Baltarusiška elektra iš Astravo patenka į Lietuvą: suskaičiavo kiek milijonų kWh jos atiteka ir kaip tai gali būti, jei draudžia įstatymas  (3)

Energetikos ministras Dainius Kreivys vykusiame uždarame NSGK posėdyje pristatė elektros energijos srautų analizę, pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei (AE).


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-02-05 Baltarusiška elektra iš Astravo patenka į Lietuvą: suskaičiavo kiek milijonų kWh jos atiteka ir kaip tai gali būti, jei draudžia įstatymas  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ duomenys rodo, jog vien per šių metų sausio 1–18 d. baltarusiškos elektros energijos eksportas į Lietuvą sudarė 33 mln. kWh ir pateko į Lietuvą. Tai yra apie 17,5 proc. viso suprekiauto su Rusija kiekio per Latviją ir atitekėjusio iš Baltarusijos. Sausio 21 d. Astravo atominei elektrinei atnaujinus darbą, baltarusiškos elektros energijos eksportas į Lietuvą išaugo dar labiau: sausio 21–31 d. jis sudarė 71 mln. kWh, arba 50 proc. viso per „Nord Pool Spot“ (NPS) Latvijos prekybos elektra zonoje suprekiauto kiekio su Rusija, kuris atitekėjo iš Baltarusijos.

Šis baltarusiškos kilmės elektros eksportas į Lietuvą NPS Latvijos prekybos elektra zonoje apskaitomas kaip „rusiškos“ elektros eksportas į Baltijos šalis.

 

„Turime visiškai patikimus duomenis: kai Astravo elektrinė veikia, 50 proc. elektros energijos, kuria suprekiaujama Latvijos prekybos elektra zonoje ir kuri patenka į Lietuvos rinką, yra Astravo atominėje elektrinėje pagaminta elektra. Tai reiškia, kad taikoma prekybos elektros energija su trečiosiomis šalimis metodika neužkerta kelio į Lietuvos elektros energijos sistemą ir rinką patekti elektrai iš Baltarusijos. Tai pažeidžia ne tik Lietuvos Antiastravinio įstatymo reikalavimus, bet ir Latvijos bei Estijos politinius įsipareigojimus nepirkti baltarusiškos kilmės elektros energijos“, – sakė posėdyje ministras.

Pasak jo, šių metų pradžioje AAE pradėjus veikti bandomuoju komerciniu režimu smarkiai išaugę elektros energijos srautai iš kontinentinės Rusijos bei Baltarusijos kelia grėsmę Baltijos šalių elektros energetikos sistemų adekvatumui, įsipareigojimams plėsti elektros gamybą iš atsinaujinančių energijos šaltinių bei Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Kontinentinės Europos tinklais projekto įgyvendinimui.

 

„Lietuva vartoja ir sumoka už šią baltarusišką elektros energiją. Tai reiškia, kad mes patys finansuojame nesaugios atominės elektrinės statybą. Mūsų galutinis tikslas – neįsileisti nesaugios elektros į Baltijos šalių rinką ir taip užkirsti kelią tolimesnėms Astravo statyboms, todėl artimiausiu metu ketiname pateikti priemonių planą, kaip užtikrinti Antiastravinio įstatymo įgyvendinimą“, – sakė ministras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(8)
(5)

Komentarai (3)