Daugelis A+, A++ ar A+++ klasei priskirtų gaminių neteks savo žymėjimo: ES keičia energijos vartojimo efektyvumo etiketes ir kodėl atimamos A klasės etiketės  (32)

Nuo kovo 1 d. visose parduotuvėse ir internetinėse prekyvietėse pasirodo nauja gerai žinomų ES energijos vartojimo efektyvumo etikečių versija – taip siekiama padėti ES vartotojams sumažinti išlaidas energijai ir prisidėti prie išmetamo šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekio mažinimo. Naujosiomis etiketėmis iš pradžių bus žymimi 4 kategorijų gaminiai – šaldytuvai ir šaldikliai, indaplovės, skalbyklės ir televizoriai (bei kiti išoriniai monitoriai). Rugsėjo 1 d. jomis bus pradėtos žymėti elektros lemputės ir šviestuvai su stacionariais šviesos šaltiniais, o ateinančiais metais – ir kiti gaminiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svarbiausi pasikeitimai ES energijos vartojimo efektyvumo etiketėse:

Pagal dabartinę skalę vis daugiau gaminių priskiriama A+, A++ ar A+++ klasei, todėl svarbiausias pasikeitimas yra tas, kad grįžtama prie paprastesnės A–G skalės. Ji griežtesnė ir padalyta taip, kad iš pradžių A klasės reikalavimus atitiks labai nedaug gaminių, taigi ateityje ją užpildys efektyvesni gaminiai. Labiausiai energiją taupantys gaminiai, kuriais šiuo metu prekiaujama rinkoje, dabar bus ženklinami B, C ar D klasės etiketėmis.

Keičiasi pačios etiketės maketas, dabar piktogramos joje aiškesnės ir šiuolaikiškesnės. Kaip ir anksčiau, naujosiose etiketėse nurodyta ne tik energijos vartojimo efektyvumo klasė. Pavyzdžiui, skalbyklių etiketėse parodyta, kiek litrų vandens reikia vienam standartinės skalbimo programos ciklui, kiek jis trunka ir kiek energijos suvartojama.

Vienas iš naujų elementų – QR kodas dešiniajame viršutiniame naujųjų etikečių kampe. Nuskaitęs QR kodą, vartotojas gali rasti papildomos informacijos apie konkretaus gaminio modelį, pvz., jo matmenis, konkrečias ypatybes arba bandymų rezultatus. Visi prietaisai, kuriais prekiaujama ES rinkoje, turi būti užregistruoti Europos gaminių energijos vartojimo efektyvumo ženklinimo duomenų bazėje (EPREL).

 

Už energetiką atsakinga Komisijos narė Kadri Simson sakė: „Energijos vartojimo efektyvumo etiketė sulaukė didelės sėkmės: padėjo vidutiniam namų ūkiui sutaupyti kelis šimtus eurų per metus ir motyvavo įmones investuoti į mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą. Vasario pabaigoje daugiau kaip 90 proc. gaminių buvo paženklinti A+, A++ arba A+++ klasės etiketėmis. Nauja sistema bus aiškesnė vartotojams ir užtikrins, kad įmonės ir toliau diegtų inovacijas ir siūlytų dar efektyvesnius gaminius. Be to, tai padės mums mažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.“

 

Be naujųjų energijos vartojimo efektyvumo ženklinimo taisyklių, 2021 m. kovo 1 d. įsigalioja ir nauji atitinkamų gaminių ekologinio projektavimo reglamentai. Jais visų pirma atnaujinti būtinieji efektyvumo reikalavimai, sustiprintos vartotojų teisės taisyti gaminius ir remiama žiedinė ekonomika.

Dabar gamintojai ar importuotojai privalės profesionaliems remontininkams užtikrinti galimybę įsigyti įvairių būtinųjų dalių bent 7–10 metų nuo tada, kai ES rinkai bus pateiktas paskutinis modelio vienetas. Ir galutiniams naudotojams (t. y. vartotojams, kurie nėra profesionalūs remontininkai, bet norėtų prietaisus taisyti patys) gamintojai kelerius metus po to, kai gaminys bus išimtas iš rinkos, turės užtikrinti galimybę įsigyti tam tikrų atsarginių dalių, kurias jie galėtų pasikeisti patys, pvz., durelių ar jų lankstų ir sandariklių. Šių dalių pristatymo terminas – ne daugiau kaip 15 darbo dienų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(62)
(4)
(58)

Komentarai (32)