Mokslininkai kuria „skaitmeninį Žemės dvynį“: bus tarsi krištolinis rutulys, leisiantis pamatyti mūsų ateitį  ()

Mokslininkai kuria „skaitmeninį Žemės dvynį“, kad padėtų jiems numatyti būsimus įvykius, susijusius su klimato kaita. Skaitmeninė visos Žemės versija leistų jiems atlikti visus scenarijus, kad sužinotų, kas nutiks, aiškinama ETH Ciuricho pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Skaitmeninis dvynys“ – šį mėnesį žurnale „Nature Climate Change“ paskelbtuose tyrimuose – apibūdinamas kaip „Žemės sistemos modeliavimas“, kuris yra ne tik didelių duomenų skaitmeninis atlasas.

Modelyje bus naudojama „metodinė sistema, atsakinga už išskirtinį skaitmeninės orų prognozės pažangą“, rašoma tyrimo straipsnyje.

Siekiama, kad modelis galėtų išnagrinėti klimato politikos ir kitų veiksnių poveikį dar prieš jiems įsigaliojant, leidžiant jiems nuspręsti, koks geriausias būdas sušvelninti klimato kaitos padarinius.

Žemės klimato kaitos modeliui reikalingi ateities superkompiuteriai

Ši sistema yra dešimties metų Europos Sąjungos vykdomo projekto „Destination Earth“ dalis. Projekto tikslas – nukreipti žmoniją teisingu keliu siekiant grynojo anglies dioksido neutralumo iki 2050 m.

 

„Jeigu, pavyzdžiui, planuojate dviejų metrų aukščio pylimą Nyderlanduose, galiu peržvelgti savo skaitmeninio Žemės dvynio duomenis ir patikrinti, ar tikėtina, kad pylimas apsaugos nuo laukiamų ekstremalių įvykių 2050 m.“, – ETH Ciuricho pranešime spaudai paaiškina Peteris Baueris, „Destination Earth“ iniciatorius ir direktoriaus pavaduotojas moksliniams tyrimams Europos vidutinio nuotolio orų prognozių centre.

„Destination Earth“ mokslininkai teigia, kad jie glaudžiai bendradarbiaus su informatikais ir inžinieriais, norėdami sukurti modelį, galintį imituoti sudėtingas oro ir klimato sąlygas prieš metus.

 

Jie taip pat, nenuostabu, naudos dirbtinį intelektą ir didžiuosius duomenis, kad „pagreitintų modeliavimą ir filtruotų svarbiausią informaciją iš didelio kiekio duomenų“, rašoma ETH Ciuricho pranešime spaudai.

Tačiau mokslininkai teigia, kad greičiausi šiandieniniai superkompiuteriai gali būti nepakankamai galingi sistemai, kurią jie nori sukurti, ir kad technologija turės pasivyti ambicingus planus kovoti su klimato kaita .

Visa tai primena žurnalo „Wired“ įkūrėjo ir futuristo Kevino Kelly idėją apie „veidrodinį pasaulį“, kuris išplėstąją realybę panaudos kaip priemonę sukurti visą skaitmeninį mūsų pasaulio vaizdavimą – deja, šiuo atveju tyrimo varomoji jėga yra klimato krizė, o ne tiesiog ambicingas technologinis planas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()