25 JAV dolerio už  kilovatvalandę.

Kitas klausimas, svarbus svarstantiems apie elektromobilio įsigijimą – kiek užtruks kelionė, jei važiuosite elektromobiliu?

Clementsas savo tinklaraštyje rašė:

„...praktiškai niekas daugiau vienu kartu be sustojimo nenuvažiuoja kaip 3,5 valandų, nes tiesiog reikia sustoti į tualetą ar pavalgyti. Tarkime, kad pietūs ir kitos įvairios pertraukos Floridos tempu lengvai prilygtų dar maždaug 2 valandoms prastovos. Taigi, pridedant tas dvi valandas prie benzino degalų papildymo laiko, bendra suma būtų 160 minučių. Tai palyginti su 167 minutėmis, kurių pareikalavo „Tesla Model 3“ – tik nereikšmingas 7 minučių skirtumas.“

 

Kiek kainuotų ta pati kelionė vidutiniu benzininiu automobiliu? Vėlgi, yra daugybė kintamųjų.

Remiantis EPA, vidutinė nauja transporto priemonė suvartoja 27 mpg (mylios/galonai). Vidutinė benzino kaina JAV šiandien yra apie 2,29 JAV dolerio už galoną. Kelionei prireiks maždaug 46 litrų benzino, taigi ta pati kelionė benzinu kainuotų apie 106 JAV dolerius.

Tačiau nepamirškite, kad įkrovimas „Tesla Superchargers“ įkrovimo stotelėse yra brangesnis nei kraunant namuose. Nors čia sutaupoma tik apie 36 JAV dolerius ilgos kelionės metu, šis kainų skirtumas daug reikšmingesnis tampa elektromobiliu važiuojant kasdien ir kraunant jį namuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(11)
(3)

Komentarai (12)