Ar išdrįstumėte tokiame gyventi? Taivane iškils svaiginantis spiralės formos pastatas: techninius sprendimus įkvėpė.. slidininkas (Foto, Video)  (1)

Daugiaaukštis gyvenamojo namo projektas turi ambicingą DNR įkvėptą formą, kurios fasade yra tūkstančiai augalų ir tvarumo ypatybės, įskaitant Saulės energiją, lietaus vandens surinkimą ir kt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus maždaug ketveriems metams po to, kai jis turėjo būti baigtas, ir praėjus daugiau nei dešimtmečiui po pirmojo užsakymo, belgų architekto Vincento Callebauto suprojektuotas besisukantis „Tao Zhu Yin Yuan“ (dar žinomas kaip „Agora Garden Tower“) Taipėjuje, Taivane, pagaliau artėja prie statybos pabaigos – ir atrodo, kad laukimas buvo vertas.

Į 93,2 m aukštį iškilęs „Tao Zhu Yin Yuan“ susideda iš 21 aukšto (plius keturi rūsio lygiai). Pagrindinis pastato akcentas yra neįprastas besisukantis dizainas, įkvėptas DNR dvigubos spiralės. Kylant pastatui, jis pasisuka 4,5 laipsnio per vieną aukštą, iš viso 90 laipsnių nuo apačios į viršų.

Pirmame aukšte esančiame sode, balkonuose ir terasose. bus pasodinta 23 000 medžių, krūmų ir augalų.

„Visi šie augalai kasmet pašalins reikšmingą kiekį CO2 iš vietinės atmosferos. Metinė anglies absorbcija sieks apie 130 tonų. Siekdami padidinti anglies absorbcijos kiekį, specializuoti botanikai pasodins kelias medžių rūšis, kurių anglies absorbcijos tūris yra geresnis, kad prisidėtų prie oro kokybės apsaugos." – teigia „Vincent Callebaut Architectures“ (VCA).

 

Projektas turėtų gauti „LEED Gold“ žaliųjų pastatų standartą. Prie pastato aplinkos tvarumo prisideda  naudojama Saulės ir vėjo energija, lietaus vandens perdirbimas, dėmesys natūraliam vėdinimui ir energijos stebėjimo sistemos. Taip pat yra įrengti regeneraciniai liftai, efektyvus šildymas ir vandens taupymo įrenginiai.

Be to, šioje pasaulio dalyje yra būdingi žemės drebėjimai ir stiprūs vėjai, todėl „VCA“ panaudojo vadinamąją „branduolinės jėgainės“ lygio seisminę apsaugą konstrukcinio dizaino pavidalu, kurį iš dalies įkvėpė slidininko forma.

 

Centrinė bokšto šerdis yra žmogaus kūnas. 5 m santvaros konstrukcija virš 21 aukšto yra dvi rankos. Megakolonos iš abiejų pusių yra slidinėjimo lazdos. Pakabinta konstrukcinė sistema ir „Vierendeel“ santvarų sistema (sijų rinkinys kiekvieniems dviem aukštams) visą svorį per rankas (sijas) perkelia į kūną (centrinę šerdį) ir tada iki pamato. Rezultatas yra unikalus konstrukcinis dizainas, kurį sujungia mechanikos mokslas ir estetikos menas.

„Tao Zhu Yin Yuan“ turėtų būti oficialiai baigtas 2021 m. pabaigoje.

Video apie „Tao Zhu Yin Yuan“ pastatą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (1)