„Yanmar“ bando vandenilinį katerį - šis laivas turi giminaitį automobilių pasaulyje  ()

„Yanmar“ kompanija jums geriausiai žinoma dėl savo traktorių, tačiau gamina ne tik juos. Štai šis kateris su traktoriais neturi nieko bendro. Bet yra susijęs su ateitimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos vyriausybė paskelbė ambicingą tikslą - anglies išskyrimo požiūriu neutrali ekonomika iki 2050-ųjų. Planas apima viską - nuo energijos gamybos iki transporto. Elektromobiliai, jei elektra gaminama aplinkai draugiškais būdais, gali būti neutralūs anglies emisijų požiūriu. Tačiau salų valstybei svarbios ne tik antžeminės transporto priemonės.

„Yanmar“ nori prisidėti prie švaresnės ateities, todėl pradeda vandenilinio laivo bandymus. Šis 12,39 metrų ilgio kateris, kuriame telpa 12 žmonių, iš tikrųjų yra „Toyota Mirai“ giminaitis - jame yra tas pats vandenilio kuro elementas. 250 kW galia galintis pasigirti kateris turi aštuonias vandenilio talpas ir dviejų modulių vandenilio kuro elementą. Tai yra pirmasis vandenilinis laivas, atitinkantis naujus Japonijos laivybos saugumo reikalavimus.

 

Bandymai tik prasideda, tačiau kol kas viskas sekasi gerai. Kuro elementų veikimas, žinoma, neturėtų kelti klausimų - „Toyota“ šioje srityje veikia aukščiausiame lygyje. Tačiau vanduo ir elektra įprastai nėra geras derinys, o šis kateris nebuvo specialiai pagamintas vandeniliniams kuro elementams - anksčiau jis turėjo vidaus degimo variklį. Taigi, bandymai tikrai būtini.

Japonija ir Korėja daug investuoja į vandenilio kuro infrastruktūrą. Aišku, pagrindinis tikslas yra leisti vandeniliniams automobiliams greitai pasipildyti degalų bakus. Tačiau šiose valstybėse yra labai daug žvejybos, pramoginių ir kitokių komercinių katerių - jiems vandenilis taip pat praverstų.

 

Vandeniliniai kuro elementai mažesniuose laivuose turi ir kitų privalumų. Jie veikia visiškai tyliai, todėl nenubaido žuvies ar netrukdo poilsiautojų ramybei. Be to, vandenilinio kuro elemento gaminama energija gali būti panaudojama šaldikliams, apšvietimui ir įrankiams. Bus įdomu pamatyti, kaip vystysis „Yanmar“ projektas. Gal po kiek laiko vandeniliniai kuro elementai atsiras ir kompanijos traktoriuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()